Skocz do zawartości

[e60 530dA 218km 2004r] Problem z termostatami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie mam problem z dogrzaniem silnika. W 2016r wymieniłem termostat egr i główny (oba ori) i do lata tego roku wszystko było ok. W ruchu miejskim temperatura wynosiła 97 stopni, na trasie podobnie. Teraz na trasie przy 140 km/h silnik nagrzewa się do 85 stopni i trzyma temperaturę, o ile nie przyspieszam. W momencie wciskania gazu temperatura chwilowo spada do 80 i normuje się przy 85 stopniach. Wykluczam termostat egr, bo wymieniłem w sobotę, więc do wyboru jeszcze dwa. Który Waszym zdaniem? Od asb czy główny? Czy uszkodzony główny termostat dogrzałby silnik do 85 stopni?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Narazie jeszcze nie jest żle , dla diesla optymalna temperatura to

88 stopni .

Jak zacznie spadać poniżej 80 to trzeba myśleć o zmianie głównego ,minimalna temperatura wypalania DPFa 75 stopni .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Główny zaczyna puszczać, takie są początki, niestety jakość części spada.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Tu mam pewne wątpliwości. Przy uwalonym głównym termostacie silnik na trasie osiągał 72 stopnie. W moim przypadku jest 85 stopni. Temperatura spada do 80 przy depnięciu i normuje się na 85 stopniach. Albo minimalnie puszcza albo problemem jest coś innego
Opublikowano
kolego musisz wziąć pod uwagę że teraz jest dużo chłodniej,jazda przy prędkościach autostradowych a pewnie i grubo szybciej będzie powodować słabsze nagrzewanie się silnika