Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po czym poznać jaki silnik siedzi w bmw?

Kilka tygodni temu kupiłem e46 polifta. Według wcześniejszego właściciela siedzi tam 2.0d 150 bo był swap. Ale jest jakiś taki słaby, troszkę za słaby jak na 150. W dowodzie jest 318d ale to wiadomo... I teraz pytanie, gdzie sprawdzić jaki siedzi tam silnik? Gdzie jest jakieś oznaczenie, cokolwiek. Prosiłbym o wytłumaczenie jak debilowi :).

Szukałem ale nigdzie nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi.

Nie chce jeździć na hamowanie więc podziękuje od razu za takie sprawdzenie.

Opublikowano
Podlacz kompa i sprawdz jaki ma sterownik silnika albo spisz numery z niego i sprawdz od jakiego silnika.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano

Zrób zdjęcie i wrzuć tutaj.

Poszperalem trochę i ciężko odróżnić te silniki :roll: chyba zostaje ci komp i inpa.

Oznaczenie masz od strony sprzęgła na słupku, raczej będzie ciężko jak niemożliwe żeby to dostrzec bez rozbieranie kolektora i paru gratow.

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano

1.można jeszcze zobaczyć oznaczenia na wtryskiwaczach: ostatnie cyfry 131 lub 216 (norma Euro4) oznaczałyby silnik 150kM.

2.Silnik 116kM ponoć nie miał klapek zawirowań w kolektorze i całego do nich sterowania --ale to tylko info gdzieś zasłyszane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ad. 2. Tru

Ad. 1. 318d ma inne wtryskiwacze od 320d, więc to niezła metoda.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.