Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem, wskaźnikiem temp i wentylatorem (e83)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem pojawił się kilka dni po tym jak auto przestało kilka dni na mrozie (bez odpalania) i rozładował się akumulator.

Aku naładowane (sprawność 94%, moc rozruchowa 840 z 900) - 3 dni auto odpalało na dotyk. Po 3 dniach rano odpaliło dopiero po dłuższym przytrzymaniu kluczyka (za 2-3 razem), wskaźnik temp silnika od razu ustawił się w pion (-5 na zewnątrz).

Po przejechaniu i nagrzaniu auto odpala bez problemu. Temp płynu w chłodnicy -40. Jeżdżę tak już 3 dzień (niestety nie mam wyjścia, bo mój mechanik wyjechał na ferie...) i dodatkowo dzisiaj po zaparkowaniu auta zauważyłam, że cały czas chodzi wentylator (trwało to ok. 4min) do czasu aż nie przekręciłam kluczyka (bez uruchamiania) i ponownie nie "zgasiłam".

1. Czy ktoś ma pomysł co się zadziało mojej bmce?

2. Czy mogę tak jeździć przez tydzień czekając na mechanika :?:

3. Czy we Wrocławiu jest jakiś mechanik od bmw godny polecenia?

Jak nic nie poradzicie to jutro czeka mnie bmwteam Długołęka :mad2: :mad2:

Pozdrawiam

Maugo

Opublikowano

Miałem to samo w tamtym roku. Uszkodzony czujnik temperatury silnika. Wymiana bardzo prosta - przynajmniej w N47 - nie trzeba nawet spuszczać płynu z układu. Czujnik jest w głowicy od przodu silnika.

Na zimnym jest ciężki zapłon bo nie grzeją świece - czujnik fałszywie wskazuje wysoką temperaturę silnika. Jeżeli zdejmiesz z niego wtyczkę wskaźnik temperatury opadnie i zapalisz bez problemu, ale przy zapłonie na nagrzanym silniku i zdjętej wtyczce można uszkodzić świece żarowe.

Opublikowano
Miałem to samo w tamtym roku. Uszkodzony czujnik temperatury silnika. Wymiana bardzo prosta - przynajmniej w N47 - nie trzeba nawet spuszczać płynu z układu. Czujnik jest w głowicy od przodu silnika.

Na zimnym jest ciężki zapłon bo nie grzeją świece - czujnik fałszywie wskazuje wysoką temperaturę silnika. Jeżeli zdejmiesz z niego wtyczkę wskaźnik temperatury opadnie i zapalisz bez problemu, ale przy zapłonie na nagrzanym silniku i zdjętej wtyczce można uszkodzić świece żarowe.

Też to zasugerowałem - mam jednak informację od właścicielki, iż mechanik twierdzi (choć nie wiem dokładnie, jak to sprawdził), że czujnik jest OK.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Można bardzo łatwo sprawdzić. Zdjąć wtyczkę z czujnika temperatury i jak wskazówka po przekręceniu kluczyka pozostanie na minimum to na 99,99% czujnik uszkodzony.
Opublikowano

Też to zasugerowałem - mam jednak informację od właścicielki, iż mechanik twierdzi (choć nie wiem dokładnie, jak to sprawdził), że czujnik jest OK.

Auto naprawione...

Ledwo udało mi się wyciągnąć od mechanika coś więcej niż lakoniczne: "uszkodzona instalacja elektryczna"

Nie wiem jak w poprzednim warsztacie "fachowcy" sprawdzali te czujniki, bo faktycznie był uszkodzony czujnik temp silnika.

Niestety ja nie posiadam (jeszcze :lol: ) takich umiejętności, żeby te w/g Was proste czynności sobie wykonać...więc muszę liczyć na mechaników i płacić.... :mad2:

Dzięki za pomysły :D