Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, rafaeelloo napisał(a):

to warto najpierw przeczytać ze zrozumieniem - kolega GrzegorzKo pisał o "prawie nowym": rocznym z symbolicznym przebiegiem 4kkm it M50, gdzie ktoś chciał się pozbyć i przez to "40-50%" względem ceny katalogowej, ale to ta sztuka i w tej konkretnej sytuacji.

Przeczytałem. Pisałem o ogólnym odczuciu, że sugeruje się bóg wie jakie rabaty...

11 minut temu, rafaeelloo napisał(a):

A jak Panie Inżynierze chcesz mówić o produkcji, prowizji, rabatach, to jeszcze powinieneś dodać parę czynników jak targety do wyrobienia, pule rabatowe, wyprzedaże rocznika, nowy model i pewnie jeszcze można wymieniać dalej.

Serio? Dobrze, że mnie uświadomiłeś. W życiu bym nie pomyślał o tych elementach. Wskaż mi wszak nowe i salonowe auto z rabatem, dajmy na to, 35%. Pozdrawiam... R

PS. I nie chciałem nikogo obrażać. Jak czujesz się dotknięty to sorry. Po prostu nie lubię gdybania...

Edytowane przez robiw
Opublikowano

jest masa ludzi, którzy chcą jeździć elektrykami i są zadowoleni. To, że Ty nie chcesz, nie znaczy, że nikt nie chce.

Opublikowano
46 minut temu, JacekLZ napisał(a):

jest masa ludzi, którzy chcą jeździć elektrykami i są zadowoleni. To, że Ty nie chcesz, nie znaczy, że nikt nie chce.

To wiadomo. Akurat temat jest mi znany, bo zawodowo jestem z tym związany. Statystyki nie chcą jednak słuchać e-entuzjastow i są dość wymowne 😉. Wiadomo tam, gdzie są mega dopłaty i energia za darmo to ludzie w to brna. Niemniej jednak jest też masa ludzi, co chce tanie wino pić i są z niego zadowoleni. Czy to sensowne? Pewnie tak w jakimś tam zakresie. Podobnie z elektrykami 😉. A ich wpływ na środowisko, system elektroenergetyczny i sensowność podróżowania...nawet nie wspominam. Ale jak ktoś ma fanaberie. Czemu nie. W końcu parametry trakcyjne swietne. Niemcy jakby z lekka odpuścili 😉. Nawet Volvo ze swoimi szumnymi zapowiedziami końca spalinowek już trochę spóścilo z tonu 😉. Także pozdrawiam e-entuzjastow 💪

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 13:00, GrzegorzKo napisał(a):

I4 to jak dobrze poszukasz to za ,,grosze" można odkupić od prywatnych. Znam przypadek sprzedaży I4 M50 rocznej z przebiegiem 4000km na stracie 30% względem tego za ile kupił po rabacie. Więc tam prawie 40-50% względem katalogu, nowe było do wyrwania. Jak masz gdzie elektryka wykorzystać + tanie ładowania (a jak nie to przy cenach paneli fv za grosze można teraz zrobić do ładowania w słoneczne dni na falowniku hybrydowym) to Ci się to fajnie zepnie 🙂

Mam dostęp do aut po kolizjach/uszkodzeniach z Belgii/Lux. Licytuje każde i4, które nie ma wystrzelonych jaśków (bo wtedy SME2 w baterii do wymiany) - ale i takie licytowałem.

Mam zasadę, że nie daję więcej niż 100k pln. Po prostu - albo się uda, albo nie uda. Tutaj tylko szczęście. Są 4 osoby włącznie ze mną, które potrzebują samochód, do tego mamy po 1 'zapasowym' - na czas serwisu, ew. naprawy, bufor no i jeszcze jedno, które się naprawia - choć ta ilość jest płynna bo - w jeden weekend (msc temu około) sprzedały się 3 auta, a zdarza się ze są 2 miesiące, gdzie nie sprzeda się żadne. Nie utrzymuje się z tego. To hobby. Klocki lego dla dorosłych. 

Ale do sedna. Wygrałem chyba ze 3 licytacje na i4, i jedna czy dwie na IX3. W żadnym z tych przypadków właściciel nie chciał oddać auta - naprawiał. Rozumiem że realia za granicą mogą być inne.

Napisałem dość wiele, ale chciałem przekazać tylko że... znasz taki przypadek, a ja Ci powiem to nie jest takie łatwe, nawet jak leży kasa w zasięgu dłoni. Ale przy odpowiedniej optymalizacji kosztów, takie i4 35e - będzie wystarczające a będzie dla mnie w cenie używanej 530e która próbowałem wcześniej sprzedać - teraz jeździ żona, te auto daje rade - zimą trochę gorzej, ale... jest fajne. Prawie 400KM, cisza, grzanie i klima bez odpalania, do pracy i do domu za darmo - z energi Słońca - NIKOGO DO NICZEGO NIE NAMAWIAM 🙂

W dniu 6.12.2024 o 15:52, robiw napisał(a):

A ja znam taki przypadek, że dziadek przeżył 108 lat. No i o czym to świadczy 😆. Proponuję poszukać info, jaką prowizję na produkcji auta ma producent itd. Skoro twierdzisz, że 50% to spoko to powinieneś zacząć produkować auta ;-). Ja otrzymałem 21% prowizji i nie słyszałem, że komuś udało się więcej a auto było raczej budżetowe, jak na BMW ;-). R

Nie obchodzi mnie to jakie są koszta produkcji itp. Jak widać popyt na auta elektryczne jest niestabilny, teraz jest tendencja spadkowa (czy rzeczywiście skoro się skończyła kasa w programie Mój Elektryk?). Pewne rzeczy będą tanieć, inne będą drożeć. Tesla mimo chyba ogólnie dobrych wyników sprzedażowych niedawno wprowadziła wariant LR za 209k pln jeśli się nie myle - moim zdaniem MEGA OFERTA - tez o tym mysle.

Ale nadal nie do tego zmierzam. Napiszę wprost. Sprzedawca w żaden sposób nie chciał mnie zachęcić, przekonać, zatrzymać - rozumiesz? Dosłownie wyglądało to tak że... jak chcesz to sobie kup. My takie mamy. Bez łaski.

Nie oczekuje że ktoś będzie za mną biegał, wydzwaniał, oferował złote góry, ale jest sobie auto 246 000 pln, ja mowie hmm mysle ze moglbym je kupic, tylko czy to jest koncowa oferta (tak w skrocie, daje do zrozumienia ze musza dac cos jesli maja mnie przekonac, przesylam tez oferty konkurencji - jako argument) a otrzymuje odpowiedz ze nie i huj. Gdyby Pan powiedzial 240 000 pln, albo 246 000 + komplet kol zimowych, albo nawet te 250 000 z kompletem kol zimowych... nie wiem czy tak szybko sie formalnosci ogarnely, ale w sobote bym juz mial naladowana baterie - do pelna.  

W dniu 6.12.2024 o 19:00, robiw napisał(a):

Bo lubię konkrety a nie pie...bez sensu. To nie kwestia arogancji a trzeźwej oceny sytuacji a nie chciejstwa i przypuszczeń. Od tego są fora religijne 😉. Poza tym nikogo nie obrażałem w tym watku. Jestem inżynierem i lubię konkrety. Warto najpierw poczytac trochę o produkcji i prowizjach a potem snuć marzenia o 50% upustach i tym podobnych guslach 😉. R

Dlatego zadałem pytanie w tym wątku - czy jest realny większy rabat. Nie zamierzam żebrać, błagać. Jak bym dostał odpowiedź że ta oferta jest DOBRA i rzeczywiście nic więcej nie jest osiągalne - nie dyskutuje - jadę, zamawiam. Ja ze swojej strony czuje niedosyt - nie mam TV, nie słucham radia, nie mam nigdzie reklam. Ale przy wydatku rzędu kilkanaście 'k' da radę chociaż jedno 'k' urwac. Czasem szkoda czasu - dlatego napisalem krótki post z pytaniem. Nie zamierzam toczyć wojny, a nawet walki. Ale dlaczego mam się sfrajerzyć i kupić auto za 246k, jak salon 200km od mojego miejsca zamieszkania zrobi mi 240k. Dla 6k - moge jechać do Warszawy, Poznania czy Gdańska. Serio. Z przyjemnością się przejade, przy okazji coś zobacze, zjem jakiś inny obiad.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
22 godziny temu, robiw napisał(a):

Wątek dotyczył rabatów na serię 3 a nie elektryczne g...którego nikt już nie chce 😛. R

Seria 3 ma również hybrydy plug-in - a o taki również pytałem.

Skoro to jest g... ktorego nikt juz nie chce - jest to jeden z moich argumentów - ja chce, ale po rabacie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, robiw napisał(a):

Także pozdrawiam e-entuzjastow 💪

Nie jestem e-entuzjasta.

Od kwietnia 2024 z żona jeżdzimy hybrydami plug-in.

Nie prowadzę budżetu domowego w excelu, ale od tego czasu, nie licząc wyjazdu na wakacje i wyjazdu do Warszawy aby córce stolice PL pokazać, czy na jakieś baseny dalej wydałem ze 300-400zł.

Normalnie wydałbym 7500zł.

7k oszczędnośći + wsiadanie do chłodnego auta latem, ciepłego auta zimą... - dla mnie jest OK.

Przyznano mi dotacje 6k do instalacji.

Pod koniec przyszłego roku wyjde na 0 i będzie to już tylko czysty zysk.

Klocki - praktycznie brak zużycia, olej w siliku wymienie no bo czasem się odpali. Nie namawiam nikogo - podkreślam, ale dla mnie - to dobre rozwiązanie.

Nie patrzę na EKOLOGIĘ, tylko na EKONOMIĘ.

Edytowane przez luk_byd
Opublikowano
4 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Skoro to jest g... ktorego nikt juz nie chce - jest to jeden z moich argumentów - ja chce, ale po rabacie.

Rozumiem i to jest pragmatyczne podejście. Chcesz kupić tanio i zamierzasz ustrzelić elektryka, bo teraz raczej stoją na placach, niż się sprzedają. Skoro akceptujesz ograniczenia to jest to jakiś kompromis. Szczęścia życzę! R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
23 godziny temu, Damian3 napisał(a):

Dziękuje 🙂

Niestety SUV odpada. Źle mi się jeździ, kompletnie nie podoba, ale oferta bardzo dobra.

BTW: Chyba też przez to nie łapie się w program 'Mój Elektryk' przez co przepada chyba 27k ?

Opublikowano
4 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Normalnie wydałbym 7500zł.

Nie wiem, jak to policzyłeś, no chyba, że robisz kilkadziesiąt tysięcy kilometrów rocznie i prąd masz za pół darmo. Dalej, biorąc pod uwagę dopłatę do auta w pełni elektrycznego w porównaniu do spalinowego (mam na myśli różnicę w cenie w tej samej klasie itp. oscylującą na poziomie 50-100k) to wychodzi nieco więcej, niż rok, żeby się zwróciło ;-)... o aspekcie praktycznym nawet nie wspominam ;-). R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 minuty temu, robiw napisał(a):

Rozumiem i to jest pragmatyczne podejście. Chcesz kupić tanio i zamierzasz ustrzelić elektryka, bo teraz raczej stoją na placach, niż się sprzedają. Skoro akceptujesz ograniczenia to jest to jakiś kompromis. Szczęścia życzę! R

Wiesz, przestawiłem wyżej swoją sytuacje. Nie mam potrzeby zakupu nowego samochodu. To takie.. hmm, nigdy nie mialem - spróbuje. Mam czym jeździć. Nie rzadko są to auta na gwarancji. Nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego - ale chyba właśnie tego poszukuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, robiw napisał(a):

Nie wiem, jak to policzyłeś, no chyba, że robisz kilkadziesiąt tysięcy kilometrów rocznie i prąd masz za pół darmo. Dalej, biorąc pod uwagę dopłatę do auta w pełni elektrycznego w porównaniu do spalinowego (mam na myśli różnicę w cenie w tej samej klasie itp. oscylującą na poziomie 50-100k) to wychodzi nieco więcej, niż rok, żeby się zwróciło ;-)... o aspekcie praktycznym nawet nie wspominam ;-). R

Prąd mam za darmo - ładuje gdy świeci Słońce. Teraz jest gorzej, dlatego te 7500zł zatrzymało się w połowie października.

Dwie hybrydy plug-in (w sumie to już trzy, więc teraz jedna się ładuje, druga jedzie i później zamianka)- jazda w 99% tylko na prądzie. Wrzucałem gdzieś screena z podsumowania miesiąca pod względem zużycia.

Edytowane przez luk_byd
Opublikowano
3 minuty temu, luk_byd napisał(a):

Dziękuje 🙂

Niestety SUV odpada. Źle mi się jeździ, kompletnie nie podoba, ale oferta bardzo dobra.

BTW: Chyba też przez to nie łapie się w program 'Mój Elektryk' przez co przepada chyba 27k ?

No cena zacna. Tylko0 ta linia boczna... jakby cos się nie udało lub zniekształciło. Ale jak Tobie się podoba coś takiego ;-). R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 minuty temu, robiw napisał(a):

Dalej, biorąc pod uwagę dopłatę do auta w pełni elektrycznego w porównaniu do spalinowego (

To złe porównanie - dla mojego przypadku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 minutę temu, robiw napisał(a):

No cena zacna. Tylko0 ta linia boczna... jakby cos się nie udało lub zniekształciło. Ale jak Tobie się podoba coś takiego ;-). R

To teraz ja napiszę - zjedz Snickersa.

Gdzie ja napisałem że się podoba?

Opublikowano
1 minutę temu, luk_byd napisał(a):

Prąd mam za darmo - ładuje gdy świeci Słońce. Teraz jest gorzej, dlatego te 7500zł zatrzymało się w połowie października.

Dwie hybrydy plug-in (w sumie to już trzy, więc teraz jedna się ładuje, druga jedzie i później zamianka)- jazda w 99% tylko na prądzie. Wrzucałem gdzieś screena z podsumowania miesiąca pod względem zużycia.

Tak to rozumiem... ale nie przesadzaj też, że za takie darmo ;-). Instalacji nikt nie dał Ci za darmo ;-). Gorzej jak się będziesz musiał tym elektrykiem wybrać na drugi kraniec Polski lub, nie daj Boże, do innego kraju. Ale zapewne akceptujesz te ograniczenia i konieczne roboczogodziny postojów, skoro o takim aucie myślisz. Kwestia priorytetów. R

Opublikowano
1 minutę temu, luk_byd napisał(a):

Gdzie ja napisałem że się podoba?

Nigdzie. Napisałeś nawet, że nie podoba :-). Miałem na myśli ogólną kwestię auta elektrycznego. Nieprecyzyjnie napisałem. R

Opublikowano
2 minuty temu, luk_byd napisał(a):

To teraz ja napiszę - zjedz Snickersa.

Nawet lubię... ale na co dzień a nie z "nerw" :))))). A i tych nie ma, jakby co. Staram się eliminować takowe ;-). R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz, robiw napisał(a):

Nigdzie. Napisałeś nawet, że nie podoba :-). Miałem na myśli ogólną kwestię auta elektrycznego. Nieprecyzyjnie napisałem. R

No tak. Ale i4 wygląda można by rzecz jak seria 4.

330e wygląda jak G20/G21.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, luk_byd napisał(a):

330e wygląda jak G20/G21.

Ale to hybryda a nie EV. Pisałeś, że chcesz EV a nie hybrydę, więc o takiej cały czas piszę. Niemniej jednak BMW ma i ładne EV z tego co widziałem. No ale ten iX... coś się stało się ;-)...R

Edytowane przez robiw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 minuty temu, robiw napisał(a):

Ale to hybryda a nie EV. Pisałeś, że chcesz EV a nie hybrydę, więc o takiej cały czas piszę. Niemniej jednak BMW ma i ładne EV z tego co widziałem. No ale ten iX... coś się stało się ;-)...R

Napisałem:

"Znalazłem sobie pare aut - G60, i4 i G20."

Natomiast owszem, dłuższa dyskusja tyczy się EV. Hybrydy mam w tej chwili. Seria 3 nie ma EV w europie wiec 330e - która ma zasięg 80-100km - co dla mnie jest wystarczające.

Opublikowano
12 minut temu, luk_byd napisał(a):

która ma zasięg 80-100km - co dla mnie jest wystarczające

Skoro tak to rozumiem, dlaczego szukasz okazji na EV. Pragmatyzm. Mam tylko nadzieję, że nie bierzesz pod uwagę Tesli 😉 a tylko BMW. R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 godzin temu, robiw napisał(a):

Skoro tak to rozumiem, dlaczego szukasz okazji na EV. Pragmatyzm. Mam tylko nadzieję, że nie bierzesz pod uwagę Tesli 😉 a tylko BMW. R

To nie tak że szukam, po prostu rozejrzałem się. Nie stoję przed murem, nie jest tak że za tydzień czy za miesiąc nie będę miał czym jeździć.

Mogę kupić - jeśli kupię dobrze. 

Jeśli mam kupić przeciętnie - nie jestem zainteresowany. Szczególnie teraz gdzie EV może za miesiąc być tańszy.

A co do Tesli, to tak... tez myślę, ale mam za dużo gadżetów i narzędzi do BMW 🙂