Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

przeczytałem już nie jedna wypowiedz na forum w kwestii doboru opon i mam metlik w glowie wiec przybliżę mój problem i proszę o pomoc:

Samochod to F10 2013r 535d xdrive mpakiet

felgi od mpakietu oryginalne z oponami 275/35/R19 tyl i 245/40R19 przod.

z tego co się dowiedziałem to jest 9J z tylu et44 i 8,5J z przodu et33 (jeśli się myle proszę o poprawke)

kupiłem auto ze zużytymi letnimi jako ze jest zima zakupiłem opony zimowe Pirelli sotozero3 ale bez homologacji bmw tzw gwiazdki.

rozwalily mi skrzynke VTG czulem mocne wibracje przy przyspieszaniu. Skrzynia była zregenerowana i przez niecaly miesiąc było ok, następnie znowu pojawily się wibracje, problem został zdiagnozowany ze to przez zle opony.

i teraz moje pytanie jest nastepujace czy lepiej kupic opony z homologacja w podanym wyżej rozmiarze na podanych wyżej felgach czy wymienić wszystkie 4 felgi i opony na jednego rozmiaru szerokości itd. zy przy xdrivie i mpakiecie nie musza mieć innych et na tyl i przod?

i kolejne pytanie czym się roznia opony z homologacja od takich bez jeśli jest to ten sam model z homologacja i bez a mianowicie Pirelli sotozero 3,

wiem ze wszystkie opony w xdrive musza być w tym samym wymiarze po obodzie w obecnych oponach to roznica 4cm to jak to jest z tymi z homologacja jak maja takie same wymiary jak te bez dlaczego sa odpowiednie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://felgenkatalog.auto-treff.com/

tu masz katalog felg BMW, teoretycznie jak wszystkie 4 felgi będziesz miał tej samej szerokości i w tym samym rozmiarze opony to nic nie powinno się dziać, w przypadku stosowania 2 szerokości kół stosuj się do zaleceń BMW i wszystko będzie ok.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Jeżeli będziesz miał wszystkie cztery koła w tym samym rozmiarze, opony nie muszą być homologowane. Ważne, żeby były takie same. Jeżeli natomiast przód jest inny i tył jest inny opony muszą być homologowane, wszystkie takie same, aby do minimum zniwelować ewentualne różnice.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Na te felgi (8.5 oraz 9j) mozesz założyć 4 takie same opony (245 40 19) tylko co roku dobrze byłoby przemontowac opony na felgach przod<>tył bo felga 9j musi zawsze zostać na tyle. Ja tak robie w E60 xdrive... felgi mam oczywiscie z F10 w konfiguracji jak Ty.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu