Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

napisz jaki masz problem :D

... jakie autko z jakim silnikiem oraz data produkcji ( miesiąc i rok )

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Auto to X5 E70 lci m57n2 2013.06

Chodzi o to żeby bez zapalania silnika zmienić skrzynię biegów na pozycję N czyli neutralny,luz.

Nie mam pod kubkiem gniazda. W tych autach to tylko imbus pod autem.

Opublikowano
Nie da się tego zrobić. Po prostu jest to joystick i awaryjne odblokowanie masz imbusem od spodu auta przy skrzyni. Niestety tak wymyślili to inżynierzy i nie ma innej drogi. Jak masz np. awarię to jakoś trzeba odkręcić multum śrub i zdjąć osłonę pod skrzynią. Jeśli inna przyczyna to też nie ma innego krótszego rozwiązania bez odpalania silnika (i tak po jakims czasie sam włączy P chyba ze mechanicznie zablokujesz na stałe).
Opublikowano

To ja wiem jak to działa.

Ale czy na pewno nie da się tego zrobić?

Musi się dać przekodować skoro jest elektroniczny.

Niby jaki jest problem pokombinować w sofcie żeby po załączeniu zapłonu można było przestawić na n.

Skoro jak silnik zgaśnie podczas jazdy sam się przestawia na n.

To jest post do speców od kodowania.

Kiedyś nie dało się odwrócić działania przycisku start-stop, aż się dało.

Opublikowano

Możesz spróbować to:

Apparently, our 8-speed auto gear boxes (sport or standard) have software to release the transmission using the lever.

1: Push start button or attempt to start the car (even if it doesn't turn over, just push it down anyway

2: Push the lever twice in to N

3: Push the lever to N and hold for 5 seconds

4: Transmission is now disengaged for 15 minutes after which it will re-lock itself.

LUB

(dla F10, ale może będzie podobnie)

https://mega.nz/#!iYMlgabL!L_AzcnLV7YLe4vh73J2b6yr2h_BeapOR3xCGMfyRn6w

Opublikowano

No widzisz F10 i inne mają swoje kombinacje, natomiast taka X5 nie ma?

Spróbuję tych opcji ale coś mi się wydaje że nic z tego.

Nie mam pojęcia co przyświecało inżynierom żeby było awaryjne otwieranie wylewu paliw, odblokowanie zablokowanych hamulców i inne rzeczy bez rozbierania połowy auta a włączyć n się nie da jak auto nie jest zapalone. Rozmawiałem z BMW Polska i chcę wyjaśnień nad piśmie. To może się nadawać do UOKiK jako zagrażające bezpieczeństwu. Bo co będzie jak się rozkraczy na ruchliwym skrzyżowaniu w centrum dużego miasta?

Co będzie jak zepsuje się na przejeździe kolejowym? Albo w nocy na ruchliwej drodze na lewym pasie ruchu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Rozmawiałem z BMW Polska i chcę wyjaśnień nad piśmie. To może się nadawać do UOKiK jako zagrażające bezpieczeństwu. Bo co będzie jak się rozkraczy na ruchliwym skrzyżowaniu w centrum dużego miasta?

Co będzie jak zepsuje się na przejeździe kolejowym? Albo w nocy na ruchliwej drodze na lewym pasie ruchu?

Spróbuję tych opcji ale coś mi się wydaje że nic z tego.
:duh: :duh:

tutaj dla CIEBIE wyjaśnienie na piśmie :

EN - 24 34 ... Unlock transmission lock electronically

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-xdrive40d-sav/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-34-shift-valves-parking-lock/ETzfShqL

DE - 24 34 ... Getriebesperre elektronisch entriegeln

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-xdrive40d-sav/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-34-shift-valves-parking-lock/ETzfShqL

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Zafi jak to zadziała to jesteś genialny i ja bardzo ci dziękuję A inni powinni zrobić to samo Sprawdzę czy to działa i dam znać.

Inni jak można prosić też niech sprawdzą.

BMW Polska milczy, nawet nie znalazło tego co ty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Wkleję link z instrukcjami wg. VIN.

jak masz VIN to podaj proszę na PW .

Kolega napisał powyżej :

Auto to X5 E70 lci m57n2 2013.06

Tak wiec jest to ZF 8HP :D ( od wiosny 2010 roku BMW montowało w modelu X5 E70 8-mio biegowa skrzynie biegów )

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-xdrive40d-sav/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-34-shift-valves-parking-lock/

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Wychodzi na to że Zafi ma rację chociaż schemat wziął z x5 40d. U mnie faktycznie jest skrzynia 6hp.

czy mam racje czy nie tego nie wiem ..... ale na przyszłość proszę podawać wszystkie informacje na temat samochodu !!

mv9nxv7j.jpg

autko z 2013 roku ale z USA ( 6 - cio biegowa ) - taka wersja była dostępna tylko w USA ! ! !

ja zakładałem ze to diesel z EUROPY - te miały seryjnie 8HP :duh: :duh: :duh:

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

ponizej instrukcje po VIN -ie :

EN - 24 34 ... Unlock transmission lock electronically

BMW E70 X5 xDrive35d SAV / Repair Manuals and Technical Data / 24 Automatic transmission / 24 34 Shift valves, parking lock /

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-xdrive35d-sav_201306/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-34-shift-valves-parking-lock/ETzfShqL

DE - 24 34 ... Getriebesperre elektronisch entriegeln

BMW E70 X5 xDrive35d SAV / Reparaturanleitung und Technische Daten / 24 Automatikgetriebe / 24 34 Schaltventile, Parksperre /

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-xdrive35d-sav_201306/repair-manuals/24-automatic-transmission/24-34-shift-valves-parking-lock/ETzfShqL

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Faktycznie. Zwracam honor.
:cool2: :cool2:

od tego jest forum :cool2: :cool2:

Ciekawe czy zadziała

chyba tak , bo po co podaje oficjalnie BMW to w instrukcji serwisowej ..... :8) :8)

P.S.

.... pamiętaj tylko że to model poliftowy - wcześniejsze modele mogą mieć inaczej .

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

1. BMW transmission lock - DIY how to electronically unlock the transmission lock

2. BMW F10 550i Electronic Shifter Neutral override

Pozdrawiam Andrzej
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdziłem i niestety w mojej X5 E70 lci to nie działa!

Niech ich szl....k trafi z tymi nowinkami technologicznymi. Wszystko przeciwko ludziom.

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam mam pytanko trochę z innej beczki, może wyda się głupie ale czy do skrzyni 6hp podejdzie joystick z 8hp? Bo ciężko znalesc używkę. Za to 8hp jak grzybów po deszczu.