Skocz do zawartości

Jakie felgi / opony do F3x

wuujtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady. Wziąłem koła z linka, który tutaj ostatnio wrzucałem.

Jeśli chodzi o komfort jazdy to nie odczułem żadnej różnicy pomiędzy 17" a 18"

Wizualnie jest trochę lepiej, ale szału też nie ma.

Tak jak Ponta mówił 19" zrobiłoby robotę :cool2:

Może na przyszły sezon wrócę do tematu, zobaczymy. :)

d3bcb76c1ee3e.jpg.html

382715b187bd8.jpg.html

witam panowie

mam do Was pytanie kupiłem felgi ori style 598m rozmiar 8x19' przód i 9x19' tył. Zakładam to w f34 2014 rok 2.0 xdrive .Zastanawiam się jakie opony letnie kupić. Proszę o rozjaśnienie moich wątpliwości. Chcę kupić:

przód 225x45x19

tył 255x40X19

Teoretycznie wydaje mi się, że niby wszytko ok ale? Zawsze są jakieś ale.

Zastanawiam się nad Pirelli P tutaj kilka pytań. Przypominam, że auto ma xdrive.

1. Nie chcę runflatów czy mogą to być opony nie run flat?

2. Czy mogę kupić opony innej marki bez homologacji bmw?

3. Jeżeli mogę kupić innej marki to czy wszystkie indeksy muszą się zgadzać czyli prędkości, nośności, wmacniane?

Sam się przymierzałem do 19” i zrobiłem research opon pasujących i jest tragedia. Masz do wyboru:

- P Zero runflat, Z gwiazdka które są twarde, superszybko się zużywają i potrafią wyskoczyć bąble

- ContiSport 5 runflat, z gwiazdka, mało informacji

- Michelin Pilot Sport 4 bez runflat i bez homologacji ale polecane na forach USA dla f34. Jest to dobra opona i małe ryzyko ze rozmiar się różni pomiędzy przodem i tyłem. Chociaż i tak bym zmierzył po zamówieniu.

Indeks z reguły się zgadza między tyłem a przodem, nośność powinna być 92 przód 96 Tyl ale dla PS4 jest Wyższa. To nie jest problem. Kluczowa sprawa to obwód. Nie ryzykował bym innych firm.

Brak sensownych opon/ryzyko dla xDrive i zużycie przy komplecie mieszanym przekonały mnie do wyboru 18”. Ale zgodzę się z poprzednikami ze do f34 wizualnie 19” to najlepszy rozmiar, dopiero wtedy są odpowiednie proporcje.

Sam się przymierzałem do 19” i zrobiłem research opon pasujących i jest tragedia. Masz do wyboru:

- P Zero runflat, Z gwiazdka które są twarde, superszybko się zużywają i potrafią wyskoczyć bąble

- ContiSport 5 runflat, z gwiazdka, mało informacji

- Michelin Pilot Sport 4 bez runflat i bez homologacji ale polecane na forach USA dla f34. Jest to dobra opona i małe ryzyko ze rozmiar się różni pomiędzy przodem i tyłem. Chociaż i tak bym zmierzył po zamówieniu.

Indeks z reguły się zgadza między tyłem a przodem, nośność powinna być 92 przód 96 Tyl ale dla PS4 jest Wyższa. To nie jest problem. Kluczowa sprawa to obwód. Nie ryzykował bym innych firm.

Brak sensownych opon/ryzyko dla xDrive i zużycie przy komplecie mieszanym przekonały mnie do wyboru 18”. Ale zgodzę się z poprzednikami ze do f34 wizualnie 19” to najlepszy rozmiar, dopiero wtedy są odpowiednie proporcje.

Czyli jak kupię opony marki premium ten sam rok, bieżnik, indeksy, nie runflaty, to przy xdrive może źle jeździć?

Runflat raczej musi być ale do xDrive z mieszanym ogumieniem. Tak jak pisałem wcześniej jedyne co sie nadaje jako mieszane ogumienie do xDrive bez runflat to PS4.

Jeśli masz taki sam rozmiar przód tył to każde opony premium z wysokim indeksem nośności i XL dadzą radę. Ja już przejeżdżałem 2 komplety nie runflatow i nie było żadnych problemów.

Znalazłem takie coś

Continental Sport Contact 5

https://allegro.pl/oferta/2x-continental-l225-45-r19-sportcontact-5-92w-fr-8843365912

https://allegro.pl/oferta/2x-continental-l255-40-zr19-sport-5p-100y-ao-8968584273

Michelin Pilot Sport 4

https://allegro.pl/oferta/2x-michelin-l225-45-r19-pilot-sport-4-96w-xl-8894177894

https://allegro.pl/oferta/2x-michelin-l255-40-r19-pilot-spor-ps4-100w-xl-vol-8927593319

Druga sprawa coraz bardziej się zastanawiam czy nie lepiej 4 takie same opony założyć i tutaj wydaje mi się że 19 225/45 na całe auto nie będzie wyglądało zbyt licho?

Tez o tym myślałem. W mojej instrukcji jest opcja 225/45 r19 na wszystkie koła ale ciekawe jest ze nie ma zestawów felg oryginalnych BMW do takiej opcji. Wiec trzeba byłoby coś kombinować. 17 i 18 maja et34 ale już 19x8 maja et30.

• Członkowie klubu

Piszą raczej o F34 ;)

Znalazłem takie coś

Wolałbym Michelin PS4, jeśli wybierasz z tych dwóch.

GY Eagle F1 Asymmetric mocno się rozwinęły w wersji 5 w stosunku do 2? Na E46 mam Asymmetric 2 - ślizga się jak głupia... czy to sucho, czy mokro. Gubi trakcję na 3 biegu. Ale przewidywalnie.

Na F34 mam Nokiany Z Line. Nie mam o nich zdania, nie próbowałem ich ostro, ale jeden spory minus - są głośne. No i to są 19tki mieszane przy xdrive. Im więcej czytam forum, tym bardziej obsrywam zbroję :mrgreen:

Sam już nie wiem. Na takich kupiłem, sezon mają przejechane. Z autem nic się nie dzieje, jeździłem na nich do zmiany na zimowe. Po zmianie z zimowych, przez pandemię, jeszcze nie ruszałem F34 z miejsca, nawet czujniki jeszcze nie resetowane ;) chyba wyjadę z garażu, podniosę auto i zmierzę obwody, bo głowa za duża zaczyna mi rosnąć ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Jezeli zakładałbym jednakowy rozmiar na dwie osie do f34 xdrive. Czyli 8jx19 rozmiar opony wiadomo 225x45 19 jakie et wtedy ? Przód raczej et30 a tył? Czy et 30 na tył będzie dobrze spasowany? Nie będzie schowany?Albo jakie osadzenie przy wszystkich felgach o szerokości 8,5jx19? Bo nie mogę tego nigdzie znaleść .

• Moderatorzy

seria przy 8 calach ma ET 30

dystans na tył 15-20 na stronę.

Przy 8,5 feldze ET ok. 36 to będzie seria, przy czym felga wejdzie do wew. 1,3 cm. Nie wiem ile tam jest miejsca.

Do 8,5 offset szukaj 20-30.