Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy w X5 E70 3.0d - 2011 - Wyskakują błędy sterownika świec żarowych na każdym cylindrze (błąd stały), prócz tego kilka błędów wyskakuje za każdym razem inny, który da się wykasować.

Auto nie odpala. Miał kiedyś ktoś taki przypadek? nie wiem czy zamawiać sterownik czy wstrzymać się i szukać innego powodu.

Proszę o odpowiedź, z góry dzięki.

Nie chcę tu być nauczycielem ale piszesz w dwóch różnych czasach :norty: odpowiadając na pierwsze: tak zapewne wyskakują w X piątkach takie błędy ale podejrzewam, że w innych modelach również.

A na drugie: podaj chociaż jakie błędy, a wtedy może coś wyjdzie dlaczego nie odpala bo napewno nie od sterownika i świec żarowych.

Opublikowano
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy w X5 E70 3.0d - 2011 - Wyskakują błędy sterownika świec żarowych na każdym cylindrze (błąd stały), prócz tego kilka błędów wyskakuje za każdym razem inny, który da się wykasować.

Auto nie odpala. Miał kiedyś ktoś taki przypadek? nie wiem czy zamawiać sterownik czy wstrzymać się i szukać innego powodu.

Proszę o odpowiedź, z góry dzięki.

Nie chcę tu być nauczycielem ale piszesz w dwóch różnych czasach :norty: odpowiadając na pierwsze: tak zapewne wyskakują w X piątkach takie błędy ale podejrzewam, że w innych modelach również.

A na drugie: podaj chociaż jakie błędy, a wtedy może coś wyjdzie dlaczego nie odpala bo napewno nie od sterownika i świec żarowych.

Podłączając teraz komputer wyskoczyły mi błędy numer:

- 4A0F - MODUŁ STERUJĄCY ŚWIEC ŻAROWYCH, SYGNAŁ ZWROTNY Z DIAGNOSTYKI - STAŁY

- 4949 - MODUŁ STERUJĄCY ŚWIEC ŻAROWYCH, SYGNAŁ ZWROTNY Z DIAGNOSTYKI - STAŁY

- 4A6E - ŚWIECA ŻAROWA CYLINDRA 1, AKTYWACJA - STAŁY

- 4A5E - ŚWIECA ŻAROWA CYLINDRA 2, AKTYWACJA - STAŁY

- 4A4E - ŚWIECA ŻAROWA CYLINDRA 3, AKTYWACJA - STAŁY...

Aż do 6 cylindra po kolei i na tym koniec

Dodam tylko, że akumulator jest całkiem nowy.

Auto nadal nie odpala, nawet nie kręci rozrusznikiem.

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co zrobiłeś? Świece wymieniales? Jesli tak to czy wszystkie i na jakie. Sterownik wymieniony? Jesli tak na jaki?

Ogolnie opis blędu 4949

The installed glow elements do not match the engine.

The DDE detects the fault by means of a LIN message signal.

The LIN signal can assume following values:

- 1: Invalid engine type/glow element combination

- 3: Mixed installation, glow element types

- 13: not defined

- 15: invalid

Service Plan

Install correct glow elements.

If the fault reoccurs: Replace preheating control unit.

Opublikowano
Wymienilem sterownik na Beru Gse108 wszystkie swiece na nowe Febi, przewod zasilania sterownika swiec, komplet przewodow z fajkami na swiece.