Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czym jest spowodowany wyciek oleju z odmy lub jaka jest jego przyczyna ? Odma była wymieniana jakiś rok temu.

Osłona silnika jest dość mocno zalana olejem. Może ktoś miał taki przypadek ? Silnik m47, 163km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tu bardziej chodzi o to, że olej jest przepuszczany przez odmę do dolotu. Jest go dość sporo.

Rozbierałem odmę i jest czysta mimo to wyczyściłem i nic nie pomogło.

Macie jakieś pomysły jakie są powody przepuszczania oleju do dolotu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niewłaściwy olej, zepsuta odma lub zużyty silnik. Niezależnie od przyczyny olej nie powinien lecieć na silnik tylko do turbiny.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Olej jest cały czas taki jak producent zaleca czyli 5w30 Castrol, zmiany co 12-15k km. Odma sprawna na 100%. Zużyty silnik ? W jaki sposób to sprawdzić ?

Odpala bez najmniejszych problemów czy zima czy lato. Nie odczułem żadnych spadków mocy.

Przelot realny to 320k km .

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć :D

Borykam się z tym samym problemem, na dniach będę wymieniać znowu odmę (poprzednia była montowana w listopadzie 2019) oraz wszystkie filtry, zauważyłem ostatnio, że filtr powietrza mam strasznie zabrudzony (może to coś ma na rzeczy). Turbina nie puszcza oleju, jedynie idzie przez odmę, może mechanik, który to montował coś źle zrobił. Przebieg to teraz 242k km i jest on potwierdzony.