Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mój problem polega na niedogrzanym silniku, swoją tezę opieram na doświadczeniach, które dziś przeprowadziłem. Dziś przy temperaturze 6 stopni C na dworzu po przejechaniu 17 km, jazda ponad 100km/h, silnik uzyskał temperaturę 76 stopni według wskazań na kompie, wskazówka nie była w pionie, brakowało minimalnie do pionu. Wieczorem kiedy silnik się wystudził, odpaliłem auto i na wolnych obrotach sprawdzałem co się będzie dzialo, a więc tak: przy temperaturze 74 st. C zaczęła robić się gorąca chłodnica, dolny wąż jakieś 1-2 minuty później, a wskazówka pokazywała pion. Postanowiłem się przejechać na zewnątrz było wtedy 3 st. C, kiedy ruszyłem i uzyskałem prędkość powyżej 40 km/h temperatura zaczęła gwałtownie spadać po chwili było już 60 stopni, po 5 kilometrach temperatura utrzymywała się w granicach 65 st. C a wąż dolny stał się dużo chłodniejszy od górnego, temperatura na postoju jakieś 2 minuty wzrosła do 73, a wąż dolny był już ciepły.dodam, że występuje żółta maź na korku i bagnecie, ubywa płynu jakieś 50 ml na 1000 km, obroty potrafią falowac na postoju na światłach lub gdy jadę na wstecznym po dodaniu gazu przestaje. Proszę o jakieś porady odnośnie mojej sprawy. Bmw e46 325 ci z półroczna instalacja gazową na której przejechane mam około 20 tys. Km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z Twojego opisu wygląda, że termostat nie trzyma. Jeżeli chodzi o ubywanie płynu to szukaj nieszczelności, okolice zbiornika oraz pompy wody, rzuć okiem na chłodnicę od spodu czy nie wygina się. Masło to efekt niedogrzanego silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok a który termostat jest za to odpowiedzialny, główny? Dodam jeszcze, że po założeniu gazu musiałem sporo dolewac na początku przez jaki czas.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Główny oczywiście, innego nie masz. Pewnie nie odpowietrzyli układu jak podłączali się pod układ chłodzenia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.