Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam na lato styling 66. Z racji iż opony są na pół sezonu, rozglądam się za innymi.

Rozmiary:

- 235/45/R17

- 245/45/R17

Czy to są dobre wymiary opon jak na te felgi ? Jakie polecacie opony na lato (hałas, opory) - macie może coś godnego polecenia ?

Opublikowano

Ja mam, dunlop sport bluresponse225/45r17. Założyłem trochę węższe niż się powinno. Jeździ się bardzo dobrze, na mokrym hamowanie jest ok ale ruszanie jest bolączką tych opon jak, dla mnie. Szczególnie jak jest ślisko po pierwszych deszczach w lato. Micheliny wcześniejsze lepiej się sprawowały.

Kupiłem te dunlopy na oponeo i wszystko ok. Brak problemów z wyważeniem czy coś w tym stylu. Ale zima to tylko Continental. A gdyby nie hałas latem to jeździł bym na wielosezonowych bo zim prawie nie ma już w pl. A już autem jeździłem na wielosezonie po zakopcu w śniegu i Michelin naprawdę dawał radę. Ale latem halasuje gdzie częściej jeździ się szybko

Opublikowano

Hej,

Masz te felgi w mieszanych szerokościach? Bo jeśli tak to tył 9x17 ma mieć opony 255/40/17, natomiast przód 8x17 opony 235/45/17.

Co do marki to z tańszej opcji polecam opony Nexen :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie masz różnicy w szerokości felgi to bierz 4 takie same.

Jak masz to na pewno nie 10 różnicy, tylko coś więcej wychodziło i profil też się różnił.

Na oponeo poszukaj wg samochodu.

Poza tym na każdej oponie masz plakietkę z opisem jaka głośność itp. dobierz sobie pod to co preferujesz.

Opublikowano

Właśnie muszę sprawdzić czy rozmiar felgi jest taki sam wszędzie- wewnątrz będzie gdzieś napisane pewnie ?

edit: jeżeli felgi są takie same to można śmiało ładować wszystkie takie same opony ? na tył nie powinny być trochę szersze ?

Opublikowano
Właśnie muszę sprawdzić czy rozmiar felgi jest taki sam wszędzie- wewnątrz będzie gdzieś napisane pewnie ?

edit: jeżeli felgi są takie same to można śmiało ładować wszystkie takie same opony ? na tył nie powinny być trochę szersze ?

Od wewnątrz są wybite parametry felgi. Jeśli wszystkie 4 są jednakowe to śmiało zakładaj 235/45.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szersze opony na tyle to lepsza trakcja i wygląd ale są droższe w zakupie oraz zwiększają spalanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba nie do końca, skoro tak piszesz:

ruszanie jest bolączką tych opon jak, dla mnie. Szczególnie jak jest ślisko po pierwszych deszczach w lato. Micheliny wcześniejsze lepiej się sprawowały.

Ale to dość dziwne, ponieważ mam te opony w rozmiarze 205/50/17 kupione jako nowe w 2016 roku i do teraz spisują się rewelacyjnie a są na aucie, które ma 210 KM i 435 NM, teraz chwilowo założyłem je do m52tub28 i w porównaniu do pirelli 225/40/18 oraz 255/35/18 dają sobie radę, jeszcze nigdy nie zaskoczyły mnie brakiem przyczepności a raczej w peletonach nie jeżdżę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 rok później...
Opublikowano

styling 66

felgi 8 j - 235/45 r17 - postanowione

felgi 9j na tył- ? 245/45 r17 czy 255/40 r17 (czemu profil mniejszy ?)

• Moderatorzy
Opublikowano

255/40 chyba miała seria.

Ale najlepiej 265/40 - jeszcze mniejsza różnica względem przodu 235/45 oraz 265 na kapciu 9J lepiej wygląda. Tylko nie znajdziesz nigdzie opon 265/40 R17 :D

Opublikowano

na styling 66 17"

własnie seria chyba taka była : 235/45/17 - 8j i 255/40/17 9j

Ale zastanawia mnie fakt czy nie bedzie widac roznicy w profilach opon ? Patrzac na nasze polskie drogi wolałbym zachować wyzszy profil, a wczesniej jezdzilem na 235 i 245/45 r17 i bylo w sumie ok ale nie wiem czy poprawnie

• Moderatorzy
Opublikowano

kolego 40 w profilu to nie jest, że on ma 4 cm czy inne czary.

Jak miałeś 235/45 i tył 245/45 to miałeś złe opony.

Opublikowano

Ok profil opony to stosunek pomiedzy jej wysokoscia i szerokoscia tzn. macie racje :D To najlepszym optimum bedzie w takim razie 235/45/17 na 8j przód i 255/40/17 na 9j na tył

Dzięki za szybkie odpowiedzi