Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
58 minut temu, zalezi napisał(a):

Może się mylę, ale ja mam wrażenie, że rynkowy "nasz" leasing jest wszędzie dosyć podobny patrząc na sumę opłat w danej konfiguracji. Pamiętam jak mi liczono ówcześnie opcję w PKO BP/Santanderze/mBanku i Aliorze to bardzo podobnie wszyscy szli. O kilka procent jest tańszy leasing promocyjny LO PROMO od BMW i tam centrala subsydiuje.

Bardzo się mylisz. Przy obecnych stopach procentowych leasing na pięć lat potrafi się różnić nawet 10% jedna oferta od drugiej. Dodatkowo w niektórych masz ukryte koszty, zmuszanie do ich ubezpieczenia i tak dalej i tak dalej. Sumarycznie może to być bardzo duża różnica przy drogim aucie. 

Opublikowano (edytowane)

to chyba mowa o samochodach 500k+, ale pokaż może oferty z zakrytymi danymi, bo 10% wydaje mi się totalnie niemożliwe, sam przerabiałem kilka ofert pół roku temu i wszystko było w pomijalnych różnicach, chyba że ktoś na ochotę walczyć o 11 zł na racie czy tysiaka na całkowitym koszcie, co jest nieodczuwalne.

Edytowane przez JacekLZ
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie muszę Cię przekonywać niech każdy robi jak uważa 🙂 Ja mam zawsze leasing na warunkach indywidualnych o które trzeba wnioskować. Nie każdy agent ma takie możliwości. Na drogich autach kilka procent to spore sumy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, --maly-- napisał(a):

Bardzo się mylisz. Przy obecnych stopach procentowych leasing na pięć lat potrafi się różnić nawet 10% jedna oferta od drugiej. Dodatkowo w niektórych masz ukryte koszty, zmuszanie do ich ubezpieczenia i tak dalej i tak dalej. Sumarycznie może to być bardzo duża różnica przy drogim aucie. 

Nie ma takiej opcji stary, przerobiłem to niedawno. Leasing przy wpłacie 10% na 5 lat z wykupem 25% wynosi od 121 do 125%, nie ma opcji na rozjazd rzędu 10% 🙂

Opublikowano

Jasne, że nie musisz mnie przekonywać, ale bardzo bym się cieszył, gdybyś mnie przekonał 🙂 i ja tu nie jestem kąśliwy, szczerze bardzo mnie zaciekawiło, to co piszesz, dlatego chciałem zobaczyć taką ofertę.

Leasingodawca musi mieć zrobiony biznes, więc trzeba mu dać jakiś argument dlaczego mieliby zrezygnować z marży i zrobić ten leasing niemal za darmo. 

może masz flotę kilku samochodów albo obracasz często lub wieloma takimi, ale też nie chce mi się wierzyć, że ktoś kto bierze raz na kilka lat pojedynczą sztukę samochodu za 400-500k brutto jest jakąkolwiek wartą uwagi szychą dla leasingodawcy albo dealera. Musieliby otworzyć call center, żeby takich mini-vipów obsługiwać. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.01.2025 o 12:20, JacekLZ napisał(a):

to chyba mowa o samochodach 500k+, ale pokaż może oferty z zakrytymi danymi, bo 10% wydaje mi się totalnie niemożliwe, sam przerabiałem kilka ofert pół roku temu i wszystko było w pomijalnych różnicach, chyba że ktoś na ochotę walczyć o 11 zł na racie czy tysiaka na całkowitym koszcie, co jest nieodczuwalne.

Wejdź sobie na superauto i ustaw parametry leasingu, potem wejdź na bank np. santander ma kalkulator. Różnica na całości leasingu po zsumowaniu to kilkanaście procent przy dłuższym leasingu. Przynajmniej tak było kiedyś jak szukałem samochodu i brokerzy mieli super rabaty, ale leasing często wszystko niszczył jak była tylko opcja od nich.

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 13:47, zalezi napisał(a):

Nie ma takiej opcji stary, przerobiłem to niedawno. Leasing przy wpłacie 10% na 5 lat z wykupem 25% wynosi od 121 do 125%, nie ma opcji na rozjazd rzędu 10% 🙂

No widzisz a ja brałem w marcu leasing na auto na 59mcy wpłata 5% wykup 35% więc droższe parametry dużo niż te twoje i wyszło 118% 🙂

Pamiętaj też że jeden leasingodawca zmusi Cię do swojego ubezpieczania np za 3% wartości a drugi da wolną rękę lub porządną ofertę max 1.5%.

Może też zmusić do drogiego GAP i tu kolejne procenty...

Temat rzeka. 

Opublikowano
15 godzin temu, --maly-- napisał(a):

No widzisz a ja brałem w marcu leasing na auto na 59mcy wpłata 5% wykup 35% więc droższe parametry dużo niż te twoje i wyszło 118% 🙂

Pamiętaj też że jeden leasingodawca zmusi Cię do swojego ubezpieczania np za 3% wartości a drugi da wolną rękę lub porządną ofertę max 1.5%.

Może też zmusić do drogiego GAP i tu kolejne procenty...

Temat rzeka. 

Przepraszam, ale nie wierzę w tak niską sumę opłat 🙂

Chyba, że to leasing na elektryka lub ten dopalony LO PROMO.

Stawka polisy dealerskiej na pierwszy rok to zazwyczaj 2.5-3%. 

Opublikowano

ja się z kolei nie będę spierał, ale dla mnie takie dyskuje generalnie są płonne i historie kijem po wodzie pisane dopóki nie odnosimy się do konkretnych ofert. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, zalezi napisał(a):

Przepraszam, ale nie wierzę w tak niską sumę opłat 🙂

Chyba, że to leasing na elektryka lub ten dopalony LO PROMO.

Stawka polisy dealerskiej na pierwszy rok to zazwyczaj 2.5-3%. 

Tu wklejam 3 składki wykupione przeze mnie w ostatnich latach.

1. M3 competition xdrive 2022 polisa kupiona w sierpniu 2023 wartość auta ok 360 netto kwota polisy 4971zł

2. M3 competition xdrive 2023 polisa kupiona w maju 2024 wartość auta 366 netto kwota polisy 6142zł

3. X5 M60i polisa z września 2024. Wartość auta 458 netto kwota polisy 7294zł. 

Kalkulacji leasingowych w PLN nie mam bo było to uzgadniane telefonicznie z moim opiekunem jak otrzymywałem oferty a umowy wszystkie ostatecznie były w euro więc to nic nie da. 

Nikogo nie mam potrzeby przekonywać bo nie mam z tego żadnych korzyści po prostu tłumaczę że trzeba walczyć i wiele da się zdziałać sztuką negocjacji i swoim uporem. Ja akurat jestem uparty a negocjacje ofert to codzienność w mojej branży. Z czasem wypracowujemy kontakty do konkretnych osób wtedy już jest łatwiej bo znając swoje potrzeby każdy wie jak trzeba rozmawiać żeby sprzedać.

Post zostawie na chwilkę i skasuje bo nie są to dane które powinny tu być. 

Screenshot_20250108_224239_Chrome.thumb.jpg.0206d570c548f0c94706c1685de169ed.jpgScreenshot_20250108_224522_Microsoft365(Office).thumb.jpg.2043252fa758fa9b898d046fe7ca410c.jpgScreenshot_20250108_223211_Chrome.thumb.jpg.0f7c295ea8a2971f3d78742f99dd685a.jpg

Edytowane przez --maly--
  • Dziękuję 1
Opublikowano
25 minut temu, --maly-- napisał(a):

Tu wklejam 3 składki wykupione przeze mnie w ostatnich latach.

1. M3 competition xdrive 2022 polisa kupiona w sierpniu 2023 wartość auta ok 360 netto kwota polisy 4971zł

2. M3 competition xdrive 2023 polisa kupiona w maju 2024 wartość auta 366 netto kwota polisy 6142zł

3. X5 M60i polisa z września 2024. Wartość auta 458 netto kwota polisy 7294zł. 

Kalkulacji leasingowych w PLN nie mam bo było to uzgadniane telefonicznie z moim opiekunem jak otrzymywałem oferty a umowy wszystkie ostatecznie były w euro więc to nic nie da. 

Nikogo nie mam potrzeby przekonywać bo nie mam z tego żadnych korzyści po prostu tłumaczę że trzeba walczyć i wiele da się zdziałać sztuką negocjacji i swoim uporem. Ja akurat jestem uparty a negocjacje ofert to codzienność w mojej branży. Z czasem wypracowujemy kontakty do konkretnych osób wtedy już jest łatwiej bo znając swoje potrzeby każdy wie jak trzeba rozmawiać żeby sprzedać.

Post zostawie na chwilkę i skasuje bo nie są to dane które powinny tu być. 

Screenshot_20250108_224239_Chrome.thumb.jpg.0206d570c548f0c94706c1685de169ed.jpgScreenshot_20250108_224522_Microsoft365(Office).thumb.jpg.2043252fa758fa9b898d046fe7ca410c.jpgScreenshot_20250108_223211_Chrome.thumb.jpg.0f7c295ea8a2971f3d78742f99dd685a.jpg

Kim trzeba być żeby mieć takie składki? Proboszczem? Ja mam wszystkie zniżki i 9k za samochód obecnie warty 220k.