Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A z własnego doświadczenia, w jaki sposob najkorzystniej zbywaliście wykupione auta? Na JDG od razu zaczynaliście z VAT-em, czy dopiero po przekroczeniu progu 200k zł z bólem serca? 😅

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Raadek napisał(a):

A z własnego doświadczenia, w jaki sposob najkorzystniej zbywaliście wykupione auta? Na JDG od razu zaczynaliście z VAT-em, czy dopiero po przekroczeniu progu 200k zł z bólem serca? 😅

Ja pracuje w branży gdzie VAT jest standardem i współpracuje tylko z firmami więc zawsze stawka 23%. Czasem coś robię ludziom prywatnym na fuchy, ale kupując materiał to z montażem jest na 8%. W sumie to mi lotto, do póki kontrahenci płacą 😄 

Pytanie z innej beczki: 

Leasing w tym momencie bralibyście ze stały oprocentowaniem czy zmiennym? Dostałem oferty na leasing zmienną mam jak wiadomo wibor 5,85%, a stałą proponują aby utrzymać na poziomie 4,88% + w obu przypadkach marża. Leasing na 4 lata przedłużony, aby zbyt szybko nie musieć wyprowadzić autka z firmy pozbawiając się możliwości odliczania kosztów na wydatki eksploatacyjne (samochodzik na 4-5 lat co najmniej 🙂). Troszkę się zastanawiam, ponieważ wcześniej wszystkie leasingi oferowały lepsze warunki wejściowe przy stopie zmiennej, teraz na stałej wychodzi to korzystniej. Wiadomo, rata jest zablokowana i nie ma możliwości przy obniżkach na jej spadek. Jednak dla mnie Glapiński jest osobą bardzo nie przewidywalną, być może będzie chciał zrobić na złość koalicji przed wyborami trzymając wysoko te stopy, a ma argumenty bo to co się dzieje z budżetem naszego kraju to jest le cabaret. Nie wiem czy również tak jest w przypadku leasingów jak zwykłych kredytów (choć wydaje mi się, że tak jest), że odsetki składające się na daną ratę są obliczane na podstawie kapitału jaki pozostał do spłaty w danym momencie, więc na początku spłaca ich się najwięcej. Według prognoz analityków, to stopy procentowe powinny być obniżane od marca/II kw 2025, łącznie w przyszłym roku spadły by o ok. 1pb, więc do poziomu tego co oferują mi na stałej. Później zakładam już dalsze obniżki, pewnie po 0,5-1,25pb ciężko przewidzieć. Liczył to ktoś co się teraz opłaca? 

Bazowo byłem wręcz zdecydowany na zmienną, tyle że dużo gorzej się liczyła ta stała stopa procentowa. Chce mimo wszystko zostać przy niższym wkładzie własnym, wiem że największą stabilność dała by wpłata 45%, ale troszkę obniżę dochód = mniejsza zdolność kredytowa w przyszłym roku i gotówka, a wyczekuje na przeceny w nieruchomościach by sobie tam ulokować okazyjnie trochę kapitału z dźwignią kredytową pod koniec przyszłego roku. 

Jeszcze takie pytanie, czy można zmienić stała-zmienną/przenieść leasing do innego banku? W przypadku hipoteki jest to w sumie dość powszechna praktyka, w przypadku leasingów mniej się o tym mówi. 

Edytowane przez GrzegorzKo