Skocz do zawartości

Błędy VANOSa i sond lambda

Reynald

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ostatnim czasie piątka straciła moment obrotowy do 3,5 tys. obrotów. M52TUB28. Pierwsza myśl VANOS stoi, ale pół roku temu wymieniałem nastawnik i gumki na tłoczkach były w super stanie więc nie ruszałem. Na inpie wychodzą następujące błędy

104 control VANOS end position outlet-samshaft

105 control VANOS position intake-samshaft

227 lambda control tolerance Bank 1 to big

228 lambda control tolerance Bank 2 to big

68 avtivate Solenoid Valve tank ventilate

Nie mogę rozszyfrować tych błędów vanosa, na każdym forum jest inne rozwiązanie. Od czego zacząć szukać problemów?

E36 M54b25 - Drift&Fun

• Zasłużeni forumowicze
Sprawdź elektrozawory vanos, wklej te błędy. Pozostałe dwa to zły skład mieszanki, jak nie masz lpg to zapewne masz nieszczelny dolot. Ostatni to zawór odpowietrzania zbiornika paliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Jak grzechocze to raczej sam się nie naprawi. Zapewne masz źle wyregulowaną instalację lpg, dla potwierdzenia, możesz odpiąć cewkę przy butli, wypalić resztę gazu z układu aż silnik zgaśnie, skasować adaptacje i zrobić 100 km na pb, jak błędy nie wrócą to wiadomo a jak tak to zapewne jest nieszczelność w dolocie. Tak, masz dwie usterki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Nie pracuje przez błędy 104 i 105, ale na początek zajmij się uszczelnieniami i luzami na łożyskach. Elektrozawory montowałeś inne czy zamieniałeś miejscami? Na razie czujniki położenia wałków rozrządu wykluczam, choć one też powodują problem z vanosem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Nie pracuje przez błędy 104 i 105

Właśnie nie bardzo rozumiem skąd są te błędy. Na żadnym forum nie jest sprecyzowane skąd dokładnie się biorą, tylko jest to po prostu błąd vanosa. Z wykasowaniem luzu na łożyskach oczywiście się liczę, ale niechciałbym w ciemno kupować o-ringów za 200 zł, 15 tys kilometrów temu zmieniałem nastawnik i tłoczki wchodziły ciasno, niestety przez głupotę zapomniałem sprawdzić luzu osiowego na łożyskach.

E36 M54b25 - Drift&Fun

niestety przez głupotę zapomniałem sprawdzić luzu osiowego na łożyskach.

Zwal pokrywę zaworów i sprawdz chwila roboty :)

kupować o-ringów za 200 zł, 15 tys kilometrów temu zmieniałem nastawnik i tłoczki wchodziły ciasno

Jeśli o-ringi vanosa są na tych tłoczkach od nowości to nie ma opcji żeby uszczelniały poprawnie :)

• Zasłużeni forumowicze
Wymieniłeś zużyty vanos na taki sam i stąd problemy. Ciekaw jestem po czym określiłeś ten super stan? Tu chodzi o to, żeby tłoczek ciasno pracował w obudowie, a nie o to, żeby uszczelki ładnie wyglądały. W najgorszym vanosie uszczelki ładnie wyglądają.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Panowie, za jakiś czas zregeneruję vanosa, to pewne ale czy owe błędy wynikaja bezpośrednio z luzów i braku cisnienia na tloczkach? Byłbym spokojniejszy gdybym wiedział, a nie wydaje mi się że wywalilo bledy skoro tylko rozebranie vanosa moze dac odpowiedz. Gumki tez nie moga sie zuzyc do tego stopnia zeby vanos w ogole nie pracowal, olej zawsze troche doszczelnia
E36 M54b25 - Drift&Fun

• Zasłużeni forumowicze

Olej kolego doszczelnia, ale w skrajnych przypadkach zużycia uszczelniaczy, nie da się sterować wałkiem ani utrzymać go w odpowiedniej pozycji .

Możesz przed wymianą zamienić elektrozawory miejscami bo są jednakowe.

Możesz jeszcze zajrzeć do środkowej wtyczki sterownika silnika czy jest sucho.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.