Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat samozapłonu sadzy nasączonej glikolem na wielu portalach rozwija się

https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/gorace-bmw-czy-twoje-takze-musi-splonac/4vtshkv

a ja znalazłem ciekawy filmik

Silników benzynowych i B57 nie dotyczy (na razie?). U mnie chłodniczka jest Germany (problem jest z koreańskimi i polskimi), poziom płynu ani drgnie.

Jak widać problem ubytków płynu chłodzącego może mieć poważne konsekwencje. Myślę że pójdzie to szerzej bo wszystkie chyba silniki teraz są tak zbudowane i we wszystkich tworzy się sadza oraz mogą wystąpić przecieki płynu.

Opublikowano

Przeczytałem te newsy już wcześniej i mimo że mam B48B20 to mnie to mocno zastanowiło.

Początkiem stycznia wracałem z rodziną ze Szczyrku i snując się w korku (powolna jazda, ale jednak jazda)

poczuliśmy gryzący smród topiącego się plastiku. Oczywiście dostało się to do środka poprzez nawiewy.

Trzeba było otworzyć okna aby się tego pozbyć ale trwało to nie kilka sekund a bardziej 2-3min.

Jak się nagle zaczęło tak nagle zniknęło i do dzisiaj się już sytuacja nie powtórzyła. Na zewnątrz

nie zaobserwowaliśmy wtedy aby coś się w okolicy paliło etc.

Chyba jednak trzeba to będzie profilaktycznie zgłosić. Wtedy było to na tyle poważne że żona zaczęła

panikować że auto się nam pali.

Opublikowano

Mnie martwi stanowisko BMW. Co z tego, że samochód został kupiony przez handlrza. Gwarnacja to gwarancja. Tym bardziej, że samochody są objęte akcją serwisową, więc gwarancja nie ma nic do rzeczy.

Czy 540d też jest w grupie ryzyka?

Opublikowano
Dzisiaj dostałem informację w Bawarii w Gdańsku, że podobno "G30 nie mają tego problemu, jeszcze...", ale gdyby coś się zmieniło, to serwis będzie się kontaktował
Opublikowano
W mojej f16 40d byla akcja serwisowa na chlodniczke egr - byla sprawdzana w tamtym tygodniu, wiec mozna wnioskowac ze 40d tez w g30 moze byc objete.
Opublikowano
Dzisiaj dostałem informację w Bawarii w Gdańsku, że podobno "G30 nie mają tego problemu, jeszcze...", ale gdyby coś się zmieniło, to serwis będzie się kontaktował

Pytałem właśnie o 540d

Opublikowano
W mojej f16 40d byla akcja serwisowa na chlodniczke egr - byla sprawdzana w tamtym tygodniu, wiec mozna wnioskowac ze 40d tez w g30 moze byc objete.

W G30 jest zupełnie inny silnik niż w F16 mimo podobnego oznaczenia.