Skocz do zawartości

E 60 523 benz przerywanie podczas jazdy/ swieci kontrolka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem nowy

Mam nadzie otrzymac na tym forum kilka fachowych rad zanim udam sie do servisu

Zakupilem tydzien temu Bmw e 60 n 53 benz 523, w manualu polift 2008 rok , szukalem auta na ebay.de i po 5 miesiacach znalazlem,skontaktowalem sie z wlascicielem

byl on 2 wlascicielem tego auta pan 70 lat a przed nim autem jezdzila kobieta.

Udalem sie na ogledziny i jazde prubna,na miejscu okazalo sie ze auto stoi w garazu 2 lata bo gosc sie pochorowal.

Jazda prubna odbyla sie normalnie,ale pan powiedzial ze zapala sie czasem kontrolka silnika na jezdzie prubnej sie nie zapala ale migla kilka razy.

Auto kupilem za 4700eur,dlatego iz pan powiedzial ze podejrzewa ze pompa wysokiego cisnienia jest na wykonczeniu cena auta byla 5500 eur.

Ocywiscie na miejscu okazalo sie iz auto jest z dobrego rocznika ale nie posiada navi pdc i ksenonow troche dlamnie to dziwne pozatym ma wzystko.

Autem trzeba bylo jechac 500 km trudno bylo powiedziec czy dojade gdyz juz po ciaglej jezdzie zapalila sie kontrolka silnika i komunikat o utracie mocy

ale auto jechalo dobrze ale bylo mulowate.

Na szczescie dojechalem w domu podlaczylem pod vag i wyskoczyl komunikat -Sticoxidlkatalysator alterung-status curent-

samochod ma przejechane 190 tys ,zapala normalnie na obroty sie normalnie wkreca,ale czasami na wolnych obrotach jak juz troche sie zagrzeje zaczyna przebierac

objaw wedlug mnie jak by ucekal zaplon albo jak by nie dostawal paliwa ale to niezawsze czasem jest normalnie,postanowilem sie przejechac i ledwo dojechalem do domu auto prawie zgaslo,dodawanie gazu nic nie pomagalo auto zgasilem,ale normalnie zapala.

Poprzedni wlasciciel opowiadal mi ze mial 3 lata temu awarje w austri sciagali go z autostrady.

Do wymiany byla sonda ta z modulem co jest stylu,cewki i 3 wtryskiwacze.Potej wymianie bylo wszystko ok do dnia dziejeszego.

Udalem sie do fachmana ktory stwierdzil ze katalizator do wymiany,inny fachman powiedzial ze teraz ciagnie jedna usterka druga za soba i nie musi to byc katalizator moze byc czujnik pompy wysokiego cisnienia.

Takie gdybanie ,znalazlem servis i tam pojechalem auto jechalo normalnie pelna moc,ale wrocic juz sie nie dalo.

Termin na kompleksowa diagnostyke mam na 1 marca.

Moze zanim tam pojade ktos podpowie ,moze ktos mial podobny problem.

Dziekuje .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie ten rocznik auta żeby po objawach wskazać usterkę..w ciemno mogę powiedzieć, że możesz mieć do wymiany np. pozostałe 3 wtryskiwacze (bmw przewiduje wymianę kompletu), pewnie do tego jest katalizator do wypalenia. Jeżeli chcesz żeby to nie były wróżby to podłącz auto po ista lub inpa i wklej błędy na początek.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
To nie ten rocznik auta żeby po objawach wskazać usterkę..w ciemno mogę powiedzieć, że możesz mieć do wymiany np. pozostałe 3 wtryskiwacze (bmw przewiduje wymianę kompletu), pewnie do tego jest katalizator do wypalenia. Jeżeli chcesz żeby to nie były wróżby to podłącz auto po ista lub inpa i wklej błędy na początek.

Dziekuje za podpowiedz

Opublikowano

Zakupilem tydzien temu Bmw e 60 n 53 benz 523, w manualu polift 2008 rok , szukalem auta na ebay.de i po 5 miesiacach znalazlem,skontaktowalem sie z wlascicielem

Udalem sie na ogledziny i jazde prubna,na miejscu okazalo sie ze auto stoi w garazu 2 lata bo gosc sie pochorowal.

Jazda prubna odbyla sie normalnie,ale pan powiedzial ze zapala sie czasem kontrolka silnika na jezdzie prubnej sie nie zapala ale migla kilka razy.

Auto kupilem za 4700eur,dlatego iz pan powiedzial ze podejrzewa ze pompa wysokiego cisnienia jest na wykonczeniu cena auta byla 5500 eur.

Ocywiscie na miejscu okazalo sie iz auto jest z dobrego rocznika ale nie posiada navi pdc i ksenonow troche dlamnie to dziwne pozatym ma wzystko.

Autem trzeba bylo jechac 500 km trudno bylo powiedziec czy dojade gdyz juz po ciaglej jezdzie zapalila sie kontrolka silnika i komunikat o utracie mocy

Na szczescie dojechalem w domu podlaczylem pod vag i wyskoczyl komunikat -Sticoxidlkatalysator alterung-status curent-

samochod ma przejechane 190 tys ,zapala normalnie na obroty sie normalnie wkreca,ale czasami na wolnych obrotach jak juz troche sie zagrzeje zaczyna przebierac

objaw wedlug mnie jak by ucekal zaplon albo jak by nie dostawal paliwa ale to niezawsze czasem jest normalnie,postanowilem sie przejechac i ledwo dojechalem do domu auto prawie zgaslo,dodawanie gazu nic nie pomagalo auto zgasilem,ale normalnie zapala.

Poprzedni wlasciciel opowiadal mi ze mial 3 lata temu awarje w austri sciagali go z autostrady.

Do wymiany byla sonda ta z modulem co jest stylu,cewki i 3 wtryskiwacze.Potej wymianie bylo wszystko ok do dnia dziejeszego.

Udalem sie do fachmana ktory stwierdzil ze katalizator do wymiany,inny fachman powiedzial ze teraz ciagnie jedna usterka druga za soba i nie musi to byc katalizator moze byc czujnik pompy wysokiego cisnienia.

Takie gdybanie ,znalazlem servis i tam pojechalem auto jechalo normalnie pelna moc,ale wrocic juz sie nie dalo.

Dziekuje .

samochod stoi juz w serwisie Bmw

Opublikowano
Daj znać po tym wszystkim co było dla potomnych

Dzisiaj bylem na wstepnej rozmowie auto zostalo przewiezione do glownego servisu Bmw w Hamburgu gdyz tam maja glowny komputer do diagnozy

problem z obwodem doprowadzenia paliwa,najprawdopodobnie siedzi pompa wysokiego cisnienia paliwa lub jej czujnik

wykres i opis bede mial w poniedzialek,smieszne jest to ze, jak syn jechal autem do tego servisu to nic sie niedzialo jechal normalnie ale po zgaszeniu auta

juz silnik warjowal-Powiedzieli tez ze jak system wysokiego cisnienia paliwa szfankuje to wywala blond -sticoxidkatalysator-albo stickoxid sensor defeket

a w zeczywistosci jak ludzie wymienia katalizator to blond i tak zostaje,powiedzial tez ze nawet jak by byl walniety katalizator to niebylo takiego blendu tylko

poprostu katalizator by gorzej pracowal,wiec niemozna sie opierac na podstawowach blendach szczytywanych zwyklymi vagami

Pompa wysokiego cisnienia paliwa lub jej czujnik to przypadlosc tych silnikow -Koszt pompy 700 eur a wymiana to jeszcze niewiem -a jak czujnik to jakies 100 eur

bede wiedzial w poniedzialek 25.02.2019

------Poniedzialek juz dzwonili z serwisu padla pompa wysokiego cisnienia koszt z wymiana 1200 eur ,mowie ale stara pompe zabieram a on nato ze mosze 100eur zaplacic za stara pompe zeby mi oddali, 100 eur za czesc ktora nalezy domnie,smieszni ludzie,mowie doniego,samochod ma przejechane 190 tys wiec pompawytrzymala tylko 190 tys ?

to za nastepne 190 tys znowu padnie? to wasza czesc ulegla tak szybko zniszeczeniu wiec dajcie nowa pompe a ja zaplace za robocizne.Niestety tak nie da rady

a wiec 1200 eur trzeba polozyc ,moglbym wymienic to sam bo pompa do doniej jest dostep dosyc dobry ale niema gdzie tego zrobic. ale zanim wymiesz pompe sprawdz jej czujnik tez sie psuje.. zamykam temat.Pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuje .

samochod stoi juz w serwisie Bmw

problem rozwjazany.Pompa wysokiego cisnienia do wymiany