Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od lata nie zmniejsza się limit kilometrów tylnych okładzin, chodź wiem że pomimo czy tył zbiera czy wcale limit ten powinien się zmniejszać. Same okładziny się praktycznie w ogóle nie zużywają. Klocki nie pylą wcale, chodź jak po myciu auta, tarcze zajdą lekka rdzą to po kilku hamowaniach owa rdza schodzi, więc jakiś procent zbierają ale grubość klocków(3-4mm) od lata stoi w miejscu. Rocznie robię 15k, mam drugą F10 i tam hamowanie jest zauważalnie lepsze.

Ktoś ma pomysł jak pomóc pacjentowi? Mam kabel enet i będę na dniach instalował esys i ista d.

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

Opublikowano
na co czekasz z tymi klockami? do blachy?

ista+ kolego jesli na enecie

Czekam na czujniki zużycia, po coś są montowane.

Dziwi mnie bardzo ten limit kilometrów przez tyle miesięcy żeby nic nie ubyło... Podeslesz link do działającej ista+? Błędy odczytam może coś będzie.

Aktualizacja najnowszych map/Kodowanie/Zmiana oświetlenia/ambientu wewnątrz auta - zapraszam PW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wymieniłem klocki tarcze i czujnik.

OEM BMW wsio.

Zrobiłem reset i pokazalo przednie klocki na 9 tys km.

Zrobiłem 3 tys i nadal ö tys.

Opublikowano
Od pół roku na wyświetlaczu pojawia się komunikat że tylne klocki do wymiany za 5000 km, od tego czasu zrobione ok 8000 km, a komunikat wciąż ten sam. Przy przeglądzie olejowym w ASO w listopadzie 2018 serwisanci zdjęli koła i "zbadali "problem. Stwierdzili że czujnik "tak ma czasami", a stan klocków pozwala jeszcze na przejechanie przynajmniej 6-7 tyś km... Koła założyli, komunikat się pokazuje, wizyta w sprawie klocków może za 3-4 miesiące...przyzwyczaiłem się, choć ma się w miarę upływu kilometrów pojawić komunikat o potrzebie wymiany tylnych klocków.
Opublikowano
Od pół roku na wyświetlaczu pojawia się komunikat że tylne klocki do wymiany za 5000 km, od tego czasu zrobione ok 8000 km, a komunikat wciąż ten sam. Przy przeglądzie olejowym w ASO w listopadzie 2018 serwisanci zdjęli koła i "zbadali "problem. Stwierdzili że czujnik "tak ma czasami", a stan klocków pozwala jeszcze na przejechanie przynajmniej 6-7 tyś km... Koła założyli, komunikat się pokazuje, wizyta w sprawie klocków może za 3-4 miesiące...przyzwyczaiłem się, choć ma się w miarę upływu kilometrów pojawić komunikat o potrzebie wymiany tylnych klocków.

Tylko problem cały jest w tym że czujnik pełni funkcję ogranicznika i wywala informacje jak klocki się kończą.

Info na wyświetlaczu powinno się zmieniać wraz ze wzrostem km przejechanych i nie jest to obliczane przy pomocy czujnika.

Dlatego ten stan rzeczy mnie dziwi bo tak czy siak km powinny ubywać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko problem cały jest w tym że czujnik pełni funkcję ogranicznika i wywala informacje jak klocki się kończą.

Info na wyświetlaczu powinno się zmieniać wraz ze wzrostem km przejechanych i nie jest to obliczane przy pomocy czujnika.

Dlatego ten stan rzeczy mnie dziwi bo tak czy siak km powinny ubywać.

Dokładnie. Nie działa on rezystancyjnie tylko albo przewodzi albo ma przerwę

Opublikowano
Też zadałem to pytanie w ASO widząc na "żywo" przy zdjętym kole i otrzymałem informację, że informacja może pojawić się nagle, że klocki już są do wymiany,że może być pominięty kolejny komunikat zmniejszający dystans do przejechania.
Opublikowano
Też zadałem to pytanie w ASO widząc na "żywo" przy zdjętym kole i otrzymałem informację, że informacja może pojawić się nagle, że klocki już są do wymiany,że może być pominięty kolejny komunikat zmniejszający dystans do przejechania.

Głupoty gadają w tym aso, to już dawno powinienem mieć info o zmianie. Zrobiłem na komunikacie 5000 już 7-8k przebiegu. Jakiś czas temu z klockami przednimi miałem zmieniający się komunikat co 1000km. Jak do wiosny nic się nie zmieni zakładam nowe klocki tył i zobaczymy czy się coś poprawi.

Opublikowano
Ja także tak uczynię, jeśli się nie pojawi do wiosny komunikat - klocki już mam przygotowane
Opublikowano
Przejechałem na klockach od komunikatu o 5 tys km 30 tys km... Nie dotarłem ich do końca, komunikat o konieczności wymiany nie pojawił się. To jest tylko informacyjna średnia nic poza tym. Jak mądre ASO to naciągnie na koszty "bo panie zaraz się skończą". Po resecie mam teraz na przodzie i tyle po 80 kkm do wymiany...