Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc, zaczne od auta 320i e92 2008. A teraz do rzeczy padl mi kat przy przebiegu 130 k km i wlasciwie czeka mnie jego wymiana ale jesli ktos z was moglby mnie nakierowac na przyczyne/ przyczyny tak owej usterki. Chcialbym uniknac przykrej niespodzianki po wymianie.

Po diagnozie u mechanika wchodzi na to ze wszystko z lambda jest ok. Tak wiec gdzie doszukiwac sie problemu?

Wlasciwie gdyby nie to ze nie przeszla emisji spalin, nie mialbym pojecia ze cos jest nie tak

Edytowane przez DamOkoO
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik nox? Błędy jakie masz?

Popraw tytuł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wiem ze bylo cos Jak catalaytic converter sulphurized,

Na tescie lambda wskazywala 0.94 na diagnozie powiedzial mi ze wszystko pracuje. Zaznacze ze nie przychodzi na wysokich obrotach 3000 rpm. Czyli sugerowalbys Nox sensor?.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sugerowałbym diagnostykę u kogoś kto ma pojęcie o tym co robi, później pokaż chociaż błędy. W tytule ma być oznaczenie, czyli w tym przypadku "320i n43".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kat nie powinien paść przy tym przebiegu. Do sprawdzenia - korekty paliwowe STFT i LTFT, lambda integratory offset i multiplikatywne. Obstawiam przedwczesne padnięcie kata z winy lejących wtrysków/padniętego noxa/poboru oleju za dużego. Jaki masz pobór oleju?

ps: temat wyszedł na przegladzie? sprawdzali Ci spaliny? czy sam sobie zażyczyłeś.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Bledy ktore mi sie pojawiaja to 29F3 czujnik niskiego cisnienia paliwa, 30EA catalaytic converter , 2ef7 tetmostat, jesli chodzi o tetmostat to temp okolicach 100, nagrzewa sie bez problemu, jesli chodzi o olej to moze w granicach niecale 0.5 L na 10 tys, nie jest odczuwalne w ogole. Mieszkam w irlandii tu testy emisji na kazdym przegladzie. Rok wczesniej wszystko bylo ok, Rok i 10 tys km pozniej spaliny nie przechodza, robilem wypalanie z kompa i troche pomoglo a mianowicie pierwszy test lambda 0.94, 2.5% vol co2. Teraz lambda 0.96, 1.5 % vol co2 gdzie limit 0.20%. Kolejne Pytanie jesli kat do wymiany to ktory ten z kolektorem czy ten gdzie Nox sensor czyli z tlumikiem srodkowym?
Opublikowano
Kolejne Pytanie nr katalogowy mojego kata to 7568058 czy np 7564179 ktory jest z takiego samego auta bedzie pasowac?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy tym przebiegu i tak małym zużyciu oleju mało prawdopodobne ze katy padły. Zanim bym je wymienił sprawdziłbym wszystko inne a potem zajrzał do nich jak wyglądają w środku.
Opublikowano
Wlasciwie zaczynaja z Nox, zamowilem jak tylko zmienie zrobie test to napisze wyniki. dzieki za pomoc Pozdrawiam.
Opublikowano
A wiec czujnik Nox wymieniony (udalo sie kupic Bmw Oem za 335€ nowy), po wymianie blad nadal wystepowal jako aktywny, pojechalem na trase komputerem wymusilem regeneracje kata (30 min powyzej 110/h), po ukonczeniu, blad zniknal i nie wrocil. WIEC wychodzi na to ze wszystko wrocilo do normy, w srode test i sie okaze. Pozdrawiam.