Skocz do zawartości

Webasto Z/C - jak powinno działać?

zboj.madej

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam oryginalne webasto.

Na dużej navi mam opcje: Webasto/wentylacja,

w środku mam do wybory dwa czasy oraz tryb bezpośredni webasto i tryb bezpośredni wentylacja.

Po ustawieniu pierwszego czasu, słychać jak wszystko rusza, czuć spaliny itd., ale nic poza tym, panel klimatyzacji się nie włącza, tylko świeci mała dioda przy prawym pokretle od navi.

Po samoczynnym wyłączeniu się w aucie jest dość ciepło, ale wskazówka od temperatury silnika ani drgnie.

Po odpaleniu auta bez nastawiania czasu, również słychać jak webasto startuje, ale temperatura bardzo długo dochodzi do pionu, a czasem nawet wcale. Mam termostaty do wymiany, ale czy mimo to webasto nie powinno dogrzac silnika przy nastawieniu czasu?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

@ zboj.madej,

wyprostuj temat z termostatami - to pierwsze primo.

Drugie primo to czy masz dogrzewanie silnika zależy od wersji webasto jakie masz zainstalowane.

Z tego co się orientuję raczej wszystkie diesle e39 miały dogrzewanie silnika, ale może twoje auto jest wyjątkiem.

Ja mam co prawdą benzynę, ale moje webasto grzeje tylko kabinę i po odpaleniu silnika wskazówka temperatury leży na 0.

Webasto załącza się max na 30min i instrukcja odradza ustawiania czasu załączenia jednego po drugim, aby nie opróżnić akumulatora.

Sugeruję również podłączyć INPĘ i sprawdzić czy nie ma jakichś błędów z przeszłości, które mogą zaburzać pracę pieca.

@Tociek 19a,

podłącz kompa z INPĄ i odczytaj błędy.

Może sterownik padł, a może padł termistor i wystarczy go wymienić - mój DIY

pzdr

yaz

Termostaty wymienione oba, chociaż tylko ten przy egr wyglądał na uszkodzony.

Zalany nowy płyn, uklad odpowietrzony.

Przy temperaturze zewnętrznej ok. 3stopni płyn osiąga temperatore robocza po ok. 4km (po odpaleniu silnika słychać również webasto).

Pytanie czy przy nastawieniu czasu, o którym ma się załączyć webasto (bez uruchamiania silnika), również bedzie "podgrzewany silnik"?

• Zasłużeni forumowicze
Temperatura robocza czyli ile? Sugerujesz się wskaźnikiem?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.