Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Ktoregos pieknego dnia wsiadam do auta, poprzesuwalem fotel kierowcy troche w kazda strone. Potem opuscilem go max w dol. Nastepnie odpalam i wyskakuje komunikat: "Niesprawny system bezpieczenstwa biernego kierowcy". A do tego kontrolka poduszki. Odkurzalem tez auto. Moglem rura z odkurzacza cos obruszyc..

Dzien wczesniej tego nie bylo. W czym moze byc problem?? Gdzies wyczytalem, ze moze to miec zwiazek z aktywnymi zaglowkami (u mnie ich nie ma), albo z czujnikiem zajetosci fotela. To dobry trop? Czy nalezaloby szukac zupelnie gdzies indziej?

Pacjent: F30 330i, 2017, sedan

Edytowane przez DarekCHW
F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017
Opublikowano
reklamuj

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Opublikowano
A może przy przesuwaniu fotela odłączyła się po prostu jakaś wtyczka pod fotelem?

Mozliwe.. Ale wszystkie wygladaja na wpiete..

Ktora wtyczka jest od czujnika zajetosci fotela?

Opublikowano

Dzisiaj nie mogąc zlokalizować wtyczki od czujnika zajetosci siedziska pod fotelem kierowcy, zaczalem szperac pod fotelem pasażera. Znalazlem wtyczke. ODpialem ja na chwile, żeby zobaczyć ile wtyczka ma kabli i jakie sa ich kolory. Po podpięciu i wlaczeniu zaplonu, wyskoczyl komunikat o awarii biernego systemu bezpieczeństwa pasażera.

Mam rozumieć, ze teraz bez kompa i usuniecia bledow się nie obedzie?

Podobnie było z siedzeniem kierowcy. Przesuwalem fotel maksymalnie do tylu i maksymalnie w dol, po czym wyskoczyl w/w blad, o którym mowa na początku tematu.

Teoretycznie usuniecie bledow załatwi sprawę?

Opublikowano

System bezpieczeństwa biernego kierowcy to zagłówki pirotechniczne i pirotechniczny napinacz pasa. Jeżeli chodzi o zagłówek to jedna wtyczka jest w oparciu fotela a druga do wpięcia ładunku pirotechnicznego w samym zagłówku. Jeżeli chodzi o napinacz pasa, to wtyczka jest wpinana do kostki pod siedzeniem.

Celowałbym we wtyczkę pod siedzeniem.

Po dokładnym wpięciu trzeba skasować błędy komputerem, może być zwykły diagnostyczny. Wówczas kontrolka powinna zniknąć.

Opublikowano
System bezpieczeństwa biernego kierowcy to zagłówki pirotechniczne i pirotechniczny napinacz pasa. Jeżeli chodzi o zagłówek to jedna wtyczka jest w oparciu fotela a druga do wpięcia ładunku pirotechnicznego w samym zagłówku. Jeżeli chodzi o napinacz pasa, to wtyczka jest wpinana do kostki pod siedzeniem.

Celowałbym we wtyczkę pod siedzeniem.

Po dokładnym wpięciu trzeba skasować błędy komputerem, może być zwykły diagnostyczny. Wówczas kontrolka powinna zniknąć.

Dzieki. Najpierw sprobuje usunąć bledy. Jak problem będzie się powtarzal, zaczne jeszcze raz grzebać pod siedzeniem.

Mam stary interfejs K+DCAN, którego uzywalem do E60 z 2004. Czy będzie on wspolpracowal z F30 z 2017? Chodzi tylko o usuniecie tych bledow. Z czasem kupie odpowiedni interfejs

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wtyczki od czujnika zajetosci siedziska pod fotelem kierowcy

W jakim celu miałby być montowany czujnik zajętości fotela kierowcy? :shock:

Opublikowano
wtyczki od czujnika zajetosci siedziska pod fotelem kierowcy

W jakim celu miałby być montowany czujnik zajętości fotela kierowcy? :shock:

Nie wiem. Gdzies tam wyczytałem, ze może mieć to związek z aktywnymi zaglowkami (gdzie u mnie nich nie ma), albo z czujnikiem zajetosci fotela...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W związku z tematem o poduszkach, mam pytanie... dlaczego w samochodach powypadkowych są wywalone obydwie poduszki z przodu, mimo że pasażera nie było w samochodzie?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
W związku z tematem o poduszkach, mam pytanie... dlaczego w samochodach powypadkowych są wywalone obydwie poduszki z przodu, mimo że pasażera nie było w samochodzie?

A czasami, to jeszcze 4 sztuki pasow potrafia auta zaciagnac, nawet gdy w aucie jest tylko kierowca...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bo ktoś nie umiał przełączyć na "Passenger Airbag Off"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W praktyce obie przednie poduchy strzelają razem...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... A czasami, to jeszcze 4 sztuki pasow potrafia auta zaciagnac, nawet gdy w aucie jest tylko kierowca...

No proszę! Czyli nie ma sensu martwić się czujnikiem zajętości fotela. A ile to tematów było poświęcone temu zagadnieniu. :lol:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli nie ma sensu martwić się czujnikiem zajętości fotela. A ile to tematów było poświęcone temu zagadnieniu. :lol:

Jak to nie ma sensu się martwić?

Jak uszkodzona jest mata zajętości, będzie świecić kontrolka od poduszek i system w razie W, nie zadziała.

Opublikowano
Temat załatwiony. . F30 podpięte do kompa, bledy usunięte i już nie powrocily. Zero jakichkolwiek bledow, czy to w airbag, czy gdziekolwiek indziej :D
Opublikowano

Moglo byc kombinowane w instalacji airbag jakimis rezystorami...