Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć się jak to jest z tą adaptacją nowego akumulatora jedni mówią że trzeba inni nie.

Wymieniłem ostatnio na nowy i niewiem .Stary 80Ah 640/ nowy 85Ah 800 trzeba czy nie....

Opublikowano
Z tego co wiem adaptacja jest obowiązkowa, chodzi o to żeby ibs wiedział że jest nowa bateria. Rejestracje robimy jeżeli nowa bateria ma inne parametry. Ja osobiście robiłem tylko adaptacje, miałem agm 90ah 900A wymieniłem na 100ah 900A
Opublikowano
Też tak słyszałem, pojechałem do warsztatu który zajmuje się BMW to powiedzieli że można ale nie trzeba bo to jest mała wartość między akumulatorem 80Ah na 85Ah .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chodzi tylko o wartość ale też o to , że sterownik silnika musi wiedzieć , że akumulator jest nowy.

Ładowanie nowego akumulatora wygląda nieco inaczej niż starego.

Bez rejestracji nowy akumulator szybciej padnie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Ja wymienialem msc temu bez adaptacji I jest ok

Miesiąc to trochę krótko żeby stwierdzić że wszystko jest ok z baterią. Problem może być z nieodpowiednim ładowniem i wtedy aku zamiast 3-4 lata skończy się po roku.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Trzeba. Mi stary aku alternator ładował 14.9-15.1. Nowy aku po adaptacji 13.8-14.5. Więc myślę, że taki nowy akumulator nie zaadaptowany będzie przeładowywany i długo nie potrzyma.