Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu, zauważyłem niepokojący klekot który przeważnie ma miejsce na zimnym silniku. Przesyłam dwa filmiki nagrane na zimnym. W pierwszym klekot dużo lepiej słyszalny, w drugim podczas obchodzenia auta ten klekot zlewa się z całym głosem pracy silnika. Niedawno wymieniona większa DISa, odma z przewodami, napinacz z paskiem klinowym, pompa wody i prawie wszystkie uszczelki. Znajomy wspomina o zaworze od wentylacji zbiornika paliwa, ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć sprawdzanie? LPG przy filmiku było wyłączone więc wtryski od gazu odpadają.

Dodatkowo aby nie tworzyć nowego tematu zapytam o przypadłość przy skrzyniach automatycznych ZF - czy często przypadłością skrzyń jest delikatnie szarpnięcie przy dohamowywaniu do zera? Typu dojeżdżam do świateł i przy 5km/h jest delikatny skok/szarpnięcie i hamowanie do zera. Skrzynia jest praktycznie po całkowitym remoncie i gościu co się tym zajmował wspomina, że nowa adaptacja załatwi sprawę. Pacjent to E90 2005 330XI.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz sobie na youtube „n52 lifter noise” i posłuchaj czy to to. Moim zdaniem tak, tym bardziej że na zimnym głównie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
polecam zacząć lać dobre oleje na bazie PAO, np Ravenol VST 5w40. U mnie w N53B30 cisza totalna, silnik pracuje jak zegarek

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynia jest praktycznie po całkowitym remoncie i gościu co się tym zajmował wspomina, że nowa adaptacja załatwi sprawę. Pacjent to E90 2005 330XI.

To jak? Skrzynia wyremontowana a adaptacje nie skasowane i nie została przuczona? Olej też został stary? :o

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Skrzynia jest praktycznie po całkowitym remoncie i gościu co się tym zajmował wspomina, że nowa adaptacja załatwi sprawę. Pacjent to E90 2005 330XI.

To jak? Skrzynia wyremontowana a adaptacje nie skasowane i nie została przuczona? Olej też został stary? :o

Olej został zmieniony dwa razy - podobno wymiana oleju za pierwszym razem spowodowała problemy które skończyły się na remoncie całej skrzyni. Adaptacja po remoncie została zrobiona. Zajmował się tym specjalista od skrzyni ZF w Kaliszu, z tego co kojarzę to są Twoje okolice - może kojarzysz gościa?

To jak - jest to normalna sytuacja? czy po faktycznym remoncie skrzynia nie ma prawa się tak zachowywać? czy może faktycznie kolejna adaptacja załatwi sprawę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie moje rejony, nie znam. Nie może tak być po remoncie, wracaj tam i niech usuwają problem. Nie wierzę, że przuczuł skrzynię, praktycznie nikt tego nie robi, ponieważ robi się to podczas jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.