Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna posiadam e61 525d z 2005 przelot 220kkm auto niestety łapie powyższe błędy wtedy kręcić się do Max 2tys rpm I tak jakby turbo odlaczalo. Po skasowaniu wystarczy auto przekroczy 3 tyś rpm I dalej ten sam błąd. Jeździłem z podłączony kompem pokazuje na biegu jalowym back presure na zimnym ok50mbar na ciepłym 60-70 mbar dodatkowo dodam że temperatura płyny chłodzącego na trasie około 50 w mieście 60 jak auto długo chodzi na biegu jalowym to po dłuższym czasie dojdzie do 90.

Szukałem na forum to kod błędu 4d00 był tylko w 530d, uważam I tutaj prosze mi powiedzieć jak się mylę z tego co widziałem na forum może to być wina termostatow I przez to nie wypala się bdf I się przytkal. Napisałem już drugi temat niestety moderator usunął jak znów coś źle zrobiłem to zwróć uwagę A nie usuwaj od razu :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapchany DPF. Wymień termostaty i wymuś wypalanie filtra.
Opublikowano
Bylem u mechanika zanim zaczolem szukac na farum i twierdzi termostaty ok tylko uszkodzony czujnik ciśnienia spalin uszkodzony ale no hmmm mam wątpliwości co do tego stwierdzenia. A istnieje inna mozliwosc wymuszenia wypalania nie przez kabel disa czy inpa bo niestety nie posiadam.
Opublikowano

Błąd 4d00

Plan Serwisowy

1. Sprawdzić przyłącza przewodów i wtyków

(w szczególności napięcie zasilania czujnika ciśnienia spalin)

2. Sprawdzić przewód giętki od układu wydechowego do czujnika ciśnienia spalin (pod kątem prawidłowego montażu, sadzy i nieszczelności).

3. Sprawdzić filtr cząstek stałych oleju napędowego pod kątem uszkodzeń i przeciążenia (sprawdzić ciśnienie spalin za pomocą systemu diagnostycznego).

Jeśli poprzednie kontrole są OK:

Wymienić czujnik ciśnienia wstecznego spalin.

Błąd481a. Sprawdzić poziom oleju i okres pomiędzy kolejnymi wymianami. Skorygować poziom oleju lub wymienić olej.

2. Sprawdzić klapy zawirowujące.

3. Przeprowadzić kontrolę ciśnienia spalin

4. Sprawdzić filtr cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych (oględziny w celu sprawdzenia, czy wylot spalin z rury wydechowej i filtra cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych jest zanieczyszczony).

5. Przeprowadzić regenerację. Możliwe tylko przy stałej prędkości jazdy przez co najmniej 30 min. (Regeneracja nie może być zatrzymana przy użyciu odpowiedniej funkcji serwisowej dla tego błędu

błąd 480a

1. Sprawdzić poziom oleju i okres pomiędzy kolejnymi wymianami. Skorygować poziom oleju lub wymienić olej.

2. Sprawdzić klapy zawirowujące.

3. Przeprowadzić kontrolę ciśnienia spalin

4. Sprawdzić filtr cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych (oględziny w celu sprawdzenia, czy wylot spalin z rury wydechowej i filtra cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych jest zanieczyszczony).

5. Przeprowadzić regenerację. Możliwe tylko przy stałej prędkości jazdy przez co najmniej 30 min. (Regeneracja nie może być zatrzymana przy użyciu odpowiedniej funkcji serwisowej dla tego błędu).

6. 6. Sprawdzić, czy otwory wlotowe i zawory wlotowe nie zawierają sadzy. Nadmierny dopływ oleju z wentylacji karteru korbowego może prowadzić do osadzania się sadzy, szczególnie podczas jazdy na krótkich dystansach.

Przetłumaczono przy pomocy www.DeepL.com/Translator

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bylem u mechanika zanim zaczolem szukac na farum i twierdzi termostaty ok tylko uszkodzony czujnik ciśnienia spalin uszkodzony ale no hmmm mam wątpliwości co do tego stwierdzenia. A istnieje inna mozliwosc wymuszenia wypalania nie przez kabel disa czy inpa bo niestety nie posiadam.

Zmień mechanika, DPF nie wypali się jeśli temperatura cieczy chłodzącej będzie poniżej 75 stopni podczas jazdy, to samo tyczy się czujnika. Kiedy już powymieniasz nie sprawne części to wymuszenie wypalania filtra zrobisz sam za pomocą aplikacji Btool Expert na telefon/tablet z androidem.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi jutro sie zabieram za wymiane termostatow a powiedzcie mi stan oleju na zimnym silniku maksimun moze troche nad olej wymieniany byl 5 miesiecy temu troche go tylko zlac czy raczej od razu wymiana? Bo cos czuje ze przez ta usterke wymieszalo sie z ropa