Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam bmw 320d 163km.Około 10 grudnia zrobiłem w nim chipa wszystko było w porządku aż do wczoraj.Wczoraj zauważyłem ze po wciśnieciu gazu na 2 i 3 biegu dymi na czarno nie jest to jakoś mocno ze zasłona dymna ale widać ze sie pojawia dym z tylu.Spalanie w normie,przyśpieszenie tak samo wszystkie filtry byly mieniane we wrześniu. Miał ktoś może podobny problem co to może byc za przyczyna. Z gory dziekuje
Opublikowano
Dpf jest? Jesli nie ma to po chipie auto moze puscic dymka przy mocnym bucie.Moja jest po chipie bez dpf i tez strzeli jak jej depne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moja teoria:

Być może za dużo podlali paliwa przy chipie to i dymi na czarno, bo niepoprawnie się spala. Dopóki było zimno i więcej tlenu w powietrzu to nie dymiło, zrobiło się cieplej = mniej tlenu w powietrzu i nie ma poprawnej mieszanki paliwo/powietrze. Jechałbym na poprawkę programu. Ewentualnie turbo już nie dmucha jak trzeba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka naklejka za 5,- załatwia temat :lol:

Na początek komputer i sprawdzenie parametrów podczas jazdy, czy np. turbina nie przeładowuje, korekcje też warto sprawdzić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.