Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zachar nagrał filmik na ten temat... jeszcze nie obejrzałem więc nie mam zdania.

Nowe auto od brokera - realna ocena ryzyka - BEZ CENZURY

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Kupowałem u tego brokera Audi (wewnątrzwspólnotowe nabycie - Estonia). Wszystko w porządku. W przypadku BMW zdecydowanie korzystniejsze okazały się zakupy w polskich salonach, co rzecz jasna wymagało kilku telefonów i maili. U brokera ostateczną ceną poznajemy nieco szybciej.
Opublikowano

jak zamawiałem bmw kilku brokerów dało mi krzystniejszą ofertę, ale jedynie o 1-2% w stosunku do ASO, co wydało mi się zbyt mało by rezygnować z bezpośredniego zakupu w salonie...

natomiast kilka lat wcześniej kupowałem auto u brokera i tam rabat był prawie dwukrotnie większy.. niestety coś za coś i zakup u brokera miał również swoje wady, o których nikt mi wcześniej nie powiedział i o których ciężko znalezć informacje... moje doświadczenia poniżej:

1) obsuwa czasowa, ponad miesiąc, wynegocjowałem za to komplet zimówek..

2) broker kupuje auto w salonie (sam lub przez pośrednika mającego mega zniżki flotowe), potem auto jest rejestrowane na pośrednika (pewnie ze względów podatkowych), a następnie sprzedawane dla mnie, w konsekwencji dostaję nowę auto, z 5km na liczniku... ale w papierach jestem drugim właścicielem..

3) gwarancja startuje w momencie wyjazdu z salonu, broker potrzebuje czasu na transport auta, formalności itd, jeśli zgra to się ze zmianą kwartału to dodatkowo zrobi wszystko żeby sprzedaż miała miejsce w kolejnym okresie rozliczeniowym, w konsekwencji tracimy miesiąc gwarancji (w moim przypadku gwarancja wystartowała 10.09, a auto mi wydali 1.10).

Opublikowano
jak zamawiałem bmw kilku brokerów dało mi krzystniejszą ofertę, ale jedynie o 1-2% w stosunku do ASO, co wydało mi się zbyt mało by rezygnować z bezpośredniego zakupu w salonie...

natomiast kilka lat wcześniej kupowałem auto u brokera i tam rabat był prawie dwukrotnie większy.. niestety coś za coś i zakup u brokera miał również swoje wady, o których nikt mi wcześniej nie powiedział i o których ciężko znalezć informacje... moje doświadczenia poniżej:

1) obsuwa czasowa, ponad miesiąc, wynegocjowałem za to komplet zimówek..

2) broker kupuje auto w salonie (sam lub przez pośrednika mającego mega zniżki flotowe), potem auto jest rejestrowane na pośrednika (pewnie ze względów podatkowych), a następnie sprzedawane dla mnie, w konsekwencji dostaję nowę auto, z 5km na liczniku... ale w papierach jestem drugim właścicielem..

3) gwarancja startuje w momencie wyjazdu z salonu, broker potrzebuje czasu na transport auta, formalności itd, jeśli zgra to się ze zmianą kwartału to dodatkowo zrobi wszystko żeby sprzedaż miała miejsce w kolejnym okresie rozliczeniowym, w konsekwencji tracimy miesiąc gwarancji (w moim przypadku gwarancja wystartowała 10.09, a auto mi wydali 1.10).

U mnie rabat salonu to 10%, a brokera 23%. Samochód nie jest rejestrowany na pośrednika tylko odbierany przeze mnie w salonie, broker obsługuje tylko kaucję przy rezerwacji slotu oraz załatwia swój leasing.

Opublikowano

Co myslicie o tych dwoch ofertach:

Jak waszym zdaniem wyglada cena vs wyposarzenie /model?

Audi rs3 to juz historia i mam lekki dylemat czy zamawiac 340 i czekac 3 miechy czy brac cos ze stoku ale w slabszej wersji.

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-sikora-330i-xdrive-sedan-samochod-nowy-ID6CQUjL.html

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bmw-330i-xdrive-elementy-m-performance-aktywny-tempomat-ID6DhHoG.html

Mam jeszcze taka oferte na przejecie cesji:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-jedyne-w-eu-bmw-3-330ix-m-sport-w-lakierze-birchgreen-individual-ID6DkWhL.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnia ta żółta mega petarda!!!

Kolor super, tak samo ta druga, tylko czy ceny promocyjne? Raczej średnio... Taniej Cię wyjdzie nowe m340i do produkcji

male-bmw-2.png
Opublikowano

Na M340i warto poczekać :8)

W niższych wersjach nie będziesz miał tego co w M340i, np. w niższej wersji nawet w opcji nie masz sportowego dyferencjału M, a w M340i masz seryjny.

330i Ci szybko spowszednieje, a M340i długo będzie cieszył.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

A dla mnie 330i, które ma przejechane 10k w cenie 299k to mega beka.

Taniej możesz mieć 340i po rabacie, prosto z salonu.

Tragiczna wartość rezydualna. Za 300k ludzie kupują nowe bmw 5, a nie żołte individualne z trojek.

Opublikowano

Wlasnie to jest to ze trzeba czekac na auto do produkcji. Boje sie ze jak zamowie teraz to moge poczekac nawet do stycznia.

Mam kalkulacje na 340i na konfig ponizej za 288k, na skore i kolor individual juz budzetu nie starcza, dlatego pomysl na tą 330 i ze stolu w kolorze atlantis.

https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/y4f2n2j3

Edit:

Ogolnie patrze tylko na wysokosc raty, auto i tak bede pewnie oddawal po dwoch latach (cesja) i bral serie 4 GC, powinny byc juz na nią w miare normalne rabaty. Na ten moment mam wynegocjowaną rate 3950 co jeszcze mnie az tak nie satysfakcjonuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

344k minus 13500( jeżeli tu podstawa była 288k) = 330k minus rabat cirks 20% = 264 za nowe auto i 340i a nie 330i i rocznik 2021!

Indywidual kusi ale kurcze ale to się nie kalkuluje...

male-bmw-2.png
Opublikowano

Tą cene mam juz z uwzglednieniem ostatniej znizki 13500. Czyli bazowa cena 344 - rabat = 288 i nie o cene tu chodzi a o finansowanie ktore juz naprawde jest przynegocjowane sporo. Owszem moge dostac rabat 20% lecz nie bedzie sie laczyc z promocyjnym finansowaniem. Problem w tym ze nie mam czym jezdzic.

Edit:

Co do individuala, idealnie ten atlantis jest skrojony do tego koloru skory. Lubie jak auto sie wyroznia a nie jest takie szare, ponure. Mam dylemat i to spory.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem, jutro jade go ogladac i obawiam sie ze juz bez niego nie wyjde z tego salonu...

Nie lepiej poczekać 3-4 miesiące i kupić 30-40tyś taniej?

Na auta nie wolno się napalac.

Opublikowano
Wiem, jutro jade go ogladac i obawiam sie ze juz bez niego nie wyjde z tego salonu...

Nie lepiej poczekać 3-4 miesiące i kupić 30-40tyś taniej?

Na auta nie wolno się napalac.

mam czekać 4 miesiące, nie mieć czym jeździć a potem wziąć auto według Ciebie 30-40 k tańsze (nie wiem jakim niby cudem) w leasing i miec rate o całe 300zł tansza / miesiąc?

Opublikowano

Pamiętaj... kolor nie jeździ. :wink:

Jasne, jestem świeżo po cesji mojego RS3 i wątpię, czy nawet wersja M340i jeździ chociażby tak samo jak audi, natomiast po 6 miesiącach jazdy RS3 wiem, że w 90% nie wykorzystywałem potencjału tego samochodu. Chyba powoli starty ze świateł, ryk wydechów i świetne brzmienie przy zmianie biegów muszę zastąpić większym komfortem jeżdżenia, radością z bajerów i pięknego koloru. Poza tym 330i wcale nie idzie tak źle. Niestety w domu mam seata cupre st 300km i miałem Audi Rs3 400km, więc można mieć trochę zakrzywioną rzeczywistość jeżeli chodzi o ilośc odpowiedniej mocy pod maską ;/

trochę kusi mnie jeszcze ten sprzęt, ale nigdy nie miałem napędu na tył i choć jestem dobrym kierowcą troche obawiam się, że tył będzie uciekać (bo przyzwyczajony jestem do trakcji 4x4)

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-m3-bmw-m3-432km-krajowy-bezwypadkowy-faktura-vat-23-aso-ID6Dc8Ms.html

Opublikowano

Jeżdze 330i xdrive i jestem bardzo zadowolony, ale poczekałbym na 340i gdybym przy zakupie miał takie dylematy ;)

Poza tym nie zgodzę się z tą Twoja kalkulacją, że masz przeznaczone na ratę 4 netto wiec co za roznica czy 330I czy 340i byle wziąć to które będzie szybciej.

Moim zdaniem 330i

230k to max co mozna wydac na takie auto po rabacie (rata 3300?) i individual za 20K do zwyklej trojki troche bez sensu, co innego m3.

Ale koniec końcow zawsze ktos mi odpowie to moja kasa i mogę ja spuscic w kiblu xd i to też prawda :)

Jestem szczery, bo jesteś dość nakrecony na zakup.

Prześpij się z tym dwa dni.

Opublikowano

Ja nie napisalsm ze mam rate 4k i bez znaczenia jaki model silnika. Normalna rzecz ze 330 na racie bedzie taniej ale co za roznica 300 zl na racie. Zrob dobry konfig 330i w indy idualu i szukaj szczescia az to ktos wyceni na 230k

Ps: szukam auta pare miesiecy juz na dlugo przed tym jak zalozylem tu konto wiec nie zabardzo rozumiem o co chodzi z tym napaleniem. Gdybym ja na prace posiwecil czasu tyle co teraz na szukanie tego auta to bym zarobil na caly pakiet m performance..

Opublikowano
Gdybym ja na prace posiwecil czasu tyle co teraz na szukanie tego auta to bym zarobil na caly pakiet m performance..

Ja to późno zrozumiałem, te wszystkie analizy porównania są bez znaczenia gdy auto już ląduje w garażu, i wierz mi perfect konfig nie zwiększy znacząco poziomu zadowolenia bo po jakimś czasie przechodzisz nad autem do porządku dziennego. Ustaw sobie warunki brzegowe i tyle, dla mnie było to

- kolor, nie chce popularnej konfiguracji dla danego modelu typu kolejny biały/czarny mpak

- względny komfort (20' odpadają)

- minimum wspomagaczy elektronicznych

Dlatego teraz wole planować częste wymiany i pracować na to co następne zamiast w nieskończoność analizować czy 1s mniej do setki to jest to czego potrzebuje.

Opublikowano

Wiesz, masz calkowitą racje bo dokladnie tak to wszystko potem wyglada jak opisujesz. Trzeba sie troche ogarnac bo to dążenie do ideału to droga w nieskonczonosc.

Wiem ze wezne kolor atlantis i te najpotrzebniejsze rzeczy z opcji ktorych uzywalem do tej pory. Nie uzywalem HUD to nie mam zamiaru sie w to pakowac. Nie laduje indukcyjnie to na cholere mi ta telefonia komorkowa. Czlowiek chce nabrac bajerow zeby bylo nie wiem po co.

Dzieki takie opinie jak Twoja naprowadzają mnie na tą najbardziej rozsądną droge.

Opublikowano
Tą cene mam juz z uwzglednieniem ostatniej znizki 13500. Czyli bazowa cena 344 - rabat = 288 i nie o cene tu chodzi a o finansowanie ktore juz naprawde jest przynegocjowane sporo. Owszem moge dostac rabat 20% lecz nie bedzie sie laczyc z promocyjnym finansowaniem.

Znajomy przymierza się do zakupu, w przyszłym roku. Pośpiechu nie ma, więc czas oczekiwania nie gra roli.

Podzielisz się info (lub ktoś inny z forumowiczów) gdzie takie rabaty dają na M340?

Opublikowano
Nie laduje indukcyjnie to na cholere mi ta telefonia komorkowa.

Swoją drogą ładowanie indukcyjne fajna sprawa, jeśli zamierzasz korzystać z Android Auto albo choćby Spotify po bluetooth. Ja specjalnie pod to zmieniłem telefon.

Opublikowano

No raczej wyjdziesz :) tego Atlantisa to juz nie kupisz , ale bedzie na forum i bede o niego dbał :DD

Domówiłem zestaw mperformance wiec troszke pazurka dostanie :)

Pozdrawiam i życze owocnych poszukiwań

Opublikowano

No raczej wyjdziesz :) tego Atlantisa to juz nie kupisz , ale bedzie na forum i bede o niego dbał :DD

Domówiłem zestaw mperformance wiec troszke pazurka dostanie :)

Pozdrawiam i życze owocnych poszukiwań

You make my day :norty: :cool2:

Pozdrawiam

KrzychoM