Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś może eksperymentował coś więcej z dodatkowym wyciszaniem wnętrza? Chciałem zredukować szum od opon, w tym celu wyciszyłem przednie plastikowe nadkola i wypełniłem butylem szczeliny pomiędzy przednimi błotnikami a karoserią we wnęce przednich drzwi (widoczne po otwarciu drzwi: https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=781339&page=44). Zastanawiam się czy teraz jeszcze zrobić tylne nadkola, przednie drzwi, czy może są jakieś inne newralgiczne miejsca którymi niesie się dźwięk do kabiny? Eksperymentował ktoś z takimi rzeczami? Nie chciałbym dokładać za dużo kilogramów do auta.
Opublikowano
Jedyne o czyn słyszałem to właśnie tylne nadkola które podobno dużo dają jeżeli się je wyciszy. Ktoś nawet wrzucał na forum pomiar dźwięku przed i po wyciszeniu
Opublikowano

Z nadkolami jeszcze nie pracowałem za to mam wyciszone wszystkie drzwi oraz podłogę pod kierowcą i pasażerem aż do ściany grodziowej.

-drzwi zamykają się o wiele ciszej i "dostojniej"

-znacząco poprawiły wrażenia odsłuchowe audio

-minimalnie ciszej jest z szumem z zewnątrz (np. przy wymijaniu obiektów, innych samochodów)

W to lato mam zamiar popracować nad tyłem i nadkolami. Używałem gumy bitumicznej 2,5mm oraz pianki wygłuszającej dodatkowo dla drzwi 8mm

Opublikowano
Co byście polecili do wyciszenia nadkoli przód i tył? Jestem totalnie zielony w tym czego się używa
Opublikowano

Masz może namiar na ten post z pomiarami przed i po wyciszeniu? U mnie najbardziej słychać opony z przodu i właśnie od tych nadkoli zacząłem. Jest trochę lepiej ale nie jestem teraz pewien czy to nie zostaje teraz kwestia tylnych nadkoli, aczkolwiek z tyłu wydaje mi się że jest więcej tłumienia, chociażby przez kanapę.

Ja wyciszałem plastikowe nadkola od wewnątrz, matą alu butylową (STP aero, niby jedna z lżejszych), na to miejscami mata piankowa, bo miejsca żeby wszędzie ją obłożyć nie ma i na to warstwa baranka żeby aluminium się nie utleniało.