Skocz do zawartości

Opóźnienia w dostawie BMW X3

jooohny93

Rekomendowane odpowiedzi

Diesla ludzie na świecie nie chcą już kupować, dlatego faktycznie te konfiguracje z x3 40D są traktowane w obecnej sytuacji lepiej i bez restrykcji aby pozbyć się silników , które nie schodzą i nie wiadomo co z nimi potem zrobić. Już niedługo Rynek zdominują hybrydy i elektryki, niestety, a my będziemy mieli zakaz wyjazdu dieslem z garażu.

Zdążę jeszcze odchować wnuki i prawnuki:-) benzyna miała już dwa razy odchodzić do lamusa, diesel też kilka razy. Pożyjemy zobaczymy.

są na świecie zwolennicy hasła "stop hybrid, go diesel !" :D

Widziałem gdzieś na forum informację, po jakim mniej więcej czasie możliwe jest rozkodowanie VINu np. na mdecoder ale nie mogę znaleźć obecnie tej informacji.

Ktoś może się orientuje w tym temacie? Jeśli VIN został nadany 26.01 to najwcześniej kiedy będzie możliwość jego sprawdzenia? Po zakończeniu produkcji czyli jak auto

wejdzie na status 165 czy jak to wygląda?

Widziałem gdzieś na forum informację, po jakim mniej więcej czasie możliwe jest rozkodowanie VINu np. na mdecoder ale nie mogę znaleźć obecnie tej informacji.

Ktoś może się orientuje w tym temacie? Jeśli VIN został nadany 26.01 to najwcześniej kiedy będzie możliwość jego sprawdzenia? Po zakończeniu produkcji czyli jak auto

Z tego, co pisali koledzy tu na forum, to popularnymi dekoderami jak http://mdecoder.com/można rozkodować auto po zakończeniu produkcji. Są jacyś magicy, co mają jakieś mniej popularne narzędzia i one podobno dają taką możliwość, ale ja ich nie znam. Jeśli VIN dostałeś 26.01 to znaczy, że auto weszło na status 150 (Production Started) mniej więcej tego samego dnia. W tej chwili statusy powinny się dość dynamicznie zmieniać (151 Body Shop Started, 152 Paint Shop Started, 153 Assembly Started itd.) i mniej więcej za 2 tygodnie auto wejdzie na 165 i będzie można rozkodować VIN. Ja dostałem VIN 28.01, koniec produkcji na 2 tydzień lutego - pewnie oba auta przypłyną tym samym statkiem ;)

Z tego, co pisali koledzy tu na forum, to popularnymi dekoderami jak http://mdecoder.com/można rozkodować auto po zakończeniu produkcji. Są jacyś magicy, co mają jakieś mniej popularne narzędzia i one podobno dają taką możliwość, ale ja ich nie znam. Jeśli VIN dostałeś 26.01 to znaczy, że auto weszło na status 150 (Production Started) mniej więcej tego samego dnia. W tej chwili statusy powinny się dość dynamicznie zmieniać (151 Body Shop Started, 152 Paint Shop Started, 153 Assembly Started itd.) i mniej więcej za 2 tygodnie auto wejdzie na 165 i będzie można rozkodować VIN. Ja dostałem VIN 28.01, koniec produkcji na 2 tydzień lutego - pewnie oba auta przypłyną tym samym statkiem ;)

Gdzie masz produkcję auta? U mnie miały być Stany ale wpadło RPA.

Gdzie masz produkcję auta? U mnie miały być Stany ale wpadło RPA.

A jak to można dokładnie sprawdzić? Mój VIN zaczyna się od WBA, więc z tego, co piszą na necie to by wyglądało jakby miała być produkowana w DE, ale coś mi się nie chce w to wierzyć, bo prawie wszystkie X3 są z USA i RPA, poza elektrykami, które są produkowane na wschodzie.

EDIT: właśnie zobaczyłam jaką głupotę napisałem. Chyba wszystkie VINy BMW zaczynają się od WBA, a dopiero litera przez ostatnimi 6 cyframi mówi o miejscu produkcji.U mnie N, z tego co znalazłem to też SA. Chyba trochę dłużej transport będzie trwał niż z US, no cóż trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Tak N w VINie oznacza RPA. Kiedyś szły tam same 3er teraz chyba tylko X3. Ogólnie dealer mówił że z racji, że będzie szło z RPA to +2tyg czyli około 8tyg od końca produkcji. Ciężko powiedzieć też kiedy jest statek itp itd. No ale wygląda na to, że faktycznie będą płynąć razem :wink:

u mnie było tak, jakoś 4 listopada chyba status wskoczył na 150 że zaczęła się produkcja

11 listopada zrobiło sie auto, nadał się VIN i zmienił sie status na 165 (transport)

w Polsce auto było po 2 miesiącach koło 11 stycznia (rozładunek w porcie chyba 8 styczeń) u dealera auto było koło 19 stycznia, formalności, leasing i odebrałem 26 stycznia

u mnie było tak, jakoś 4 listopada chyba status wskoczył na 150 że zaczęła się produkcja

11 listopada zrobiło sie auto, nadał się VIN i zmienił sie status na 165 (transport)

w Polsce auto było po 2 miesiącach koło 11 stycznia (rozładunek w porcie chyba 8 styczeń) u dealera auto było koło 19 stycznia, formalności, leasing i odebrałem 26 stycznia

Czyli bite 2,5 miecha od wejścia na 150 :roll:

Czy ktoś z kolegów dostał zawiadomienie, że samochód znajduje się na liście pojazdów dla obrony terytorialnej i ma być dostarczony dla armii, po odebraniu zawiadomienia w ciągu trzech dni? Pytam ponieważ niektórzy posiadacze suwów takie zawiadomienia otrzymują. W Polsce prawo własności jest tylko teoretyczne i dotyczy przeważnie podatków .

Czy ktoś z kolegów dostał zawiadomienie, że samochód znajduje się na liście pojazdów dla obrony terytorialnej i ma być dostarczony dla armii, po odebraniu zawiadomienia w ciągu trzech dni? Pytam ponieważ niektórzy posiadacze suwów takie zawiadomienia otrzymują. W Polsce prawo własności jest tylko teoretyczne i dotyczy przeważnie podatków .

To jakiś scam, nie klikaj w nic i nie otwieraj załączników.

to sie dzieje naprawde

wojsko moze zająć samochody terenowe (4x4) i cięzarowe... i to nawet nie musi być wojna ;)

co roku podobno aktualizują sobie spis tych pojazdów

Ale to uscislijmy - wojsko nie zabiera nam samochodu, tylko może go wypożyczyć, na okres 7 dni max i nie więcej niż 3 x w roku.

https://www.wyborkierowcow.pl/czy-wojsko-moze-zabrac-samochod-kiedy-dostaniemy-wezwanie-z-armii/

Przyznam, że nie miałem o tym bladego pojęcia

A co to ma wspólnego z opóźnieniami w dostawie X3?

No jak to co? Wszystko! Wychodzi na to, że teraz po 8 miesiącach czekania na auto, musisz dorzucić jeszcze tydzień, aż pan generał skończy jazdę próbną :lol:

A tak na serio, to temat trochę offtop, ale ktoś o to zapytał, więc znalazł odpowiedź.

No jak to co? Wszystko! Wychodzi na to, że teraz po 8 miesiącach czekania na auto, musisz dorzucić jeszcze tydzień, aż pan generał skończy jazdę próbną :lol:

A tak na serio, to temat trochę offtop, ale ktoś o to zapytał, więc znalazł odpowiedź.

Zawsze tak było, że w przypadku godziny ,,W" wszyscy możemy dostać kwit za zabrany środek transportowy. Nic nowego.

Zawsze tak było, że w przypadku godziny ,,W" wszyscy możemy dostać kwit za zabrany środek transportowy. Nic nowego.

Ale właśnie o tym była ta dyskusja - wcale nie musi być godzina W. Wojsko ma prawo skorzystać z prywatnych aut również w czasie pokoju, bez sytuacji nadzwyczajnej mobilizacji.