Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, auto zgłosiło mi konieczność podpompowania opon - system wskazuje na ciśnienie 2.2 - 2.3 bara a zalecane mam 2.6

Reagowalibyście czy też taka odchyłka jest ok Waszym zdaniem?

Opublikowano

Ja bym zareagował. Zwłaszcza ze kompresor jest na każdej stacji i nic nie kosztuje. Poza tym jak masz xdrive to różne ciśnienie na kołach źle wpływa nie niego. Poza tym ciśnienie teoretycznie powinno się sprawdzać raz na miesiąc. Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Dzieki za odpowiedź.

Nie wiem tylko czy nie mam kół wypełnionych azotem (po prostu zapomniałem czy to było robione czy nie) a słyszałem, że jeśli jest azot to należy po podpompowaniu koła wyważyć. Widzę, że bez telefonu do ASO się nie obejdzie.

Opublikowano
Odebrałem z salonu swoja g30 i tez mi wariowały czujniki przez zmianę temperatury. Pojechałem do wulkanizacji i poprosiłem o spuszczenie powietrza i nabicia azotem, od tego czasu nie pokazują mi się komunikaty.
Opublikowano

O ciekawe, jak byś dzwonił do aso to tak z ciekawości zapytaj czego chcą żeby wyważać koła po pompowaniu azotem?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzieki za odpowiedź.

Nie wiem tylko czy nie mam kół wypełnionych azotem (po prostu zapomniałem czy to było robione czy nie) a słyszałem, że jeśli jest azot to należy po podpompowaniu koła wyważyć. Widzę, że bez telefonu do ASO się nie obejdzie.

Nic nie trzeba wyważać!!!

Wielokrotnie, na przestrzeni 24 lat użytkowania samochodów (17 lat i pierwsze auto - maluszek), przenigdy po dopompowaniu azotem nic nie robię z kołami, potem również w autach żony i służbowych.Zawsze pompowane azotem i wszytko jest ok, opony równomiernie się zużywają, auta nigdy nie ściągało, ani nie drgała kierownica.

W artykule jest napisane, jak zastepujesz zwykłe powietrze azotem, to trzeba wyważać, chociaż pierwszy raz to słyszę...

Benzyna zamiast krwi...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z reguły jak są pompowane azotem, mają inny kolor nakrętek na wentylach. A tak BTW - ciekawe z czego składa sie powietrze :)
Opublikowano

Te czujniki dziwnie działąją - jak masz np. ciśnienie X i pokazuje Ci, że trzeba dodać 0,2 i dodasz, to po sprawdzeniu ciśniania okaże się, że ... znowu trzeba dodać.

Nie potrafię jeszcze zrozumieć, jak te czujniki działają

Jwedno jest pewne - na 18 calowych normalnych oponach "przepompowanie" już o ok 0,3 powoduje już, że robi się twardawo - w autach innych marek tak tego nie odczuwałem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Te czujniki dziwnie działąją - jak masz np. ciśnienie X i pokazuje Ci, że trzeba dodać 0,2 i dodasz, to po sprawdzeniu ciśniania okaże się, że ... znowu trzeba dodać.

Nie potrafię jeszcze zrozumieć, jak te czujniki działają

Wg moich obserwacji (serwis nie wie...) system sobie przelicza pożądane ciśnienie w zależności od temperatury powietrza w oponie (niekoniecznie jest to wprost proporcjonalne do temperatury na zewnątrz, raczej zależy od stylu i parametrów jazdy, no chyba że auto stało przez noc na dworzu). F10 pokazywało temperaturę (pewnie żeby sobie samemu móc przeliczyć), tutaj tego nie ma, a wartości ciśnienia zmieniają się, więc to byłoby logiczne... Pamiętajmy, że wraz ze wzrostem temperatury maleje gęstość, a więc ciśnienie rośnie i na odwrót. Do tego należy wyraźnie zaznaczyć w iDrive, jakie opony są założone.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można uruchomić wyświetlanie temperatury opon poprzez kodowanie i dokładnie jest tak jak Badger napisał, rośnie ciśnienie w oponie wraz z tempetaturą i wymagana też wtedy rośnie.