Skocz do zawartości

Jakie felgi / opony do F3x

wuujtas7

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
W dniu 27.05.2024 o 18:10, yogi244 napisał(a):

Ponawiam pytanie, jakie et dobrać do przodu 8,5 i tył 9,5 cala?

Odpowiedź masz wyżej.

Cytat

Panowie szybkie pytanie, czy do F30 z 2013r 325d da się założyć felgi 6Jx16EH2 z oponami 185/60 r16?

Na chwilę jako dojazdówka pewnie tak.

W dniu 13.06.2024 o 07:38, Ponta napisał(a):

Odpowiedź masz wyżej.

Na chwilę jako dojazdówka pewnie tak.

No tej odpowiedzi wyżej nie ma, nie ma jasnej specyfikacji podanej, dlatego czekam aż ktoś o odpowie jakie 19 zakładać by to ładnie pasowało 

• 1 miesiąc temu...

Zastanawiam się jak się ma dobór niższego profilu opony na zimówkach z xDrive. W sensie dalej chcę zachować rekomendowane rozmiary 225/18" na obu osiach ale zamiast profilu 45 wsadziłbym 40, nie orientujecie się jak taki ruch może wpłynąć na skrzynie rozdzielacza i cały mechanizm xDrive? Największa zagwozdka jest taka czy ma to takie samo znaczenie jak szerokość opon i różnica w wysokości bieżnika pomiędzy osiami? Co by nie powiedzieć włożę nowy komplet opon z taką samą wysokością bieżnika na każdym kapciu, ktoś coś?

Edytowane przez rabbit72
p44ahXld_o.jpg

29 minut temu, rabbit72 napisał(a):

nie orientujecie się jak taki ruch może wpłynąć na skrzynie rozdzielacza i cały mechanizm xDrive?

Wcale nie wpłynie. Dopóki wszystkie 4 koła będą miały ten sam obwód, to nie będzie problemu. Bez znaczenia czy będziesz trzymał sie fabrycznych wymiarów czy nie. Róznica bedzie polegała jedynie na błędnych wskazaniach prędkościomierza. 

Dzięki za odpowiedź, chyba kupię te 40-stki bo różnica w wysokości to ok 1 cm, a różnica nowych kapci w cenie jest ok 5 stówek na komplecie. Szczerze powiedziawszy w góry nie jeżdzę, a to co obecnie na Śląsku śniegu w zimie napada nie powinno robić większej różnicy, celuję w Bridgestone LM 005.

p44ahXld_o.jpg

• Moderatorzy

Panowie posprzątałem troszkę, bo temat zszedł na dalekie tory.

Proszę się trzymać istoty rzeczy. Marka ma łączyć nie dzielić. Starajmy się wzajemnie sobie pomagać i nie obrażać.

• Lubię to 1

• 2 tygodnie później...

Witam , mam zapytanko , posiadam felgi z et43 i aktualnie jezdze na letnich oponach 224 45 przód i tył. Chcę zmienić oponki na wielosezon i moje pytanie brzmi jakie opony typu runflat wrzucić na przód i tył ( chodzi mi bardziej o tył żeby to fajno wyglądało ) na obrazku fabrycznie mam przód 225 45 18 a tył 255 40 18 , mimo że mam et 43 zamawiać takie opony? CZY DORADZICIE MI COŚ , ZEBY ZROBIC INACZEJ.

Felgi BMW 5x120 R18

Rozmiar: 8Jx18

ET: 43

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

Rozstaw śrub: 5x120

Szerokość felgi: "8.0"

POZDRAWIAM

Edytowane przez Julasfs

A dziękuję teraz rozumiem. Czyli moja propozycja brzmi tak drogi kolego... Przód 225 45 bez dystansów a tył 255 40 z dystansem 10 mm lub może być 13 mm ? I będzie pasować? Dziękuję jeszcze raz bardzo za odpowiedź z twojej strony... Miłego dnia

Dobra czaje temat, zostaje wtedy 225 45 , wlasnie brakowalo mi tego zeby ktos mi to wytlumaczył , dzieki jeszcze raz kolego ! a jeszcze jedno pytanko mam ? a mogę z tyłu dać dystanse 13 mm a z przodu 10 mm ( oczywiście tak jak w przykładowym zdjęciu dystanse przelotowe z kołnierzem )

no bo 20 mm to za dużo na tył tak ? już mówmy o tym 13 mm ale tak pomyślałem o 20 

czekam na odpowiedź

unnamed.jpg

Edytowane przez Julasfs