Skocz do zawartości

Działanie zaworu vanosa

MrSiekacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wykręciłem elektrozawór od vanosa i podłączyłem po akumulator, niby coś się wysuwa jak dotykam palcem, ale bardzo krótki ten trzpień i potrafi się wyłączać, tak że dotkne aku, trzymam i naciskam palcem na trzpień od zaworu i on potrafi po chwili sie schować i znów wysunąć, tak jakby przepuszczał. To jest normalne?

Wgl wyskoczył mi błąd 212 vanos mechanical jammed i wziałem się za wymiane uszczelki na tłoku vanosa i nic to nie pomogło, prąd we wtyczce mam , ten elektrozawór niby pracuje jak podpinam. Co jeszcze może być przyczyną?

Za jaką siła/jak się dokręca te nakrętki od tej zębatki wałka ssącego? te 3 nakrętki co są na prawym kole? tuż za vanosem

Pobierz Sobie książkę i będziesz miał wszystko http://danstach.pro-linuxpl.com/bmw/Sam%20naprawiam%20BMW%20E39%201995-2003.pdf

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.

• Zasłużeni forumowicze
Nie. Grzebalem bo miałem ten błąd vanosa. Najprawdopodobniej ktoś wcześniej grzebal

Zacznij od sprawdzenia ustawienia rozrządu.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

A ten cylinderek od vanosa powinien się kręcić jakoś mega mega lekko? Bo u mnie się nie kręci tak leciutko jak obracam nim tym tak delikatnie opór czuć, ale dosłownie delikatnie. To normalne?

I czy lekki luz na tym jest dopuszczalny? taki, że jak normalnie ruszam to wszystko jest sztywne i stoi w miejscu ale jak z prawie całej siły ruszam tym cylinderkiem na boki to dopiero wtedy lekko sie rusza?

• Zasłużeni forumowicze
Kolego, olej robi swoje, kręci się z leciutkim oporem. Ustaw rozrząd tak jak fabryka przykazała, jest pełno filmów instruktażowych na youtube.

A jest jakaś różnica jak jest założony łańcuch od tych zebatek vanosa? da się go założyć w kilku innych pozycjach? ważne tylko by się ruch zgadzał na obu kołach a łańcuch obojętnie na którym ząbku będzie? bo strzałki od obu kół mi się zgadzają, jest jedna za drugą, ale łańcuch mam na innych ogniwach niż Ci na yt. ale reszta się zgadza. Powinno działać? Sory za 2x

• Zasłużeni forumowicze

Tu masz wszystko fajnie pokazane

https://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/E36-Camshaft-Timing/E36-Camshaft-Timing.htm

Fotka numer 15. Jest strzałka na lewym kole skierowana na dyszę napinacza. To jest ułatwienie jak ktoś nie rozumie istoty tego rozrządu. Nie ma znaczenia jak ustawisz te strzałkę, ważne by oba koła były w stanie wykonać pełny ruch który ograniczają śruby na kołach.