Skocz do zawartości

[E39] Problem z felgami, czy da sie sedanowe do touringa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z felgami. Posiadam e39 toruing polift. Niestety zle popatrzylem i kupilem felgi do sedana.

Powinny byc:

przod i tyl: 8Jx17 ET20, opony: 235/45

Mam

przod: 8Jx17 ET 20, opony: 235/45

tyl: 9Jx17 ET 26, opony: 255/40

Opony mam nowe, niezalozone: 4x 235/40

Pytania:

1. Czy upchne ta felge 9J na tylna os? Wg moich obliczen bedzie wystawala wzgledem wzorcowej 8J - 7mm na zewnatrz i 19mm do wnetrza auta. Nie bedzie mi nic przecierac przy zaladunku? Wszystko bedzie w porzadku?

Zakladajac ze felga wejdzie to czy opona 235/45 na tej feldie stworzyc bezpieczny naciag? Wg poradnika xfelgi.pl do opony o szerokowsci 235 toleracnja szerosci felgi wynosi 7,5J-9J, ale wole sie upewnic.

Z groy dzieki za odpowiedz, pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Będzie pasować a naciąg często zależy od konkretnej opony, na jednym modelu będzie mniejszy a na drugim większy. W tym przypadku będzie już zauważalny, ale bez dramatu, kwestia gustu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W takich felgach miałem doładnie takie opony z jakimi kupiłeś, ale nie powinno być problemu z 235, jak już masz kupione. Będą tylko trochę słabo wyglądać i felga może być bardziej narażona na otarcia.
Opublikowano
Puaski felgi będą pasować, tym się nie martw. Jedynie opona na 9J troszkę inaczej się ułoży. Dlaczego kupiłeś opony o niższym profilu niż dedykowany? Prędkościomierz będzie przekłamywał...