Skocz do zawartości

Koszt serwisu - G30

Bawaria5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakładam ogólny temat do serwisu BMW 5 G30. Tak by każdy miał świadomość ile i jaki serwis kosztuje.

Od razu mam 1 pytanie. Z uwagi na zakup kolegi nowego G31 w 2019 zdziwiło mnie jedno.. brak podstawowego darmowego serwisu dla aut z 2019 roku.

W związku z tym czy ktoś mógłby mi wskazać o ile wie ile kosztują podstawowe serwisy w G30? (Olej w silniku z filtrami, olej w skrzyni, klocki, tarcze itp. itd.)

Ps. Mam nadzieję, że temat się przyda, ponieważ zbierzmy wszystko do jednego worka :)

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Na chwilę obecną mogę tylko napisać o cenie wymiany oleju i filtra plus sprawdzenie auta 570zl w Częstochowie, za tą samą usługę w Białymstoku zaproponowano mi cenę 470zl. Miałem wymagany przegląd przez kompa, ale mam darmowy pakiet i o kwoty nie pytałem. Niedługo przyjdzie czas na klocki chyba bo już mam około 25tys km. I też ciekawi mnie koszt klocków przód lub tył.

Pacjent 525d

To nie jest duzo za olej i filtry jak na BMW. W Superbie koszttakiej uslugi to 300 zl

25 tys i klocki ? :) ja w F10 zrobilem 54 tys nie robilem klockow :)

Ps. Klocki nie wchodza i tak w ten darmowy serwis prawda? A czy ktos sie orientuje czy klima tak? Czy tylko

Olej i filtry?

Panowie co miasto to inne ceny. Za litr oleju liczą od 73zł do 120. Co najgorsze to że ten sam olej poza ASO kosztuje 40zł/l w oryginalnym opakowaniu BMW - po 1litr. Sama usluga wymiany oleju i filtra z tego co dzwonilem to od 120zł w Lublinie do ponad 400 w Warszawie. Bez materiałow. Tak wiec ceny bardzo różne.

• Zasłużeni forumowicze
wow, w Toruniu chcieli okolo tysiaka za ta usluge z materialami. Zreszta Torun, Bydgoszcz to jakies masakryczne miasta zarowno do kupna jak i serwisowania. Jak kiedys chcialem kupic tam auto to zasugerowalem cene jaka chcialbym za nie wydac uwzgledniajac rabat 15-17 procent jaki kazdy praktycznie dealer daje a Pan zasugerowal mi ze skoro nie stac mnie na nowe auto to w tej cenie sprzeda mi jakas uzywke :///

Panowie co miasto to inne ceny. Za litr oleju liczą od 73zł do 120. Co najgorsze to że ten sam olej poza ASO kosztuje 40zł/l w oryginalnym opakowaniu BMW - po 1litr. Sama usluga wymiany oleju i filtra z tego co dzwonilem to od 120zł w Lublinie do ponad 400 w Warszawie. Bez materiałow. Tak wiec ceny bardzo różne.

Mi w Lublinie na ich materiałach powiedzieli ok. 800-900 zł (nie pamiętam dokładnie). O użyciu swojego oleju i filtrów nie było mowy. Mi powiedzieli, że w Best-Auto tylko ich materiały a że ja leje Valvoline to nie mają takiej opcji wymiany. Dodam, że robiłem serwis międzyokresowy (poza BSI)

Co do kosztów serwisu i ogólnie płatnych wymian oleju itp - jest taki myk, dzięki któremu można trochę zaoszczędzić - mianowicie ja kupuję części po max rabacie na dziale części bo normalnie części w dziale serwisu są często droższe :!: niż w dziale części - do tego nie otrzymamy takiego rabatu, jak na częściach. Więc po uzgodnieniu zakresu prac z serwisem idę na części i dogaduję szczegóły. Nie podam konkretnych różnic, bo ich nie pamiętam, ale pierwszy przegląd (29.000km) w 530d wyszedł mnie 1400zł (w tym microfiltr klimy z chorą ceną prawie 600zł po rabatach...). Nie wiem, czy to dobrze czy źle, ale pamiętam, że pierwszy przegląd w 520d wyszedł mnie 1500zł u Gazdy w Gliwicach kilka lat temu w F10.

Przy okazji:

Dziś testowałem M2 Competition i po upalaniu samochodu - przy wstępnej konfiguracji nowego auta przy stoliku nieźle się zdziwiłem, że od tego roku nie ma już pakietów serwisowych w cenie - oczywiście dotyczy też serii 5 i innych.

Trochę BMW tym punktowało przy porównaniu z konkurencją...

Koszt serwisu olejowego w F10 płaciłem 1500zł brutto.

Wymiana klocków przód w G30 - 1350zł brutto

Nie wiem skąd wy bierzecie kwoty 500zł, tak dla porównaniu skody octavie u nas w firmie przegląd olejowy 600zł brutto.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Sprostuję 500zł płaciłem za wymianę oleju+filtr oleju+sprawdzenie techniczne auta. Robię wymiany oleju co około 12tys km, gdzie co 2 wymiana jest po za bezpłatnym pakietem serwisowym. Nie pisałem o przeglądzie np: 30tys km bo nie wiem jaka jest cena i tak szczerze mówiąc to co wymieniają i czy wymieniają :mrgreen: :norty:

Dzwoniłem dzisiaj do Dynamic Motors w Bydgoszczy i również uzyskałem informację, że przegląd pierwszy to koszt rzędu 1500 zł brutto, natomiast drugi rozszerzony w którym notabene nie wiem co jest robione kosztuje ok 2000 zł i tak następne. Aż się boje zapytać ile kosztuje serwis klimy. Co do klocków około 1000 zł kosztuje wymiana z tyłu. Z uwagi na napęd tylni pewnie jak już tylko te będę wymieniał więc o to tylko zapytałem.

Z ciekawości czy jest ktoś na forum z Bydgoszczy i ma sprawdzony serwis poza ASO do BMW np właśnie do wymiany oleju w silniku z filtrami, do serwisu klimy czy klocków bądź tarcz?

Ps. Co ile wymienia się olej w skrzyni biegów w G30? 90 tyś?

W ciągu pierwszych 12 miesięcy na serwis przeznaczyłem około 4500 PLN netto.

• dwukrotnie wymieniłem olej poza interwałem service inclusive
  • klocki hamulcowe z przodu i z tył
  • mniejsze rzeczy typu aktualizacja nawigacji, czy wymiana i przechowywanie kół.

Jeśli chodzi o klocki do niebieskich hamulców m-pakowych, to niestety nie występuje zamiennik, a klocki po 30% rabacie kosztują 1400zł + 100zł czujnik. Do tego wymiana w serwisie 8 jednostek roboczych po 49zł każda, oczywiście minus ew. rabat :)

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Jeśli chodzi o klocki do niebieskich hamulców m-pakowych, to niestety nie występuje zamiennik, a klocki po 30% rabacie kosztują 1400zł + 100zł czujnik. Do tego wymiana w serwisie 8 jednostek roboczych po 49zł każda, oczywiście minus ew. rabat :)

Pzdr

A to nie jest ten sam zacisk co w m550? , bo jeśli tak to jest zamiennik ATE chyba lub TRW

Jeżeli samochód zamówiłem w 2018 z pakiet przeglądów, data odbioru maj 2019 tzn mogę ich nie otrzymać?

Jeżeli przy zamówieniu było to wliczone w cenę i na podpisanym zamowieniu pakiet przeglądów widnieje,to nie powinno być problemu z darmowymi przeglądami. Ale różnie to bywa :wink:

• 2 tygodnie później...

Czy jest ktoś w stanie wykazać czynności obowiązkowe do wymiany przy danym przebiegu?

Wiadomo, że olej wymieniany jest jak komputer wywoła.. klima jak nie chłodzi/grzeje, odgrzybianie gdy brzydko pachnie, klocki/tarcze jak się skończą ale np olej w skrzyni biegów?

Może niekoniecznie pisać o tym tutaj, tylko np wskazać jaki wykaz dostępny w internecie, którego ja nie znalazłem?

BMW G31 530ixd

Przegląd po przebiegu 3500km

Przegląd 85,24zł

Serwis olejowy silnika 184,50zł

Filtr oleju 106,63zł

Olej 5w30 546.95 zł

Razem 923,32zł

No powiem szczerze, że cena bardzo się różni. Nie wiem czy to różnica benzyna/diesel ale podobne zestawienie mam i koszt o połowę niższy. Oczywiście ASO

CF0851D8-_qwqpwxq.jpg