Skocz do zawartości

E46 - Stuknięcie w dyfrze przy wrzucaniu biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie! :)

Do rzeczy, wciskam sprzęgło, wrzucam 1 (nie puszczam sprzęgła) i słyszę z tyłu "pyk" (caly czas trzymam sprzęgło),potem luz znów jedynka ale już "pyk" nie ma. Czyli na wciśniętym sprzegle czasami z tyłu słyszę pyk :P

Czy ktoś miał podobnie? Kończące sie sprzęgło które nie trzyma?

Jeżeli sprzęgło to dwumasa tez trzeba wymieniać?

Opublikowano
Okej ale czemu dyfer sie odzywa jak ja jeszcze nie przeniosłem napędu na niego bo sprzęgło caly czas trzymam? Chyba że sie mylę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łącznik elastyczny tez do sprawdzenia

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Pojechałem na kanał z kolegą, ręczny zaciągnięty, włączyłem jedynkę i obracałem wałem lewo, prawo i chodzi o ten luz wału i towarzyszący mu metaliczny stukot w skrzyni. Czy to skrzynia? Bo dźwięk wyraźnie z skrzyni.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, że może to być skrzynia, często jest przyczyną stuków w e46.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ktoś regenerował, naprawiał skrzynie? Czy to jakiś zdawczy tryb wyrobiony(nie wiem czy wgl coś takiego tam jest). Ogolnie co tam się psuje? Drogo? Bo wydaje mi się ze skrzynia na 100procent
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są zakłady, które regenerują manualne skrzynie, koszt niemały, dlatego większość szuka używek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jeszcze jedno. Jeżeli, bieg 1 włączony a ręczny zaciągnięty i wałem mogę lekko obracać to luz jest i w skrzyni i w dyfrze?(półoski stoją)
Opublikowano
Czesto jest tak ze luz jest i w skrzyni i w dyfrze. Jeden powstaje z powodu dlugiego nie usuwania drugiego. Zeby sie przekonac musisz odpiac wal. Najlepiej od dyfra. Duzo ludzi wymienia dyfer w pierwszej kolejnosci i luz sie zmniejsza ale nie ustaje calkowicie bo zostaje ten na skrzyni. A jeszcze inni maja dodatkowo na przegubie polosi i wszystko sie kumuluje. Ty tez mozesz miec jeszcze na polosi tylko narazie walczysz z tymi dwoma lub jednym ktore wymienilem. To o co pytasz jest bardzo czeste.
Opublikowano

Dobra skrzynia w jakich okolicach cenowych? A dyfer chyba się opłaca zregenerować?

A w tej skrzyni to wyrabia sie jakiś główny wałek? Czy każdy bieg? Bo luz jest na każdym biegu

Opublikowano
Za luz w skrzyni odpowiada walek prowadzacy. Czasem luz jest w malutkim elemencie sprzegla. Taki maly plastikowy bolec ze sprezynka. Jak jest wyrobiony to slychac uderzenie po wbiciu biegu. Dyfra sie nie oplaca regenerowac. Uzywka nie kosztuje duzo. Ale najpierw odepnij wal i sprawdz luz na dyfrze bo moze go tam nie ma...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli chodzi o stuki czy półoś może stukać w kole , np jak najedzie się na większą nierówność i słychać puk .Czy taki luz na półosiach ma być .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Luz półosi sprawdza się w poprzek i wokół jej osi a nie wzdłuż.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Filmik nie mój ale chodzi mi czy tak ma być .U mnie nie ma luzów na półosi tylko są takie jak na filmie i dlatego szukam przyczyny pukania. Pływające wymienione,progowe też,górne mocowanie amora też ,na stabilizatorze też łącznie z tymi dzwigienkami.Czy amortyzator może pukać.
Opublikowano
To nie jest luz. W tej płaszczyźnie mają się przesuwać półosie. Zawieszenie pracuje, więc półosie nie mogą być zabetonowane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mocowanie dyferencjału jak się ma? Jak wygląda 9?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzisiaj sprawdziłem to mam wszystkie tuleje na wózku do wymiany, progowe wymieniałem dwa miesiące temu i też chodzą na boki . maniek21112 powiedz czy tylna belka od

sedan czy coupe czymś się różni czy będzie pasować .Myśle kupić belke wrzucić tuleje i zrobić podmiankę żeby nie tracić czasu na montowanie tulejek .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz 2.0d to musi być od 2.0d, nieważne czy 318d czy 320d, nieważne czy m47 czy m47n, rodzaj nadwozia nie ma znaczenia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Z tym moim stukaniem to polepszylo sie o wiele bo nie stuka juz za kazdym razem ale bardzo sporadycznie. Odpowietrzylem sprzęgło przez hamulec i jest o wiele lepiej a sama oraca sprzęgła sie trochę poprawiła bo mozna bardziej je wyczuć. Wężyk na zacisk hamulca (przód lewy) a drugi koniec na Odpowietrznik sprzęgła, korek od hamulców odkrecasz i pompujesz hamulcem az będzie wylatywal sam płyn. Może komus sie przyda