Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam okazję kupić e60 po lifcie z 2.0d w automacie, od 2 dni ją testuje i nie mogę namierzyć problemu, nie wiem czy skrzynia czy coś innego jest problemem. Po podłączeniu do kompa wyskoczyły błędy

43E2

4A52

4CAO

Najbardziej intresuje mnie błąd klapy w dolocie bo wydaje mi się że może mieć to związek z tym poszarpywaniem a teraz krótki opis co się dzieje, są poszarpywania przy stałych prędkościach, odczucia jakby chodził na 3 cylindry, dosłownie identycznie bo to prawie cylkiczne kangurki, nie ma tych problemów przy przyspieszaniu jak i przy wyższysz prędkościach chodz pojadę jeszcze na autostradę i to sprawdzę, dzieje się to na każdym biegu a najbardziej czuć to przy wskazaniach obrotomierza niżej 2 tyś, przy redukowaniu biegów jak obroty schodzą nisko to falują, to samo jest jak jadę na tempomacie, cały czas dryga wskasówka obrotomierza o jakies 0.2 obr.

Czy ta klapa może mieć coś wspólnego z takimi problemami czy bardziej obstawiacie na skrzynię? aaa jest też rzucenie silnikiem przy gaszeniu, podobno typowy objaw przy uszkodzonej klapie.

Jak zweryfikować ten problem? niestety nie mam tu nikogo kumatego od bmw, same patracze co potrafią tylko odczytać błędy z kompa i wymieniać pokolei

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

43E2 DDE: Elektryczny nastawnik przepustnicy, uruchamianie

4A52 4A52 sonda lambda za katalizatorem, podgrzewana

4CA0 DDE: Presostat oleju, wiarygodność

Czym to odczytujesz? Jak inpa to wklej te błędy. Prawdopodobnie przyczyną tego falowania jest przepustnica, ale nie upewnisz się dopóki nie pozbędziesz się jej błędu. W sumie możesz nagrać jak jedziesz ze stałą prędkością ok 100 km/h przez dłuższą chwilę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

zdjęcie błędu, odczyt przez delphi ale po francusku bo tutaj mieszkam. https://zapodaj.net/819a06caed534.jpg.html

Tłumacząc po mojemu te błędy z kompa to

1. Coś z przepustnicą, z jej silniczkiem, albo może też klapa kolektora ( tak powiedział ten co diagnozował)

2. Świeca podgrzewająca cyl. 2

3. Czujnik ciśnienia oleju

Później wrzucę film jak auto jedzie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest diagnostyka srefli..świeca żarowa na 2 cylindrze..dramat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
dlatego mówię że oni tylko potrafią zrobić odczyt a interpretacja na poziomie 0. Co do tłumaczenia to ja sam to przetłumaczyłem z fr na pl tak jak to widzę a co oznaczają błędy to już prosiłbym was o pomoc. Nie dałem rady dziś nagrać filmu ale jutro to zrobię na 100%. W niedziele jakiś magik ma mi zdiagnozować to auto ale na odległość programem, jak to możliwe to nie wiem. Znajomy mi go załatwił bo sam ma e60, wepnie tylko swoją kostkę a tamten z drugiego końca kraju ma coś grzebać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po pierwszym filmie powiedziałbym, że konwerter na bank, ale jak to objawia się przy małych prędkościach tak samo to raczej nie, albo kumulacja, czyli przepustnica i konwerter. Do momentu rozwiązania problemu z przepustnicą nie dowiesz się. Podejdź na jakiś szrot i zamień, albo ktoś znajomy niech pożyczy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie im niższe obroty tym bardziej szarpie ale nasilające się objawy wraz z temperaturą potwierdzały by bardziej konwerter ale nie ma totalnie żadnych innych problemów, zmienia biegi gładko, nie szarpie nie przeciąga nie zamula. No nic jutro mi ten gość ma coś podpowiedzieć, podobno ma łeb do BMek. Zobaczymy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy problemie z konwerterem nie musi szarpać i błędów też nie będzie, u Ciebie mogą być dwie usterki, które nachodzą na siebie. Przepustnica tak czy siak do ogarnięcia, ponieważ nie będzie wypalał się dpf.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dodatkowo dziś usłszałem dziwne wycie, tak ze słuchu taki odglos jakby pompa wspomagania wyła i slychać to tylko w środku auta, na zewnątrz tego nie słychać. Objawia się jakieś 5 sekund po odpaleniu auta i wycie narasta wraz z obrotami silnika , tzn nie że głośniej tylko chodzi o częstotlowość, dla porównania tak jakby była zatarta pompa wspomagania. Jest tak tylko na rozgrzanym silniku, zgaszę odpalę i znowu 5 sekund cisza i się zaczyna i tak za każdym razem. Sprawdziłem olej, jest stan ale na moje niedoświadczone oko to strasznie brudny, brązowy, mało klarowny. Nagrałem film ale niestety nie słychać tego tak jak jest w realu
Opublikowano

No i tak, jestem już po diagnozie, gość okazał się mega ogarnięty i wyszło że konwerter dał dupy. Były błędy sprzęgła i coś tam miedzy 5 a 6 biegiem i inne niezgodności w parametrach. Skasaował mi to i przywrócił skrzynie do parametrów serwisowych ale nic to nie pomogło. Jednym słowem kiszka.

Jakby ktoś chciał odkupić auto tanio to zapraszam :P

Opublikowano
W razie naprawy co byście zrobili na moim miejscu? Kupić druga skrzynie używaną czy tą oddać do regeneracji?