Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw e46 z takim radiem http://i50.tinypic.com/zwxfl1.jpg chciałbym zamontować sobie do tego tube. Czy jest możliwa instalacja tuby do tego radia? Jeśli tak to czy jeszcze coś jest mi potrzebne do montażu, przejściówki/kabelki itd.. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie ,jestem nowy i jeszcze nie wszystko tu ogarniam :D Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 295
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jak na mój gust najbardziej potrzebny by Ci był VW Golf, żeby wiochy w BMW nie robić :D
Opublikowano

kup konwerter , zamontuj wedlug instrukcji i bedziesz mial , i koncowke mocy i tube i co tam jeszcze chcesz ;) najprostszy sposob i szybki ,godzina czasu i masz sprzet tym bardziej w bmw bo akumulator masz z tylu ??

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=konwerter+do+radia+oryginalnego+na+wzmacniacz

mialem kiedys i zdaje egzamin jak ktos nie jest bardzo wymagajacy to sprzet w skali oceniam 7/10 ;) jc PW

Opublikowano
Ten konwerter zastąpi tube?

Tak - mega głeboki bass wydobywa się z wyjścia OUTPUT L :norty:

Jak to wgl działa, podłączam i co? Nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia

to sprytne urządzonko daje możliwość podłączenia wzmacniacza do radia, które nie posiada wyjścia na wzmacniacz - ot cała filozofia.

Jak rozumiem następnie do tego oryginalnego radyjka chcesz wsadzić kasetę z kablem, by potem przez jakąś przejściówkę zrobić z mini Jacka ---> USB i móc podłączyć mp3 z telefonu? :mad2:

Nie wiem, czy ja chciałbym słuchać tych szmerów nawet na tej tubie, która będzie charczeć w bagażniku.

A tak na serio to lepiej zainwestuj w jakieś radio ze wzmacniaczem typu 5x50W z dodatkowym wyjściem na suba jak już tak koniecznie chcesz

Opublikowano

mialem taki konwerter w e39 na ori radiu ze zmieniarka ,poniewaz nie chcialem psuć wygladu uzylem konwertora , podlączylem koncowke mocy Jakas mala tube + 2 WYSOKOTONOWE TWEETERY i nie ma tragedi ! Wygldalo dobrze bo radio ori , i gralo tez niczego sobie , jesli dobre granie 4 tys ktore bedzie tylko na pokaz bo w czasie jazdy nie bedziesz sluchal non stop bo uszy uschną , a tu jest opcja dla kogos kto nie wymaga super grania , a to co bedzie mial w bagazniku jakiegos suuba nie moja brocha ;)

A typowe radio 250zl+ jakas ramka za 15 zl do zabudowy i tak to pieknie wygląda ze aż mięknie.

Opublikowano
mialem taki konwerter w e39 na ori radiu ze zmieniarka

Ale to diametralnie zmienia postać rzeczy. Zmieniarka daje Ci już możliwość odsłuchiwania dźwięku zapisanego na płycie CD z rozszerzeniem AUDIO.

Na tym radiu nie ma wejścia do zmieniarki - to jest zwykły kaseciak - więc podłączenie do tego czegokolwiek będzie skutkowało kasetą z kablem mini Jack, przejściówką na USB i dopiero czymś w rodzaju MP3 czy telefonu.

Można też się pobawić w montowanie w tego starego strucla wyjścia AUX tylko po co ??? Babranie się potem z jakimiś konwerterami na wzmacniacze itd.

Zapewniam Cię kolego boT, że ramka z zaślepką pod inne radio DINN nie jest aż tak tragiczna - a jakość dźwięku nieporównywalna. Jedyny plus tego radia jest taki, że jest spasowane z konsolą. Więcej plusów nie ma.

Opublikowano
http://olx.pl/oferta/radio-cd-business-e46-ori-orginalne-CID5-IDaqdor.html#bcf553e433 Gdybym wrzucił takie radyjko na CD to wtedy bez problemu moge podłączyć konwerter i będzie cacy? i czy sam konwerter zmieni troszkę dźwięk, chodzi mi o niższe tony czyli bass? Czy trzeb tez do tego jakąś małą tube załatwić. Jak dla mnie radia z ramką wyglądają słabo i szpecą deske ,że aż oczy bolą....
Opublikowano
http://olx.pl/oferta/radio-cd-business-e46-ori-orginalne-CID5-IDaqdor.html#bcf553e433 Gdybym wrzucił takie radyjko na CD to wtedy bez problemu moge podłączyć konwerter i będzie cacy?

Konwerter to i możesz podłączyć pod Safari 2.

i czy sam konwerter zmieni troszkę dźwięk, chodzi mi o niższe tony czyli bass? Czy trzeb tez do tego jakąś małą tube załatwić.

Kolega chyba w dalszym ciągu nie za bardzo wie czemu służy to urządzenie zwane konwerterem.

Otóż ono samo w sobie nic nie zmienia - nie dodaje ani tonów niskich, ani wysokich - ono po prostu dodaje wyjście RCA do radia, które owego wyjścia RCA nie posiada. Wyjście RCA jest to popularny CINCH - czyli takie wyjście niskoprądowe, bez mocy - i tam właśnie podłącza się wzmacniasz aby osiągnąć odpowiednią moc sygnału.

Czyli reasumując łopatologicznie - sam konwerter nic Ci nie da i tak będziesz musiał podpiać pod to wzmacniacz do zasilenia głośnika niskotonowego. Osobiście nie pchałbym się w żadną tubę bo to tylko "pierdziawka" jest - jak chcesz mieć porządny i głęboki bass to sobie kup subwoofer.

Nie wiem na ile to urządzenie ( konwerter ) działa i na ile występują tam zakłócenia sygnału.

Jak dla mnie radia z ramką wyglądają słabo i szpecą deske ,że aż oczy bolą....

Wiesz kolego - jeden woli córkę - drugi teściową. Ja mam ramkę - nie narzekam a i dźwięk niezły - oczywiście bez brzęczka w bagażniku - gdyż w sedanie średnio to się sprawdza a i nie zależy mi na tym by mnie słyszano na zewnątrz.

Pozdrawiam

Opublikowano
Z każdego radia można wyprowadzić RCA ,zrobi Ci to każdy elektronik za 50PLN czyli tyle co koszt rzekomego konwertera ,który nie jest szczytem jakości przetwarzania dźwięku. Do tego potrzebujesz wzmacniacz - przynajmniej 2 kanałowy z możliwością mostkowania i tubę/skrzynię z głośnikiem przynajmniej 30cm, trochę przewodów,dobry bezpiecznik i umiejętności podłączenia tego w całość żeby nie spalić wozu :) Najlepiej wszystko dobrej firmy a nie zabawki z bazaru. Oczywiście najlepiej by było zmienić radio przynajmniej na CD. Jak zainwestujesz tysiaka to można powiedzieć ,że będzie to miało efekt w innym wypadku uzyskasz kartonowy ,trzeszczący dźwięk jaki dochodzi z niejednego golfa III lub astry F :)
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Planuję poprawić granie w aucie tj. wybór nowego radia, głośniki na przód (obecnie ich nie ma) ew. wzmacniacz lub sobwoofer

Radio obecnie mam business sporo pewnie pomoże wymiana na lepsze np. http://allegro.pl/radio-pioneer-deh-1800uba-flack-bmw-3-e46-98-03-i5666454413.html lub

http://allegro.pl/radio-samochodowe-kenwood-kdc-130y-pilot-cd-8gb-i5150255969.html . Które polecicie? Zależy mi, aby kolor podświetlenia był bursztynowy :)

Zestaw głośników na przód. Myślałem o tych http://allegro.pl/hertz-dsk165-glosniki-bmw-3-e46-rover-75-przod-tyl-i6110353780.html

Wydaje mi się, że wystarczy. Imprezy w aucie nie chcę robić :D chyba, że będzie "słabo" to dokupie wzmacniacz z sobwooferem.

Proszę o pomoc co o tym myślicie.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem z głośnikami w e46 jest taki, że są badziwnie zamontowane. Jak nie zrobisz porządnego wygłuszenia w drzwiach i mocowania to zmiana głośników wiele Ci nie da.
Opublikowano

Po moich przygodach dam Ci kilka wskazowek:

kup dobej jakości maty i wyklej nimi drzwi (ja kupilem autofun z tuningkingzshopu, bardzo dobrze sie kleją, moim zdaniem lepsze od stp)

kup dystanse do e46 i przykręć je do drzwi- w basserze są

Tweetery mozna dać w słupek, lub w seryjne miejsce.

Radio, lepiej kup używkę pioneer/alpine - stare z wysokiej serii grają konkretnie

Głośniki też lepiej kup używane, jakieś dego/helix/stare emphasery/ ewentualnie focale(ale mi średnio pasje góra w nich) lub inne markowe.

Wzmacniacz do głośników wymagany, seryjne radio nie pociągnie dobrze.

przykładowo- http://allegro.pl/radio-samochodowe-pioneer-deh-p700bt-okazja-i6169716645.html + http://allegro.pl/helix-e62c-espirit-niesamowity-zestaw-i6159298481.html + http://allegro.pl/wzmacniacz-zapco-2-kanalowy-montaz-chorzow-i6169470596.html

• 8 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odświeżę temat. Jak zrobię trochę głośniej i jest więcej basu to mi pierdzi jeden głośnik w tylnej półce. Zdemontuję i zobaczę czy da się to poprawić ale gdyby nie to jakie tam głośniki możecie polecić żeby było plug&play i grało to chociaż trochę lepiej niż fabryczne?
Opublikowano

Nie słucha się tyłem muzyki. Wystarczy założyć zestaw odseparowamy na przód 165mm, dorobić dystans, gwizdki w fabryczne miejsca i wygluszyc drzwi. Do tego radio wystarczy zmienic radio i juz fabryczne nawet glosniki zaczynaja grać.

Dobre granie to doslownie pare stowek. Zestaw głośników to 200-300zl i zmiana radia na nie ori bo ori radio nie ma mocy dla nawet ori głośników.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Radio właśnie zmieniłem na takie z Androidem i już gra lepiej i jest ok. Moim problem jest pierdzący tylni przy większym basie i to chce wyeliminować.

Dobre granie to doslownie pare stowek. Zestaw głośników to 200-300zl i zmiana radia na nie ori bo ori radio nie ma mocy dla nawet ori głośników.

Poleciłbyś jakiś zestaw, jakieś nazwy firm? Bo ja zielony w temacie car audio.

Opublikowano

Robilem 2 razy audio, raz w e46 radio pioneer deh 5500cos takiego. Zestaw odseparowany helix dark blue 16.5cm. Wygłuszenia drzwi zrobiłem, przeniosłem montaż głośnika z boczka na blache drzwi i pod samym radiem juz super granie. Gdzies na forum sa moje zdjecia z tego.

Kolejne granie robilem w e36 ktore mam obecnie i tutaj rowniez zestaw helixa 13cm bez wygluszenia ale za to ze wzmacniaczem. Radio caly czas to samo. Efekt jeszcze lepszy.

szukam
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pany pomóżcie wybrać jakieś głośniki w tylną półkę! Przeglądam alledrogo i poza nazwami znanych marek to nic mi to nie mówi :cry2:

Kryteria to 200-300zł, plug&play bez żadnego kombinowania i mają nie pierdzieć przy głośniejszym słuchaniu tylko dawać w miarę soczysty basik :) Radio na androidzie EONON 4x50W.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam dzis zakupilem kable by podlaczyć subwoofer i wzmacniacz. Tylko nie wiem dokładnie jak sie za to zabrac,jak przeciągnąć kabel od aku do bagaznika ? Aku znajduje się z przodu. Ktos sie bawił w takie coś ale ma jakaś stronke która mogła by pomóc?
Opublikowano

poszukaj na googlach. Sposób podłączenia jest zawsze taki sam w każdym aucie.

kable w twoim samochodzie oryginalne idą progami, musisz kupić grube przewody zasilające wzmacniacz, prosto z akumulatora plus po bezpieczniku ciągniesz jednym progiem we wnętrzu auta, jest troche rozbierania, ewentualnie tunelem środkowym pod tapicerką. Dobrze jest ciągnąć oba kable czyli plus i minus, na upartego masę możesz wziąć z karoserii z bagażnika ale może to nie być dobre i możesz mieć zakłócenia.

potem kable sygnałowe z radia do wzmacniacza puszczasz z daleka od kabli zasilających, tak samo kable głośnikowe daleko od kabli zasilających. Najlepiej zasilanie jednym progiem, sygnał i głosniki drugim progiem. Dodatkowo te kable wszystkie muszą być dobrej jakości inaczej bedziesz mieć zakłócenia od alternatora.

szukam