Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem taki jak w temacie gdy ustawie nawiew na ciepłe powietrze bez dodawania gazu leci zimne około 700rpm gdy dodam gazu około 1200rpm leci już ciepłe.

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie węża nr 8 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/17_0214-weze-wody/vFZ49845

Po przejechaniu 40km zatrzymałem sie i gdy go dotknołem był chłodny czy tak ma być? Gdy odkreciłem delikatnie korek w zbiorniczku woda delikatnie zaczeła sie wylewać nie wiem czy tak ma byc?

Nastepny objaw to wąż nr.1 dokładnie to kolanko które łączy te dwa przewody przepuszcza płyn.

Ogólnie zastanawiam sie czy to może być coś z termostatem ponieważ wąż numer 8 jest chłodny po tylu kilometrach czy to może nagrzewnica czy pompa wody czy może jeszcze elektrozawór pompy ewentualnie zapowietrzony układ ale do tej pory było wszystko ok.

Test nr.7 podczas jazdy pokazuje 105 stopni po nagrzaniu i tak sie utrzymuje cały czas.

Dwa razy wskaźnik na parkingu podziemnym wszedł na czerwone pole ale to była wina raczej wentylatora bo nie miałem wsadzonego bezpiecznika 50A (nie mam pojecia kto go wyciągnoł) i sie nie włączył teraz już działa bo robiłem test Inpa

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Usuń nieszczelność, odpowietrz układ i będzie ok, temperaturę masz prawidłową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

A mógłbyś kolego powiedzieć czy ten wąż nr8 ma być taki chłodny?

Inpa pokazała też błąd tego zaworu nr5 https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/64_1169-weze-wodyzawor-wody/i47632#part05

Po usunięciu już nie wraca i nie wiem czy to też ma wpływ na ogrzewanie?

Ogólnie zastanawiam się czy nie ma zbyt dużego ciśnienia w układzie skoro wąż nr.8 jest delikatnie uszkodzony.Mam już nowy ale zastanawiam się dlaczego go trochę rozszczelniło możliwe że przez to że dwa razy jak pisałem wcześniej temperatura wskoczyła na chwile na czerwone pole jak mi wentylator nie działał bo to w sumie wtedy pierwszy raz z tego węża zaczęło się lać.

Założe nowy i odpowietrze i jeżeli problem pozostanie to znowu coś się rozszczelni

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapewne dla tego, te układy przy temperaturze 105 "jadą" już na granicy i nawet kilka stopni robi różnicę a jeżeli wskazówka poszła w prawo to było ponad 115 stopni. Zawór ma zdecydowanie wpływ na temperaturę w środku auta. Przewód nr 8 powinien być zauważalnie ciepły po otwarciu termostatu. Jeździj z włączonym testem 7.0, może przycina się i nie zawsze otwiera gdy trzeba.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zmieniłem pekniety wąż odpowietrzyłem układ ale nadal problem pozostaje.

Z ciekawości rozebrałem elektrozawór i wszystko wygląda jak nowe podłączyłem elektrozawór na krótko i działa bez zarzutu potem podłączyłem wirnik i tutaj nie wiem czy tak ma być ale po podłączeniu na krótko zaczyna szybko się obracać po czym zwalnia i obraca się wolno gdy odłączę od prądu i podłącze to znowu jest tak że przez pare sekund obraca się bardzo szybko i potem zwalnia i obraca się o wiele wolniej niż na początku.

Dodam jeszcze że wszystkie węże sa gorące oprócz tego od termostatu który jest ciepło-letni