Skocz do zawartości

E46 320i Szarpanie oraz nie trzymanie toru jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam problem od dłuższego czasu.

Pierwszy to pływające auto po autostradzie. W aucie wymieniłem wahacze, drążki z końcówkami, łączniki, amory. Dodam tez że między 110-130 są drgania na kierownicy. Nie mam juz pomysłu co może byc przyczyną. Zbieżność robiona z 4 razy u 3 różnych mechaników.

Drugi problem to przy zmianie biegów (z 1 na 2 i z 2 na 3 oraz przy redukcji na niższy) auto strasznie szarpie, jakby ciagło go do tyłu. Wymieniłem komplet sprzęgła oraz dwumase. Nic to nie dało.

Prosiłbym o pomoc bo juz nie mam pomysłów.

Bmw e46 320i 170km manual.

Edytowane przez Zgadnij97
Opublikowano
Geometrie robiles komplet czyli najpierw tyl pozniej przod .Bo czesto ustawiaja na sztuke tylko przod i auto lata jak glupie a juz jak podmuch wiatru to masakra walczylem z tym rok az wreszcie kolega moj ustawil geo tylu byla przestawiona a pozniej przod.Oczywiscie nie bylo zadnych luzow .Mam nadzieje ze gorne mocowanie amorow przod masz dobrej firmy o ile zmieniales to one potrafia wlasnie takie glupie wibracje robic ja mialem nowe 3 miesiace nie pamietam jakiej firmy a pozniej wymienilem na febi i problem znikl.Teraz znowu powyzej 200 za lekko chodzi wspomaganie i trzeba trzymac kiere ale nie da sie z tym nic zrobic one tak maja.Co prawda a Alpinie mam ten problem ale powyzej 240 ale to inne auto i bajka.Co do szarpania to moze wal podstawa lacznik albo gumy dyfra.Sprzegla tez jak pryz koncu lapie .Potrzebna dobra diagnoza ale to sa koszty .
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyważ lub najlepiej zmień koła na inne.

Sprawdź stań tylnych tulejek, szczególnie progowych.

Szarpanie tyłu to zapewne mocowanie dyferencjału, sprawdź stan tulejek.

Popraw tytuł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Z tym plywaniem auta troche źle sprecyzowalem.

Raczej mi sie zdaje, że cos z przodu jest nie tak. Trzymam sztywno kierownice a auto samo skręca lewo prawo, caly czas kontrować muszę kierownicą. Zaznacze, że gdy na przykład biorę zakręt to jest wszystko okej. Tylko przy wyprostowanej kierownicy jest ten problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popraw tytuł.

Możliwe, że jest luz na maglownicy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Byłem u mechanika. Tylne tuleje niektóre są do wymiany. Magiel nie cieknie ale ma luz.

Wymienie komplet tulei tylnych (21 sztuk), magiel, podporę wału, przegub elastyczny, założę inne koła i zobaczymy co z tego będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Grubo, ale będzie dobrze, tuleje bierz lemforder lub meyle hd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL