Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Nie mam kanału, jednak jakiś czas temu udało mi się wczołgać pod samochód, bo mam wrażenie, że pękł tłumik (e39, 530i, 2000 r., automat). Ku mojemu zdziwieniu gdzieś pomiędzy blokiem silnika, a skrzynią biegów (jest taki jakby fragment transmisji, może 30, 40 cm) zauważyłem, że mam otwór, powiedzmy 3x6 cm, przez który widać jakiś tryb! Z tego co zdołałem się dowiedzieć, powinna tam być gumowa (plastikowa?) zaślepka. Czy ktoś z was wie jak dokładnie nazywa się taka zaślepka? Bo problem polega na tym, że nigdzie w internecie nie mogę jej znaleźć, wszystkie frazy kierują mnie do zaślepek osłon silnika. Albo chociaż jak nazywa się miejsce/fragment w którym znalazłem ten otwór? I wisienka na torcie - czy dziwny odgłos silnika (jakby uszkodzony tłumik) może być spowodowany właśnie brakiem tej zaślepki?

Dziękuję za wszystkie wskazówki, pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że nie zrobiłeś zdjęcia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

O ile dobrze mi się wydaje, to to jest koło zamachowe :D

U mnie w V8 te jest dziura w skrzyni od dołu na przykład i ona służy u mnie do odkręcenia śruby na konwerterze skrzyni, żeby spuścić z niego olej, ale nie wiem jak to w R6 wygląda, lecz myślę, że jest podobnie.

Możliwe też, że przez ten otwór ustawia się koło zamachowe w odpowiedniej pozycji przy składaniu silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... ona służy u mnie do odkręcenia śruby na konwerterze skrzyni, żeby spuścić z niego olej...

Możesz zrobić zdjęcie tej śruby spustowej na sprzęgle?

Aż jestem ciekaw co to za customowy konwerter masz.

Wracając do tematu, to w wersjach V8 jest nawet do tego owtoru ta poszukiwana zaślepka.

Nr części 24001422960

W R6 bieda, nie było $$$ na nią.

Możliwe też, że przez ten otwór ustawia się koło zamachowe w odpowiedniej pozycji przy składaniu silnika.

Bingo!

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
yaz, masz rację z tą śrubą :) pomieszało mi się z Wandlerem 722.6 z Jeepa :)

Kojarzę, że MB ma taki patent, swoją drogą całkiem przydatny, ale nigdy nie spotkałem się z nim w BMW.

Stąd moja ciekawość czy przypadkiem ktoś nie zmodyfikował konwertera u Ciebie albo jest tam zrobiony jakiś inny patent.

Teraz wszystko jasne. :cool2:

pzdr

yaz

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, trochę mi się rozjaśniło i jestem spokojniejszy, bo w sumie wychodzi na to, że zaślepka czasem jest, a czasem jej nie ma, więc to jeden grzyb.

Pozdrawiam!

:3

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej nie, po prostu u Ciebie brakuje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.