Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej. Witajcie jestem tu nowy wiec wstępem początku witam wszystkich mam na imie Janek , jeżdze e91 330xd z 2006 rok. Od jakiegoś czasu nie daje mi spokoju chroboranie , przeskakiwanie obcieranie czegoś z tylu samochodu. To dzieje sie przy skrętach przy małych predkościach i w lewo i w prawo. Wymienialem łozyska wahacze , wieszaki wydechu wszystko co tylko możliwe. Ale niestety obawiam się uszkodzenie reduktora ATC. Jak auto jest zimne sprawy nie ma, przejade kilka kilometrów , skrecam koła i bardzo wyraźnie słuszę obcieranie , zacinanie sie tylnego koła. Na początku chce zmienić olej w reduktorze . Jaki zalać ? Mechanik który zajmuję sie regeneracją tych reduktorów polecił mi CASTROL SYNTRAX LIMITED SLIP 75W-140 . CO uważacie? Przed wymianą odepne kostke , bo niby z odpiętą jak bedzie uszkodzony reduktor to problemu nie bedzie. Regeneracja około 3000 zl ....................
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mp. taki:

TF-0870 RAVENOL 1l.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej możesz zalać ale szansa że to cokolwiek pomoże jest znikoma.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To olej do dyferencjału ze szperą, nie widzę produktu castrola dedykowanego do skrzynki atc.

Numer bmw 83222409710.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pan od regeneracji tych skrzyń rozdzielczych mówił żeby spóbować przepłukać go tym castrolem co wspomniałem. Uważacie ze mam zalać bmw czy castorlem ? moze przeplukać z 2 razy castrolem a na koniec zalac tym BMW ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moim zdaniem jeśli teraz nie brakuje oleju w skrzynce to wymieniając go stracisz tylko olej bo to nic nie pomoże. Skrzynka zapewne jest do regeneracji.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Castrola mozesz wlac, ma zblizone parametry co tf0870, wymiana nic nie da wiec stracisz malo. Nie istotne czy wtyczka odpieta czy nie podczas tej operacji.
Opublikowano
PO sprawie. Nie mialem w reduktorze wg oleju. Wlany litr i po problemie, ale mialem szczesicie ze nic sie nie uszkodziło :D dobry dzien juhu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
fajnie,że mówisz,że nic się nie uszkodziło. aczkolwiek jeżeli nie miałeś tam już oleju to znaczy,że gdzieś on "zniknął",a to już nie jest powód do radości. na Twoim miejscu sprawdziłbym czy nie widać tam śladów którędy olej mógł wyciec. ja w przyszłym tygodniu oddaję auto na wymianę simmeringu skrzyni rodzielacza,bo właśnie tam puszcza i podczas wymiany oleju w rozdzielaczu okazało się,że miałem go ok. 0,2L bardzo przepracowanego. zalane zostało 0,7 świeżego,ale simmering do wymiany i znowu olej wymienię po tej wymianie. ponadto olej wyciekał na gumę wału, ta guma trochę napuchła,więc ją też wymieniam razem zresztą z gumą na końcu wału,bo swoje już przeżyła. jak robić to do końca ;) tak jest u mnie. u Ciebie nie musi,ale warto sprawdzić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
PO sprawie. Nie mialem w reduktorze wg oleju. Wlany litr i po problemie, ale mialem szczesicie ze nic sie nie uszkodziło :D dobry dzien juhu

Po problemie to nie jest na pewno. Jeszcze tu wrocisz :D

Opublikowano
Ta wiem ze gdzies spieprza wlasnie zimeringiem , ale zrobie to w tym lub przyszlym tygodniu. Wazne ze reduktor cały bo to koszt najwiekszy