Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Otóż od 2 tygodni jestem właścicielem E46 320d. Kilka dni temu zauważyłem ze lampka ta przy lusterku w aucie raz działa raz nie działa (ta z tylu działa prawidłowo). Później podczas jazdy samochodem otworzyła mi się klapa bagażnika (2 razy tak się stało). Klapa jakby nie reagowała na zamek w sensie takim ze nie słyszę tego mechanizmu otwierania. Dwa dni później przestał mi działać centralny zamek. Pilot mysle ze jest okej bo jak naciskam otwieranie to migają kierunki tylko sie auto nie otwiera, dopiero jak kluczykiem w drzwiach otworze to się otworzą tylko jedne drzwi. Z zamykaniem jest podobnie (także mrugają kierunki). Prawidłowo także działa otwieranie szyby z tylu bagażnika z pilota. Poczytałem z innych postów i przeczyscilem te styki w przekazniku modułu komfortu lecz to nic nie pomogło. Proszę o pomoc gdzie szukać rozwiązania. Byłbym bardzo wdzięczny, dzięki ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem leży zapewne w samym module komfortu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Między klapa a budą z lewej jak i z prawej strony były poprzecierane kable (nie były zerwane) możliwe ze tam jakies zwarcie robiło, pozaklejane zostały i nagle centralny działa normalnie. W klapie wydaje mi się ze ten mikrostyk nie łączy. Wkurza mnie to niedziałające swiatlo na podsufitce przy lusterku.. :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdybyś nie napisał o tej lampce to skierowałbym Cię właśnie do wiązki klapy a tak lampka zrobiła zamieszanie. Jak żarówki dobre są to sprawdź czy dochodzi napięcie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak wyciągnąć ten mikrostyk w klapie? (przycisk) Odkreciłem ten element nad rejestracją (co jest z oświetleniem na rejestracje) ale nie wiem jak wyciagnąć ten przycisk cały :|
Opublikowano

Przerabialem temat. Napewno jest cos z wiazka do klapy. do kazdej rzeczy ida oddzielne kable ,wiec cos moze Ci dzialac a cos nie. Przykladowo u mnie otwieranie z przycisku i oswietlenie bagaznika raz dzialo a raz nie. Przy rozebraniu dokladnie te przewody ułamaly mi sie w reku. Reszta miala juz popekana izolacje wiec kwestia czasu i niedzialaloby wszystko z tylu auta. Jesli Chcesz to zrobic kompleksowo to radze sie zaopatrzyc w kilkametrow odpowiednio gietkich przewodow i lutownice.

trzeba wyciac caly odcinek ktory sie zgina przy otwieraniu / zamykaniu.

A jesli chodzi o lampke przy lusterku to moim zdaniem albo robi sie zwarcie przez wiazke z tylu albo tez jest przetarta

Opublikowano
Jak wyciągnąć ten mikrostyk w klapie? (przycisk) Odkreciłem ten element nad rejestracją (co jest z oświetleniem na rejestracje) ale nie wiem jak wyciagnąć ten przycisk cały :|

Jesli pod klapkami od oswietlenia rejestracji nie masz pary wodnej albo jesli guma przycisku nie jest peknieta to bym to zostawil w spokoju.

Opublikowano

Co do tylnej blendy.Jeśli nie działa Ci podświetlenie tak jak było u mnie okazało się,że tam gdzie są lampki styki,które do nich dochodzą były zaśniedziałe całe.Po wyczyszczeniu i sprawdzeniu multimetrem przewodzenia od wtyczki blendy do żarówek wszystko było już ok.

Co do klapy jeśli ona świruje występuje w inpie błąd ''motor taliage'' coś takiego.Często urwane bądź zaśniedziałe styki,których lutownica nie może polutować.Warto wtedy taki kabel włożyć do kalafoni i lutownicą dziada :D potem cyna dość fajnie się złapie tego,ale też bez szału.Warto również podważyć cztery klipsy i zdjąć pokrywkę czujnika.Jest tam spręzynka+mały pręcik,który po naciśnięciu dotyka na dole malutkiej blaszki.Można papierkiem ściernym delikatnie tam wsunąć i przejechać kilka razy.Warto sprawdzić też w tylnej klapie->lotce przewody,które często się tam łamią.Microswitch kosztuje około 160zł.Ja kupowałem używkę razem z blendą za 40zł i hula.

Opublikowano
Teraz jak jechałem pod górkę to non stop otwierała się klapa (było slychac mechanizm) w ciągu minuty otworzyła się chyba z 20 razy, myślicie ze ta wiązka gdzies jeszcze jest poprzecierana? Ze pod górkę kable się gdzies stykają i robi zwarcie? Nie wiem nie znam się za bardzo pomocy :cry2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Póki co zrobiłem ten mikrostyk (przeczyściłem bo był zerdzewiały) i klapa normalnie sie otwiera, lampka to samo coś nie łączyła przeczyscilem i działa normalnie. Coś jest nie tak z nowu chyba z tą wiązką gdzieś bo znowu mi teraz szyba klapy sie nie otwiera :mad2:
Opublikowano
z tyłu po prawej stronie otwórz klapę i masz taką gumową lotkę przy tylnym prawym siłowniku klapy zdejmij to i tam pewnie jest kabel ułamany i styka/nie styka
Opublikowano
Sprawdzone, zrobione wcześniej kabelki były poprzecierane. Zlutowałem, izolacja nałożona. Problem nie odpuścił
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mogą być pęknięte głębiej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Panowie mam teraz jeszcze większy problem. Centralny chodził normalnie, klapa tez chodziła normalnie. Auto zamknięte i nagle nie mogę otworzyć, pilot nie reaguje na nic, scyzorykiem zamka tez nie otworze nie reaguje (chociaz wydaje mi się ze powinien). Czy jest jakies awaryjne wejście z zewnątrz przez klapę w touring’u. Nigdzie nie widze zamka w klapie. Pomocy auto nie stoi pod domem :cry2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamka w klapie nie ma, nie rozładował się przypadkiem akumulator auta? Jeżeli tak to możesz próbować podać napięcie od spodu lub pod oświetlenie rejestracji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wątpię ze to akumulator. Kilka dni temu go ładowałem i miał 12.75V napięcie. Gdy podłączyłem aku dodatkowe pod lampkę rejestracji to tylko zaświeciła się ta druga lampka obok ale auta nie dało rady dalej otworzyć