Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy jak wygląda sprawa automatycznego przełaczania na światła długie ? Wczoraj wyczytałem że za tą funkcję odpowiada czujnik w lusterku. Wygląda to tak że włącza się niby światła długie i auto zmienia na mijania w momencie gdy czujnik w lusterku uzna że zmieniło się światło. W i drive powinna być opcja przełączania niestaty ja tej opcji nie mam. Czy ktoś może ma i napisze czy trzeba zmienić lusterko i zakodować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu kolega na forum UK doposażał. Niestety z tego ci czytałem napisal że wymagane jest xenon, automatyczne włączanie świateł i działające lusterko fotochrom wsteczne. Wtedy idzie bez problemu. Nie wiem ile w tym prawdy, ale z tego piwodu zrezygnowałem.

https://www.babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=11&t=104811

Doposażam teraz swoją jedynkę w COMBOX MEDIA za to. Jakby co to szukam w dobrej cenie:)

Opublikowano

No ja wszystkie wymogi posiadam.

Po przeczytaniu tamtego całego tematu odpuszczam.Nie znam się aż tak na elektronice i nie mam nikogo kto by się tego podjał.

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Udało mi się zamontować FLA w moim aucie, czyli FRM2 rok 04.2009 z halogenami z CIC fabrycznym. Auto nie posiada XENONU.

Kupiłem lusterko o numerach 51169225981 używane oraz nową obudowę. Sygnał CAN wziąłem z oświetlenia w podsufitce. Łatwo poznać, które to przewody bo mają izolacje zieloną i zieloną z pomarańczowym paskiem. Nie można pomylić kabli, bo nic nie będzie działać. Can rozdzieliłem robiąc przejściówkę używając konektorów ze szrotu. Nie ciąłem oryginalnej instalacji, wystarczyło przełożyć piny. Sama instalacja banalna. Gorzej z kodowaniem ponieważ FLA nie było przewidziane do aut z halogenami. Na początek trzeba dodać do VO $5AC. Następnie przekodować do ustawień defaltowych lub pustym plikiem MAN moduły CAS, NFRM, KOMBI, FLA oraz jeśli ktoś ma navi to CIC lub CCC. Po tym zabiegu powinna na liczniku pojawić się literka "A" po włączeniu długich. Niestety licznik ma za mały wyświetlacz i powoduje to usunięcie przebiegu po wciskaniu BC. Przebieg jest widoczny tylko kiedy na górnym wyświetlaczu nic nie ma. Dodatkowo po każdym odpaleniu licznik nie zapamiętuje, co było wyświetlane poprzednio, tylko trzeba ustawiać przyciskiem BC. Dla mnie było to nie do przyjęcia, a na literce "A" mi nie zależało, więc wykodowałem te informację i licznik powrócił do wyglądu sprzed kodowania. Oczywiście asystent świateł działa normalnie, tylko nie widać tego na liczniku. Trzeba zmienić w KOMBI:

FLA_VERBAUT

nicht_aktiv

Jeśli ktoś ma XENONY to już wszystko. Działanie można sprawdzić w INPA. Normalnie, aby zadziałało trzeba jechać minimum 50 km/h, chociaż można to zmienić przez kodowanie oraz mieć światła ustawione na auto.

Jeśli ktoś ma halogeny i FRM2 lub FRM3 to w FRM zmieniamy:

FL_AUS_BEI_BIX_IN_S_FLC

nicht_aktiv

BI_XENON_BEI_LH

nicht_aktiv

XENON_AL_VERBAUT

aktiv

PWM_FL_BEI_BIXENON

wert_01

Tym oszukujemy FLA, że mamy ksenon. Po tym w autach z halogenem, w INPA też zaczyna działać test FLA.