Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po uporaniu się z kilkoma innymi problemami w mojej e46 przyszedl czas na obroty.

Otóż na biegu jałowym, gdy powiedzmy zatrzymuję się na światłach, obroty chwilę stoją na normalnym poziomie, natomiast po puszczeniu sprzęgła wzrastają do 900 i tak stoją, występuję to praktycznie cały czas.

Borykam się również z wypadaniem zapłonu na dłuższym postoju, na rozgrzanym silniku lecz nie wiem jak teraz z tym jest, ponieważ ostatnio miałem wymienioną odmę przez którą ciągnęło mocno lewe powietrze przez co silnik dość mocno wariowal. Mechanik mi powiedział, że wciąż widnieje błąd czujnika wałka rozrządu czy coś takiego.

Piszę ten wątek, gdyż może problem leży gdzie indziej?

Dodam, że jakieś 3 miesiące temu przy predkosci 120km/h zaświeciła mi się kontrola trakcji i EML, lecz po jakiś 20 minutach, po odpaleniu silnika to zniknęło i się już nie pojawiło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro masz błąd czujnika wałka rozrządu (są dwa) to zajmij się tym. Wskazany jest screen tego błędu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro masz błąd czujnika wałka rozrządu (są dwa) to zajmij się tym. Wskazany jest screen tego błędu.

Odnośnie tego czujnika, czy lewe powietrze może powodować taki błąd? występował on już praktycznie od początku, teraz po wymianie odmy samochód jeździ o wiele lepiej ale czasem ma muła i mam wrażenie, że podczas przyśpieszania przyśpiesza jakby ''szybciej i wolniej'', nie wiem jak to nazwać.. ogólnie drażni mnie też cykanie z dołu, może to być wina owego czujnika? Olej 5w40 motul.

Są dwa czujniki z tego co widzę, jeden ten mały i jeden z kablem, nie wiem jak sie nazywaja. Jak rozpoznać który to który? widzialem że taki czujnik jest bardzo drogi a zamiennika nie chcę kupować, opłaca się wziąć używke oryginał z gwarancją rozruchowa?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozróżnisz je po błędzie :roll: bez przewodu to wydechowy a z to dolotowy. Objawy pasują do czujnika, używka z gwarancją to nie jest zły pomysł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

A z tym zamiennikiem to jak jest? jedni mówią, że lepiej nie a drudzy polecają.. te wysokie obroty też mogą być spowodowane tym czujnikiem?

W tym samochodzie już mnie nic nie zdziwi :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej vdo siemens, ale praktycznie nie do dostania, natomiast febi z reguły działa. Dowiedz się najpierw który to czujnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL