Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem od kilku dni w posiadaniu BMW E46, mój problem polega na tym, że na zimnym silniku gdy wrzucam tryb drive reakcja jest opóźniona i łapie dopiero po kilku sekundach (3-5 s), dodam, że gdy już złapie ten pierwszy raz to przy następnej zmianie problem znika i łapie już płynnie, od razu.

Nie zmieniłem jeszcze oleju, poprzedni właściciel również polecał to zrobić, kilku mechaników również twierdzi, że to może być przyczyną, jakie jest wasze zdanie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Identyczne. Ojej w skrzyni trzeba zmieniać wiec zmień i zobacz czy jest poprawa. Ewentualnie moze byc tez zapchany filtr

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Identyczne. Ojej w skrzyni trzeba zmieniać wiec zmień i zobacz czy jest poprawa. Ewentualnie moze byc tez zapchany filtr

Okej, jeszcze jedno pytanko do Ciebie, lub kogokolwiek;

Autko ma przebieg 273 tysiące, jest to diesel 2.0, na dniach jadę zmienić w nim olej, w tej chwili jest wlany 0W40 Castrola, poprzednik mówił, że producent po takim przebiegu przewiduje zmianę oleju na 5W40 czy nie wprowadzał mnie w błąd? Polecacie zmianę na owy czy pozostanie przy obecnym?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O oleju w silniku jest osobny wątek..producent nie zaleca żadnych zmian po jakimś przebiegu, ja do tego silnika leję zgodne z zaleceniami 5w40 ll-01.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co wy mu tu pitolicie. Wymiana oleju nic mu nie pomoże na poranne problemu z opóźnionym startem do przodu. Kolega nie uściślił roku produkcji, ale po opisie jestem na 99 procent pewien że to model sprzed 10.2003. Te skrzynie miały wadę i BMW się do tego przyznało. Zrobiło specjalny soft na poprawienie tego. Poszukaj tu na forum co trzeba zrobić. Soft niweluje ten problem w 95 procentach. Temat jakoś nazwałem Programowanie automatycznej skrzyni biegów. Tam też opisałem dokładne objawy usterki. Wsteczny działa od razu dobrze, a D pierwszy raz z opóźnieniem. Oczywiście olej możesz wymienić, ale to nic nie zmieni. Podobno bmw zastosowało jakiś kijowy uszczelniać i trzeba skrzynie wyjąć, aby go wymienić. Soft to tańsza opcja.
Opublikowano
Co wy mu tu pitolicie. Wymiana oleju nic mu nie pomoże na poranne problemu z opóźnionym startem do przodu. Kolega nie uściślił roku produkcji, ale po opisie jestem na 99 procent pewien że to model sprzed 10.2003. Te skrzynie miały wadę i BMW się do tego przyznało. Zrobiło specjalny soft na poprawienie tego. Poszukaj tu na forum co trzeba zrobić. Soft niweluje ten problem w 95 procentach. Temat jakoś nazwałem Programowanie automatycznej skrzyni biegów. Tam też opisałem dokładne objawy usterki. Wsteczny działa od razu dobrze, a D pierwszy raz z opóźnieniem. Oczywiście olej możesz wymienić, ale to nic nie zmieni. Podobno bmw zastosowało jakiś kijowy uszczelniać i trzeba skrzynie wyjąć, aby go wymienić. Soft to tańsza opcja.

Mam 2004 rok, ale objawy mam dosłownie identyczne, zaraz poszukam tego wątku o którym mówisz. A czy wiesz kto mógłby zrobić taką aktualizację? Czy mechanicy będą potrafić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ogólnie BMW w dokumencie udostępnia które auta mają ten problem. Znaczy data produkcji. Aktualizacje robiłem sam, tylko soft trzeba dobrać do auta, bo różne auta mają tą skrzynie i jest różny soft. Ktoś kto ogarnia WinKFP jest potrzebny. Większość zakładów chce aktualizować z automatu do najnowszej wersji oprogramowanie, a tu trzeba ręcznie wgrać inną wersję i dla 80 procent mechaników jest to problem. Z tego piwodu programowałem sam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co wy mu tu pitolicie.

Że tak się wtrącę..dlaczego w liczbie mnogiej? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorki maniek, nie czytałem dalej, tylko pierwszą odpowiedź, bo temat o skrzyni i oleju. Musi być co ty tu ziomek pitolisz.

Do autora postu. Tu masz dokument BMW mówiący co masz wgrać. Rzeczywiście nie ma znaczenia wiek auta. Jak masz te usterkę wgrywasz odpowiedni soft zgidnie z tym dokumentem.

https://mega.nz/#!fJBEza5Z!ytk3mJbD0SIzItpm27YxDkZIsK2n245BcwgssWp6mtk

Opublikowano
Sorki maniek, nie czytałem dalej, tylko pierwszą odpowiedź, bo temat o skrzyni i oleju. Musi być co ty tu ziomek pitolisz.

Do autora postu. Tu masz dokument BMW mówiący co masz wgrać. Rzeczywiście nie ma znaczenia wiek auta. Jak masz te usterkę wgrywasz odpowiedni soft zgidnie z tym dokumentem.

https://mega.nz/#!fJBEza5Z!ytk3mJbD0SIzItpm27YxDkZIsK2n245BcwgssWp6mtk

Czyli jeżeli mam BMW E46 z 2004 roku to jaki soft będzie dla mnie odpowiedni? Nie chcę wgrać jakiegoś syfu, stąd te pytanie, a też nie do końca się w tym odnajduję.

Mam jeszcze jedną sprawę. Chciałbym wymienić olej w skrzyni, tradycyjną metodą, nie żadną dynamiczną, pytanie; ile tego oleju będę potrzebował? 5, 7 czy może 10 litrów? I czy warto kupić zestaw na allegro, bo wychodzi o wiele taniej, ale czy lepiej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musi być co ty tu ziomek pitolisz.

Nic tu nie pitole tylko napisałem tak jak mechanicy ze MOŻE to byc przyczyna. Przez olej i zapchny filtr różne dziwne rzeczy dzieja sie ze skrzynią.

Druga sprawa po zakupie wymienia się wszystkie płyny oleje itd dlatego tez napisałem wymień olej i obserwuj co sie dzieje.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak mechanik zna te skrzynie, to wie jaka jest przyczyna tej usterki. Opozniony start z rana na D to wizytówka tego modelu. Wymiana oleju nic tu nie pomoże. Do tej skrzyni potrzebujesz chyba 7 litrów oleju plus filtr i śruby do niego. Olej ma być Texaco 7045e i żaden inny.

Znawcy przedmiotu mówią, że przh takim przebiegu niby nie warto ruszać oleju, bo nowy może coś wypłukać i zepsuć w efekcie skrzynie. Ale ja w swojej okej wymieniałem przy 200 tysiącach licznikowych. Nje wiem ile jest nalatane. Wymieniałem bo z filtra miałem wyciek. Teraz mam 300tysi licznikowe i jeździ.

Według dokumenty powinieneś wgrać w zależności od daty produkcji. Twoje to te ostatnie

320dA do 13.03.03. 7 526 396 / 7 552 740

320dA od 14.03.03 do 09/03 7 526 396 / 7 552 744

320dA od 09/03 7 544 721 / 7 552 752

Numery softu to Part number of basic control unit /programmed EGS control unit

Opublikowano
Jak mechanik zna te skrzynie, to wie jaka jest przyczyna tej usterki. Opozniony start z rana na D to wizytówka tego modelu. Wymiana oleju nic tu nie pomoże. Do tej skrzyni potrzebujesz chyba 7 litrów oleju plus filtr i śruby do niego. Olej ma być Texaco 7045e i żaden inny.

Znawcy przedmiotu mówią, że przh takim przebiegu niby nie warto ruszać oleju, bo nowy może coś wypłukać i zepsuć w efekcie skrzynie. Ale ja w swojej okej wymieniałem przy 200 tysiącach licznikowych. Nje wiem ile jest nalatane. Wymieniałem bo z filtra miałem wyciek. Teraz mam 300tysi licznikowe i jeździ.

Według dokumenty powinieneś wgrać w zależności od daty produkcji. Twoje to te ostatnie

320dA do 13.03.03. 7 526 396 / 7 552 740

320dA od 14.03.03 do 09/03 7 526 396 / 7 552 744

320dA od 09/03 7 544 721 / 7 552 752

Numery softu to Part number of basic control unit /programmed EGS control unit

Mam przebieg 270 tysięcy, przy 200 skrzynia miała dynamiczną wymianę oleju, więc to nie jest tak, że olej nie był nigdy wymieniany. Chyba zaryzykuję, dzięki za wszystkie informacje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To spokojnie olej wymień. Nue licz że coś się poprawi w temacie porannego ruszania z D. Powiem więcej im będzie cieplej tym lroblem będzie się nasilał. Olej cieplejszy to łatwiej będzie przepuszczał go uszczelniacz.
Opublikowano
Tak jak pisze kolega Jack79 ,miałem tak samo .Za jego poradą wgrałem dedykowany soft właśnie taki aby wyeliminować właśnie tą usterke. Od wgrania tego softu mineło ok 5 miesięcy i problem z ruszaniem po nocy nie pojawił się ani razu.Trzeba mieć troche odwagi żeby przeprowadzić tą aktualizacje ,pamiętam że miałem miękkie nogi jak cholera