Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do wymiany skrzyni i konwertera. Mam dziwne objawy na wolnych obrotach słyszę takie jakby synchroniczne burczenie tzn.3 sekundy burczy i powoliu cichnie 3 sekundy cisza i znowu rośnie hałas burczenie na ok. 3 sekundy i tak cały czas. Podczas jazdy słychać to burczenie jak schodzi z obrotów. Jak się przyspiesza to również jest takie falujące burczenie. Odgłos podobny do pompy wspomagania pracującej na sucho. Może to jakieś łożysko w skrzyni? Jak puszczę gaz i spada poniżej ok.1800 obrotów to do 1500 obroty falują. Jak dam troszeczke nawet gazu to jest ok. Na tempomacie jak zapne to tez nie faluje. Trochę już wyjęło się skrzyń z aut jak pracowałem w firmie transportowej ale manualnych. To mój pierwszy automat. Mam drugą skrzynię konwerter olej i miske z filtrem. Teraz pytania:

1. Jak odkręcić konwerter od koła zamachowego? Od dołu mam zaślepkę gumową widzę zęby i nawet śruby jak obracam kołem ale nie widzę opcji żeby wsadzić tam klucz i to odkręcić. Czy może trzeba wykręcić rozrusznik? Rozrusznik mam od góry i małe szanse żebym tam wsadził rękę z kluczem. Może demontaż kolektora i kręcenie od góry?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To burczenie to może być wszystko, ale sprawdź może szczelność wydechu zanim skrzynię zwalisz.
3A0jS9b.png