Skocz do zawartości

BMW E39 M54B22. Wymiana odmy z problemami. Potrzebna pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Na samym początki chciałem się przywitać, jest to pierwszy post na tym forum. Od listopada jestem posiadaczem BMW E39 2003 rok. Auto kupiłem na aukcji i jest dla mnie pełne niespodzianek. Dzisiaj wymieniłem odmę bo silnik lekko kopcił, podczas wymiany pomyliłem kostki i podłączyłem kabel od ciśnienia oleju do jakiegoś podcisnienia a kabel od tego podcisnienia podłączyłem do czujnika ciśnienia oleju. Po wszystkim chciałem odpalić auto i tutaj niespodzianka. Rozrusznik kręci ale silnik nie zapalił. Na zegarach pojawił się check engine nie pojawiła się ponownie lampka od ciśnienia oleju następnie podłączyłem komputer i pokazało mi błąd P0604. Oczywiście gdy zauważyłem pomyłkę to przelozylem kable ale silnik dalej nie odpalił. Może ktoś przerabial już taki temat, proszę o pomoc. Przed wymiana odmy na zegarach nie pojawiał się żaden błąd. Dziękuję za pomoc. Edytowane przez yarco26
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że nie napisałeś jakiej wersji (silnika) dotyczy to pytanie :roll: oznaczenie ma być w tytule (np. 525i). Sprawdź skrzynkę z dme, przeczyść wtyczki kontaktem w sprayu. Trudno powiedzieć dokładnie czego dotyczy ten błąd (do bmw używa się programów do bmw), ale coś związane ze sterownikiem silnika, może przekaźnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Rzeczywiście zapomniałem o wersji silnika. Jest to silnik M54B22. Zapomialem napisać że pojawiła się także lampka EML na zegarach oraz lampka systemu DSC. Błąd jaki pokazuje nazywa się "Internal control module random access memory (ram) error" z kodem P0604.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie coś z przepustnicą, podłącz komputer z inpa i wklej błędy z dme i dsc. Dopisz 520i do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Chciałem zostawić wiadomość dla potomnych. Po złym podłączeniu wtyczek od czujnika ciśnienia oleju i jakiegoś podciśnieniowe zaworu od zbiornika paliwe spalił się jeden bezpiecznik znajdujący się pod filtrem kabinowym po stronie pasażera oraz uszkodzeniu uległ czujnik ciśnienia oleju. Można zamknąć temat. Dzięki za zainteresowanie.