Skocz do zawartości

E39 530D DTC 1260, braki mocy, dziwne dźwięki przy 3000 obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam anglika e39 530d z 2001r ze zmapowanym silnikiem na 230km (taki już kupiłem). Problem jest następujący: po odpaleniu silnika i przygazowaniu do około 3000-3500 obrotów gdy silnik jest zimny, po puszczeniu pedalu gazu silnik sie caly telepie i nie może utrzymać wolnych obrotów, a co za tym idzie gaśnie. Drugim bardzo irytującym problemem jest brak mocy przy porządnym depnieciu np przy wyprzedzaniu i jednocześnie bardzo dziwny dźwięk (ciężki do opisania) przy około 3000 obrotów, auto jakby się wiesza w tym momencie, trzeba mu odpuścić gazu i dodać jeszcze raz to dopiero pójdzie. Na silniku widnieje blad 1260 pre-supply pressure monitoring. Sprawdziłem wtryski, są w dobrym stanie, żaden nie leje, przynajmniej tak mi powiedziano. Wymienilem olej, filtr oleju, filtr paliwa, filtr powietrza, przewody podciśnieniowe. Wyczyscilem egr, Rozkrecilem turbo. Wstawiłem nowa pompę paliwa progową.

Czy jest coś jeszcze co mógłbym sprawdzić, zrobić? Dodam że mieszkam w Anglii więc mam bardzo ograniczone możliwości jeżeli chodzi o mechaników, i nie posiadam żadnego komputera czy też oprogramowania do sprawdzania czegokolwiek w samochodzie.

bced6b7b7d267.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z reguły przyczyną jest pompa progowa, na nowej są identyczne objawy? Jakiej jest firmy? Nie masz problemu z gasnącym autem przy mniejszej ilości paliwa?

Jak to nie pompa w zbiorniku, do czego zmierzam, to zostaje zawór na pompie cr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na nowej dokładnie to samo, firmy Pierburg. Problem jest taki sam czy to na rezerwie czy na pełnym baku. Zawor to kolejny koszt rzędu 350 zł. Nie bardzo mogę znaleźć jakie jest dojście do niego. Dam radę sam go wymienić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powinno być problemu, zlokalizuj pompę a na niej zawór.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zawór również nowy i dalej to samo. Po zrzuceniu kolektora okazało się że żadna ze świec nie podaje prądu. Nowe świece zamówione na jutro, dam znać czy problem się rozwiązał.