Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem że temat dość oklepany ale w zasadzie nigdzie nie znalazłem rozwiązania.

Mianowicie moje X3 (2.0d 150KM) podczas jazdy wpada w dziwne wibracje przenoszone na całą budę. Najbardziej jest to odczuwalne powyżej 80km/h i na wyższym biegu. Na niższych prędkościach też da się to odczuć ale w znacznie mniejszym stopniu. Wibracje praktycznie ustają gdy wrzucę luz (co raczej eliminuje opony). Większość wątków skupia się na szarpaniu przy przyspieszaniu. U mnie tego nie ma. Auto przez cały czas przyspiesza płynnie bez żadnych szarpnięć.

Byłem na diagnozie u znajomego w ASO. Na komputerze jedyny błąd to błąd świecy żarowej. Po wymianie świecy dalej to samo więc prawdopodobnie wina sterownika/modułu.

Nie był w stanie stwierdzić co jest powodem wibracji. Jedyne co zauważyliśmy to naprawdę minimalny luz na podporze wału i uszkodzona tuleja tylnego dyfra (wylany olej).

Podobno może być to wina VTG (odpinałem bezpiecznik i to samo. nie wiem czy to ma sens ale znalazłem na angielskim forum taką poradę :?: ) albo Dwumasa.

Za dwumasą przemawia jeszcze chrobotanie na półsprzęgle. Tylko czy od dwumasy może wpadać w takie wibracje podczas jazdy?

Opublikowano
Niestety to nie zapas. Faktycznie miał lekki luz, więc dla pewności go wyciągnąłem. Teraz wibracje są odczuwalnie mniejsze ale są dalej. Luźny zapas pewnie je potęgował. Dzięki za pomysł.
Opublikowano
Jedź do tlumikarza. Miałem to samo. Wymieniłem koło pasowe poduchy dokrecilem koło i dalej jednak było. Pojechałem do gościa, popatrzył i zamontowal " siatkę " i jest ok
Opublikowano
Nie bardzo czaję o co chodzi z tą "siatka" :?: ? Co masz na myśli. W sumie wymieniłem gumy na końcowym wieszaku bo były pęknięte i teraz jak sobie przypomnę to przed wymianą było jeszcze gorzej gorzej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest to tzw. tłumik drgań w układzie wydechowym. Taka okrągła plecionka z siatki wstawiona zamiast kawałka rury wydechowej.
Benzyna zamiast krwi...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.