Skocz do zawartości

Opony fun flat zima totalna masakra!!!

Kris_E91

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

A skąd ta informacja? A może to run on flat są twarde i trzeba im więcej aby te sztywność pokonać, zwykłe są miękkie na boku to trzeba im mniej ciśnienia :D

A tak poważnie to ciśnienie zależy od oporów toczenia i indeksu prędkości oraz obciążenia, a nie od tego czyn run on flat czy nie. Chociaż teraz każdy producent ładuje run on flat do cywilnych, każda M nie ma runflatów.

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze

Rozumiem i zapamiętam, ale w takim razie skąd wziąłeś 2,2 i 2,5 ? Skąd brać takie informacje? Kiedyś próbowałem szukać po producencie opon ale akurat hankooka nie znalazłem.

Ja w 90% jeżdżę sam z plecakiem i opony tak jak pisałem 205/55/16 91V

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Mam instrukcję do samochodu, ok 230 stron. Nie ma wzmianki o takich dokładnych danych jak mówisz. Przeleciałem całą, jest tylko informacja, żeby patrzeć na nalepkę.

Edit: Znalazłem inne instrukcje gdzie faktycznie są jakieś ciśnienia podane ale nie znalazłem takiej do e91 z moim silnikiem. Tak czy inaczej tam gdzie dla e91 z innymi silnikami są opony 205/55/16 91H do prędkości 160km/h są podane ciśnienia 2.2/2.7

spacer.png

Bez doktoryzowania. Przecież na tabliczce jest informację, że wartości są rekomendowane dla rof. Nawet na tym Twoim zdjęciu. Bmw nie przewiduje fabrycznie "no rof" do e9x. Dla każdego kto jeździ na zwykłych oponach bmw nie podaje wartości :lol:
www.kancelariaturowski.pl

• Zasłużeni forumowicze

Dzięki za odpowiedź, niestety to co zaleca BMW jest jasne. Opony zimowe mam ROF.

Chodzi o to jak zmienić ciśnienie przy opon o takim samym rozmiarze przy przejściu na nieROF.

PS. Poza tym na tabliczce jest napisane, że BMW rekomenduje opony ROF, a nie że podane ciśnienia są tylko i wyłącznie dla tych opon. Nawet sam Continental do e9x przewiduje też opony nieSSR.

https://blobs.continental-tires.com/www8/servlet/blob/1473098/37ea03ab24b2226e65d40e17c24081ad/download-tire-pressure-data.pdf Tu akurat podane są ciśnienia dla prędkości powyżej 160km/h

spacer.png

Bmw rekomenduje rof, a równocześnie milczy co do no rof. Uznajemy, więc, że wszelkie wartości liczbowe są dla rof. Posiadacze no rof mają zaś zagwozdkę, ponieważ te wartości nie mają zastosowania do no rof, wg mnie.
www.kancelariaturowski.pl