Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, dobry wieczór.

Może ktoś pomoże wyjaśnić ten przypadek.

Ponieważ nie mam w aucie blutetooth podłączyłem odbiornik BT wpinany przez mini-jack do AUX (taki za 15zł). Odbiornik ten ma swoją baterię. Podłączyłem go przez ładowarkę samochodową do gniazda zapalniczki. Czyli po odpaleniu auta bateryjka w BT się ładuje.

Zauważyłem też, że po wyłączeniu zapłonu świeci nadal dioda na ładowarce, która jest gnieździe zapalniczki. Sprawdziłem napięcie w zapalniczce - brak. Czyli dioda jest zasilana z baterii odbiornika BT.

Problem polega na tym, że jeśli zostawię na noc ten odbiornik podłączony do gniazda zapalniczki, to rano mam rozładowany akumulator. Pierwszy raz zdarzyło się to 2 miesiące temu, od tamtego razu zawsze pamiętałem, żeby go wyłączyć, ale poprzedniej nocy znów zapomniałem go odłączyć i znów rano rozładowany aku i nie odpaliłem auta. Oczywiście rozwiązanie jest proste - wyrzucić ten odbiornik BT :).

Teraz pytanie - jeśli gniazdo zapalniczki jest zasilane z zewnątrz z baterii tego BT to jakim sposobem może rozładowywać akumulator? Czy z tego powodu może nie usypiać któryś z systemów auta i powodować zużycie prądu przez noc?

Moje auto to E60 525D, 2005rok.

pozdrawiam.

Opublikowano
Podłącz coś innego i zobacz czy działa po wyłączeniu zapłonu. Może ktoś grzebał, żeby zapalniczka stale podawała prąd.