Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Szukałem poprzez opcję "wyszukaj" podobnego tematu, ale nic konkretnego nie znalazłem .

Mianowicie rozglądam się za zakupem letnich opon do BMW 116D. Mam go od niedawna i na zimowych oponach (Dunlop Winter Sport o ile się nie mylę [ zimowe 205/50/R17]) jest w sumie teraz dość ślisko. Generalnie fajnie się prowadzi i szybko reaguję na ruch kierownicy, nawet przy szarpnięciach, ale tyłek lata jak niektórych dziewczyn w klubach... Szczególnie dziwne, że nawet przy tych 115 koniach i niecałych 300Nm przy lekkim wciśnięciu gazu na lekkich obrtotach kontrolka już lata

Koniec wiosny/lato planuje zrobić chipa na jakieś bezpieczne 160 koni-180 koni i przede wszystkim zwiększenie momentu, jednak na trasie przy wyprzedzaniu brakuje elastyczności i kopa... Początkowo myślałem o letniej oponie w granicach 300zł, ale coraz bardziej jestem przekonany ku Michelin Pilot Sport 4 lub Pirelli P Zero Co o tym sądzicie?

Może powiecie mi jakie wy macie opony i jak jesteście z nich zadowoleni (ewentualnie też ile na nich przejechaliście)?

Styl jazdy mam raczej dynamiczny, czekam na wasze komentarze :) !

Edytowane przez ulan_94
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sporo przejechałem na dunlop sport bluresponse i jestem mega zadowolony, rewelacyjna opona, do drugiego kupiłem felgi z praktycznie nowymi pirelli p zero gt nero i trakcja jest bardzo dobra, ale tu też pomaga szerokość, ponieważ na tyle 255/35/18. Dunlopy mam w rozmiarze 205/50/17, auto wystrojone na 210/435 i dają sobie bardzo dobrze radę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Właśnie czytam o tych Dunlopach Sport Bluresponse i w gruncie rzeczy mają dobre opinie, do tego sensowna cena. Chyba zlwezme je pod uwagę :D . Chociaż doczytałem, że jeśli chodzi o zakresy to są po prostu dobre, choć nie tak dobre jak P Zero czy PS4.

Dodam też, że gdy wczoraj już było cieplej to nie byłem w stanie tych opon w poślizg wprowadzić, jednak było wtedy faktycznie ślisko :)

Opublikowano
Witam a ja mam taki problem w F01 xdrive miałem opony w rozmiarach 245/40 R20 przód i 275/35 R20 tył było to Pirelli pzero run flat, założyłem nowe w takich samych rozmiarach ale firmy Falken azensis tylko nie run flat. Po zakupie okazało się że opony z przodu są z rocznika 2017 a tył 2018, po wymianie auto zaczęło szarpać głównie podczas ruszania. Zmierzyłem obwód opony i okazuję się, że jest różnica między przednią osią a tylna około 2.5 cm. Co teraz robić reklamować opony?
Opublikowano

Prawdopodobnie problem polega na tym że opony które kupiłeś nie posiadają homologacji BMW przez co może być różnica w rozmiarze rzeczywistym pomimo takiego samego rozmiaru nominalnego.

Rok produkcji nie ma nic do tego, opona do 36 miesięcy od wyprodukowania jest pełnowartościowa.

Nie pali się ABS albo ESP?

Opublikowano

Czyli mimo wszystko warto zwrócić uwagę na homologację od BMW ? :?: :?: :?:

Lato coraz bliżej, a już wypada coś zaraz zamawiać :P

Opublikowano

Zależy do jakiej wersji. W stałym 4x4 opony muszą być identycznej wysokości, żeby nie oberwał napęd. W wersji na oś aż takiego znaczenia nie ma, ale trzeba się liczyć z tym, że czujniki mogą źle odczytywać dane przez inną średnicę koła.

Znajomemu w 530d założyli przód 245/40r19, a tył 265/40r19 chociaż poprawnym rozmiarem na tył powinno być 275/35r19 - co prawda nic się nie działo, ale była różnica w wysokości koła.